Hästar som bara vinner och vinner

66

scandal play boden

Pokaler från förr. Silverhästen och Olympiatravet är lopp Scandal Play vunnit för Per Lundkvist som nu är framgångsrik med ett hästkonsortium i Piteå. Foto av MIKAEL WIKNER

Stjärntravaren Scandal Play var hans under några riktiga guldår.
Kryddan var då ”halva Piteå” hakade på och gladdes tillsammans med honom.
Nu är Per Lundkvist tillbaka som motorn i ett framgångsrikt konsortium som ploppat upp i Norrbotten de senaste månaderna – med hästar som bara vinner och vinner och vinner.
– Det är ju så här man ska äga häst – tillsammans med andra.

Travintresserade i landets nordligare delar höll stenhårt på Scandal Play – valacken som hade sådana framgångar i slutet av 1990-talet.
Valacken snuddade världseliten under karriären som inbringade drygt tolv miljoner kronor och bland annat innehöll dubbla segrar i Olympiatravet, åren 1997 och 1999.
Lars Marklund tränade och Bo Eklöf körde valacken som ägdes av Gunnars Kiosk i Piteå.
Bakom stallnamnet dolde sig Per Lundkvist, ägare till kiosken där det spelades framgångsrikt på trav under många år.
”Scandalen” delade ofta ut fina odds till sympatispelande piteåbors stora glädje.
– Det jag minns bäst från tiden med Scandalen var alla bussresor härifrån ner till typ och Umeå och Sundsvall. Fullsmockat. Den där gemensamma glädjen. De resorna och loppen var roligare än de där gulddivisionsförsöken i Mantorp eller på Romme då vi bara kunde ha nån kompis med oss, säger Per Lundkvist och pekar med tummen över axeln mot väggen där vi sitter på ett konditori i centrala Piteå.

Scandalen får morötter
Konditoriet ligger bara kvarteret ovanför busstationen och området där kiosken låg en gång. Alltså platsen där bussarna utgick ifrån med travgängen från Piteå och övriga Norrbotten.
2002 sålde Per Lundkvist kiosken. Samma år fick Scandal Play sluta tävla.
25 år gammal lever Scandalen pensionärsliv hos sin tränare Lars Marklund och ägaren hälsar på då och då med morötter.
– Han är hur pigg som helst. Men tänderna har blivit sämre och det brukar vara det första tecknet på att en häst ska få sluta.

Skäll för gammal valack
Per Lundkvist tjänade fina pengar på Scandal Play och sålde även av 30 procent i hästen 1998 för en okänd summa. Ett tag hade han samlat på sig ett 15-tal hästar.
Något år efter stjärnans pensionering sålde han hästarna och har sedan dess haft några andelar här och där i travare.
– Jag är bland annat med på en treåring efter Triton Sund som finns hos Scandalens tränare Lasse Marklund.
Men det är ett annat hästägande som fått uppmärksamhet. Konsortieverksamheten Per Lundkvist drog igång förra året har vuxit till oanade höjder.
Allt började med ett tips och inköp av travaren Best Of All som hastigt gick bort i tarmvred.
– Då hade jag haft sån otur med tio hästar på raken att jag bara ville lägga av. Men hur det nu var…vi hade ju 150 000 kronor från försäkringen och köpte en ”gammal valack” för 100 000 från Skellefteå. Jag hade funderat på den hästen länge men ägaren Martin K. Eriksson hade inte velat sälja. Med så mycket pengar inblandade blev det affär i alla fall. Oj, vad folk surrade och dumförklarade oss! säger Per Lundkvist och ler.

Fem raka i ett nafs
Den gamla valacken var Dialog In som bytte regi som sjuåring och genast började vinna för Lundkvists hästägargäng och travtränaren Roger Nilsson från Piteå.
Fem raka ettor blev det innan plumpen kom i V75 på Bergsåker. Efter operation för en lös benbit i en framkota tränas nu Dialog In för comeback någon gång i vår.
– Dialog In kommer nog att få en bra säsong i år. Trots att han tog fem raka hade han nog känning av en lös benbit hela tiden. Vi siktar först och främst på V75 i Boden 13 juni och klass II-loppet där. Man trodde att Dialogen var bra och klart över medel – men så här bra kunde man ju aldrig tänka sig, funderar Per.

Tre nutida segertavlor
Efter kaffet på konditoriet promenerar vi en bit genom stan till Per Lundkvist lägenhet där en bokhylla pryds av minnen från några av Scandal Plays större segrar.
Han lyfter ner vandringspriset från Silverhästen på Solvalla som erövrades sedan Scandal Play tagit hem loppet tre gånger. En bragd som endast Xanthe hade lyckats med innan.
Tre segertavlor i köket är nutid. Lundkvist har spikat upp en tavla för var häst han äger, tillsammans med 17 andra personer.
I takt med att Dialog In började stapla segrar har nämligen ytterligare två hästar köpts in – två kallblod från Norge.
Även de hästarna har satts i träning hos Roger Nilsson – och inte har nykomlingarna skämt ut ägargänget de heller.
Åsakjappen (valack född 2010) har tre segrar och en andraplats sedan han kom till Piteå. Lome Jarl (valack född 2009) har en seger, ett tredje och ett femtepris.
– Just Lome Jarl hade varit en riktig elithäst om han inte haft problem med halsen. Han opererades i halsen i november och är under träning nu igen. Åsakjappen hoppas vi på V75 med, den hästen har nog bäst framtid av alla. Lome Jarl kan säkert starta när som helst och det lär visa sig inom kort om operationen varit lyckad.

Segerprocenten 70 för gänget
Det handlar alltså om tre hästar med sammanlagt 17 delägare i lite olika konstellationer. Benny Westerlund från Luleå sköter gängets alla papper och Dan Renberg från Piteå har varit med och sålt andelar i hästarna.
– Vi är väl en sju personer som har delar i alla. Sedan är det blandat. En av ägarna är från Skellefteå och en annan från Luleå. Resten är från Pite´då. Det verkligt roliga är att 75 procent av folket är helt nya i branschen och får vara med om det här. Vi har jätteroligt när vi samlas och det är trav.
Dialog In, Åsakjappen och Lome Jarl kostade tillsammans 490 000 kronor i inköp. Nio segrar på 13 starter har på den här korta tiden inbringat drygt 330 000 kronor.
– Några har varit helt ointresserade tidigare – men nu jävlar liksom. De är ute till hästarna och hälsar på och när vi är på trav kommer även kompisar och släktingar med. Ja, det är ju så här det ska vara, säger Per Lundqvist.
Scandal Plays ägare har försökt att förklara att det normalt inte är så här enkelt att äga häst. Att svackorna kommer.
Han har haft svårt att göra sig hörd då motsatsen till framgång ännu inte bevisats.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.