Haapakangas gillar läget

39

haapakangas

Här är tränaren som hoppas slå till i V75 trots usla förutsättningar över kort distans.
Umåker-tränaren Mika Haapakangas har en tuff sprinter i Special Promise vilken är gynnad av bakspåret i silverdivisionen som rundar av V75-omgången med dubbeljackot på Solänget.
– Om vi fått välja spår hade det blivit ett nionde eller tionde i vilket fall som helst.

När Solängets travbana i Örnsköldsvik greppar stafettpinnen för V75 på lördag blinkar ordet dubbeljackot i spellistorna.
Det blev en lätt V75-giv förra lördagen och miljoner frös inne för både sex och fem rätt. Pengar som nu rullar vidare och kan göra en ensam vinnare runt 58 miljoner kronor rikare på lördag.
Ett lopp för den näst högsta klassen avslutar den på förhand vidöppna höstomgången. Ett silverlopp över kort distans där hästar från Solvallatränarna Stig H Johansson och Reijo Liljendahls stall dragit de bästa spåren.
Mika Haapakangas ser ändå ljust på uppgiften med sjuårige hingsten Special Promise.
– Special Promise är inte tillräckligt snabb bakom bilen att det skulle ha blivit någon ledning ändå och just att vara inblandad i körningen från start brukar inte vara bra för honom. Han går bäst bakifrån och kommer han bara till lite tror jag han kan vinna loppet, säger den 43-årige finländaren som blev tränare på Umåker under fjolåret.

Vann finskt storlopp
I somras segrade Special Promise i finska storloppet Killerin Eliitti i Jyväskylä just över kort distans. Några veckor senare, i slutet av juni, slog sjuåringen till i V86 på Solvalla med samma förutsättningar, 1640 meter och autostart.
Jorma Kontio satt den gången placerad i tredje utvändigt med Special Promise som fångade in ledande King City precis på linjen efter ett rasslande snabbt upplopp.
– Så bra är han då han slipper öppna. Med en utvändig resa någonstans ska han kunna avsluta riktigt bra sista 500 meterna. Alla som såg Solvallastarten vet hur snabb han kan vara, säger Mika Haapakangas.

”Jorma forcerade lite för mycket”
Senast körde Jorma Kontio offensivt med Special Promise i ett försök att överta täten av favoriten Västerbo Fantast. En satsning som kostade 1.09 första 500 och 1.10,5 första 1000.
Västerbo Fantast höll till mål på ett nytt banrekord på Umåker (1.11,3) med en trött Special Promise några längder efter.
– Vår häst skulle ha kunnat vinna det loppet också, bara han bara hade fått ta det lite lugnare första rundan. Jorma forcerade för mycket då. Det är sista halvvarvet som är hästens bästa bit.
Så spår tio ska vara en fördel tycker du?
– Ja, nu behöver han inte gå för fullt i början. Om vi fått välja spår hade det blivit ett nionde eller tionde ändå. Niondespåret är så klart bäst men tionde är helt okej det också.
Emmett Brown från spår ett och Mellby Apollo från ett tredjespår blir hårt betrodda på lördag. Special Promise skuggar där bakom tillsammans med Jorma Kontio. Chansen?
– Det är tre-fyra hästar som höjer sig över mängden och Special Promise är en av dem. Så streckar man några stycken ska han med. Hästen håller bra form och passar banan på lördag drar vi alla skorna den här gången, slutar Mika Haapakangas.

Föregående artikelRedéns supersto förgyller V86:an
Nästa artikelStefan Melander inför Trotting Masters

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.