Har Spartan Kronos någon chans?

23

image-22

Han är egentligen kvar i Silverdivisionen.
Men Conrad Lugauer väljer att möta de bästa i försöket till Olympiatravet med Spartan Kronos.
– Min häst har resurserna som krävs för att vinna ett sådant här lopp. Han känns dunderfin, säger Lugauer bestämt.

Det är dags för det tredje uttagningsloppet till Olympiatravet på Jägersro på lördag. Ett högklassigt startfält med stjärnor som Mosaique Face, Dreams Take Time, Edward Ale och Solvato för att nämna några. Den häst som har tjänat minst pengar i loppet och som egentligen är kvar i Silverdivisionen är Spartan Kronos. Den högkapable femåringen har visat väldeliga fartresurser vid flera tillfällen men också haft svårt att få till det andra gånger. Spartan Kronos har tjänat 1,2 miljoner kronor vilket är för lite i förhållande till hästens kapacitet, anser tränaren Conrad Lugauer.
– Det är bara att titta på historiken. Han har inte alls haft något flyt med startspåren hela livet. Spår sju, åtta och elva när det har varit storlopp som Kungapokalen och Sprintermästaren till exempel. Det har varit en del stolpe ut och med lite tur så hade han redan tjänat två, tre miljoner, säger Lugauer.
Och tillägger snabbt:
– I mina ögon är femåringskullen i Sverige inte ett dugg sämre än Europaeliten. Han slogs mot Nuncio förra året och det har vi ju sett hur bra den hästen är. Jag tror inte att de bästa femåringarna i landet är sämre än de som springer i Gulddivisionen. Min häst är redo och därför valde jag att starta i det här loppet.

Trampade sig i senaste loppet
Efter Sprintermästaren i fjol somras blev Spartan Kronos skadad och var borta länge från tävlingsbanan. Bland annat hade hästen problem med sina framknän och ett gaffelband. Han gjorde comeback för en dryg vecka sedan efter att ha sett lysande ut i ett provlopp hemma på Jägersro innan. Dessvärre blev det galopp i loppet på Mantorp efter att ha öppnat mycket snabbt från spår åtta bakom bilen.
– Tanken var först att sätta hästen mitt i fältet men eftersom han var så kvick de första stegen är det min uppgift som kusk att försöka få bästa möjliga position och då var jag tvungen att riskera rätt mycket genom att köra lite extra för att kanske komma till ledningen. Men han fick inte ledningen och ett par sekunder senare kom jag med extremt hög fart in i svängen. Jag drog i vänstertömmen för att komma ner och han följde inte riktigt vänstertömmen. Därav galoppen, förklarar Lugauer.
– Hästen trampade sig samtidigt på hovballen och kände av det två dagar efteråt. Men sedan har han tränat både torsdag, fredag och lördag som vanligt förra veckan. Han gick även ett bättre jobb i måndags och kändes dunderfin. Så han är fit for fight igen.

”Min häst är bättre än Dreams Take Time”
I lördagens gulddivisione, V75-3, har Spartan Kronos spår nio bakom startbilen. Trots sin ringa rutin mot flera av de mer rutinerade rävarna är han högt tippad i tipsen i olika tidningar och kommer att bli en hel del betrodd. Och ska man tro på tränare Lugauer ska man absolut strecka hästen på kupongen.
– Jag är inte så kaxig att jag säger att han bara vinner, men jag blir absolut inte förvånad om han gör det. Hästen har överkapacitet och har klassen att slå sådana här hästar. Han har resurserna att vinna ett sådant här lopp men självklart beror det på vilken resa han får. Om han hade haft framspår och Spartan hade fått ledningen då tror jag ingen hade slagit honom här.
– Samtidigt har jag stor respekt för Mosaique Face. Han har varit med i både Prix d’Amerique och Elitloppet och Ludde har säkert honom i bra form nu. Från spår två blir han normalt inte lätt att besegra. Men däremot tycker jag att Spartan Kronos är en bättre häst än Dreams Take Time, oj, oj, oj, det tycker jag absolut. Kan min vara tvåa bakom Mosaique Face är jag jättenöjd men har den hästen inte bästa formen eller kommer bort så kan Spartan vinna. Han har ett okej spår och kommer att sitta där framme i den främre delen av fältet.
Hur blir det med balans och utrustning?
– Vi får avvakta vädret och se hur banan blir. Eventuellt ska det bli en regnskur och då har vi inte någon perfekt bana på Jägersro. Jag har jättefina skor åt honom och det kan bli skor runt om, barfota fram eller barfota runt om. Du kan skriva att jag balanserar hästen så att han ska springa så snabbt som möjligt. Jänkarvagn och öppet huvudlag som vanligt, säger Lugauer.

”Breidabliks Nubbe är min bästa V75-chans”
Jägersrotränaren har ytterligare tre hästar med inom V75. Bland annat Breidabliks Nubbe som blir favorit i inledningen. Så här kommenterar han sina chanser.
– Breidabliks Nubbe (V75-1) är en jättefin häst som är helt komplett. Jag var mycket nöjd med honom i årsdebuten där han avslutade 1.10,8 sista varvet och vann från ledningen. Han gick med full fart över mål och det var jättebra gjort. Normalt ska hästen bara gå framåt med loppet i kroppen, läget är perfekt och han är snabb ut. Han trivs bäst i ledningen och nu ska han bevisa att han klarar 2600 meter också. Men han har rätt så starka träningsvärden så min förhoppning är att han klarar distansen bra. Inga ändringar, skor runt om igen.
– Takestwoforatango (V75-4) vann i årsdebuten och jag var även mycket nöjd med honom senast med andrapriset. Han är fortfarande lite orutinerad, det gick fort sista varvet och jag ville inte chansa och rycka tussarna till slut. Jag ville inte riskera galopp för det kändes orättvist i det läget när han hade gjort ett så bra slutvarv från kön. Man måste tänka på hästens huvud också. Men nu kommer jag att rycka tussarna för första gången om det behövs. Spår sju bakom bilen är jag inte missnöjd med för han kan öppna rätt så bra och kommer med bra fart därifrån. Jag tycker inte att man ska räkna bort honom. Jag tror att vi kör med skor runt om, eventuellt har jag en liten tanke på barfota men vi får se.
– Caddie June (V75-5) gick nytt rekord senast och jag var nöjd med henne. Hästen är i fin form och de värsta konkurrenterna har sämre läge än vad hon har. Jag tror ändå att hon får svårt att vinna och jagar i första hand ett tredje, fjärde- eller femtepris. Inga ändringar, barfota fram.
Vem är din bästa chans på V75?
– Bästa chansen är Breidabliks Nubbe. Sedan kommer Spartan Kronos och därefter Takestwoforatango, säger Conrad Lugauer.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.