Hästen från Moskva KROSSADE motståndarna!

236

betterthancheckers

En häst som tagit merparten av sina segrar i Moskva återfinns sedan i vintras i Timo Nurmos träning på Solvalla.
Debuten i Sverige kunde inte ha slutat på ett bättre sätt.

Femåringen Betterthancheckers krossade sina motståndare på Solvalla på fredagen.
Segern kom på V65-spelet där en kupong överlevde och kammade hem över en miljon kronor.

Betterthancheckers är född i Kanada och köptes som unghäst på auktion i Nordamerika av en ryska.
Efter 24 segrar på 29 starter i enklare konkurrens tyckte hästens ägare att det var dags för en förändring.
Solvallatränaren berättar om ett överraskande samtal i höstas.
– Kvinnan som bor i Moskva undrade om jag var intresserad av att få hästen i träning och med de resultaten lät det förstås intressant, säger Timo Nurmos.
Ryskan Nataliya Stroy har hästar i sitt hemland men äger även travare i USA. Efter samtalet flög hon tur och retur Sverige för att träffa Solvallas championtränare personligen innan en flytt av hästen kunde göras upp.
– Han kom i vintras och var väldigt liten då och behövde ses över av veterinär och ta det lugnt en tid. Men jag tyckte om hästen från första början, själva inställningen på honom.

Seglade ifrån för Kontio
I travprogrammet står att Betterthancheckers tjänat 750 000 kronor. I verkligheten har hästen bara tjänat lite drygt 200 000 kronor av den summan. Resten är en så kallad tvångsprissumma för hästen som alltså är född i Kanada.
Betterthancheckers stod med 20 meters tillägg i den avslutande V65-avdelningen på Solvalla på fredagen. Detta över kort distans.
Uppgiften visade sig dock inte vara övermäktig. 800 meter från mål lät Jorma Kontio femåringen börja röra på sig från kön och redan i den sista kurvan hade Betterthanchecker kopplat grepp och seglade ifrån till en överlägsen seger på kilometertiden 1.12,3.
– Hästen har vunnit merparten av sina segrar i Moskva där travet inte är så stort. Men ändå. Ett sådant resultat visar man inte upp hur som helst. Det här är en bra häst. Han gick med fyra järnskor i dag och jag tror att det är en häst som kan passa att gå barfota. Det ska bli jätteintressant att följa honom, han har verkligen rätt form av löphuvud, säger Timo Nurmos.
V65:an blev svårfunnen på Solvalla och endast ett system inlämnat på Norrviken Spel & Tobak i Sollentuna klarade alla vinnarna. Insatsen var 1 800 kronor och utdelningen blev dryga miljonen, 1 029 448 kronor.

Mikael Wikner

 

Föregående artikelElitloppet 2014: Boden och sen Elitloppet?
Nästa artikelDagens – Dubbel Umåker 2014-05-10

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.