Grejar han det på Söndagens V75?

23

image-8

En hel tävlingsdag med semifinaler i Breeders’ Crown för landets bästa treåriga och fyraåriga travare.
Svante Båth är dock bekymrad inför söndagens start i V75-7 med derbyvinnaren Conlight Ås.
– Vi drog Svarte Petter i spårlottningen.

Solvalla bullar upp med tolv semifinaler i unghästserien Breeders’ Crown på söndagen. Sju av loppen ingår i V75 där den största stjärnan är Stefan Melanders Nuncio som blir dagens största favorit och mångas singelstreck i den tredje avdelningen.
Conlight Ås vann Svenskt Travderby i september och är en annan av söndagens mest påpassade hästar. Svante Båth, tränaren, drog därför inte precis på munnen när startspåren presenterades.
Derbyvinnaren fick ett tolftespår att brottas med i sin semifinal för de fyraåriga hingstarna och valackerna, V75-7.
– Vi drog Svarte Petter, så är det naturligtvis. Det var vid personallunchen på tisdagen som en av hästskötarna smög upp startlistorna på telefonen och jag fick veta det där. Eftersom Breeders är det sista stora loppet för fyraåringarna i kändes det så klart jobbigt, säger Svante Båth.

Derbyvinnare på styrka
När Conlight Ås var tre år vann hästen sin semifinal i Breeders’ Crown. I finalen blev det galopp. Nästan samma visa i kriteriet, seger i uttagningarna och fastlåst med vinnarkrafter i finalloppet.
Den första stora segern för den mörkbrune hingsten kom i september på Jägersro då derbyt hemfördes utan prut.
Trots att Conlight Ås fick trava i tredjespår nästan hela loppet var det liksom inget snack till slut.
– Vi är nöjda över att honom i stallet, om vi säger så. Han har haft lite problem med sin kropp och vi har fått tagit hand om honom på bästa möjliga sätt. Som tvååring var han inte kul att ha och göra med heller och vi fick köpa en megavagn – ”fegvagnen” kallad – till honom så att man kunde sitta säkrare, säger Svante Båth och berömmer än en gång hästens skötare:
– Jimmy har gjort och gör ett jävla bra jobb med Conlight som i alla fall blivit klart mycket lugnare.

”Kördes inte ner på knä”
I starten efter derbyt drog Conlight Ås ett tolftespår på Axevalla och slutade fyra för Erik Adielsson.
Samma förutsättningar på söndag med 2140 meter och autostart och spår tolv i semifinalerna där en plats i finalen väntar de fyra första hästarna i mål.
– Jag var jättenöjd efter Axevalla. Precis som jag hade deklarerat till alla kunde vi gärna vinna loppet, men i så fall på vårt sätt. Hästen hade skor runt om och bomull i öronen. Han gick bra men kördes inte ner på knä från det där spåret.
Inför söndagen har Conlight Ås snäppats upp ytterligare efter det relativa lugnet efter derbysegern. Svante Båth tippar sin häst trea i tipset Fem tippar V75. From Dust To Dawn och Carabinieri är konkurrenter han räds.
– Vi kom i ett bra lopp och det är inte lätt att vinna från spår tolv då det inte skiljer så mycket på individerna som många kanske tror. From Dust To Dawn är en häst som skulle kunna mäta musklerna med Conlight även med ett likvärdigt spår. En värdig motståndare som jag tyckte var bra i derbyt.
From Dust To Dawn har spår två och Conlight Ås tolv. Hur stor är skillnaden?
– Det gör liksom sina 10-15 meter. Conlight var klart bättre i derbyt men från ett vettigt läge känns det som att Lars I Nilssons häst kommer att ha stor fördel helt enkelt.
Men formen börjar alltså infinna sig för Conlight?
-Ja, hästen känns helt rätt i form. Naturligtvis måste man ha ett bra spår för att vinna finalen och ju bättre placering desto bättre spår där. Samtidigt får det inte bli tok och allt för offensivt. Man måste kunna ta hand om finalplatsen på något sätt också.
Barfota runt om och rycktussar var melodin i utrustningsväg i derbyt. Vad sätter ni på eller tar av på söndag?
– Vet inte riktigt ännu och vill också ta ett snack med alla inblandade hur vi ska göra. Om banan är tveksam kommer vi inte att rycka skor, åtminstone inte bak. Hur det ska bli i öronen väntar vi också med. Kanske måste vi plocka fram en del för att kunna hävda oss.
Svante Båth har en del att fundera över fram till söndagen. Kvalfullt – i dubbel bemärkelse.

Fotnot: Efter söndagens semifinaler väntar Breeders’ Crown-finalerna i Eskilstuna söndagen 8 november med 800 000 kronor i förstapris i respektive klass.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.