Haugstads tankar inför V75 med Jackpot

32

haugstad all in

Han kör det främsta hotet mot favoriten i E3-finalen.
Nu har Walmann och Haugstad ändrat planerna och går all in för att vinna med Heavy Sound.
– Vi har precis bestämt att vi kör barfota runt om för första gången och även första med jänkarvagn. Det brukar ha en jätteeffekt, säger Kenneth Haugstad.

I lördagens V75-omgång i Gävle, som kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 30 miljoner kronor, är det även högklassiga E3-finaler. Storfavorit bland hingstarna och valackarna är Poet Broline. Favorithotet är främst Heavy Sound som har levererat strålande resultat så här långt i sin karriär. Treåringen har gjort nio starter, vunnit fem lopp och aldrig varit sämre än trea. Den Roger Walmann-tränade hästen slutade trea i E3-finalen över medeldistans i somras och har därefter tagit två raka segrar. Senast vann han uttagningsloppet till korta E3 på tiden 1.11,8 med krafter kvar.
– Heavy Sound (V75-2) var jättefin senast och han har utvecklats otroligt mycket senaste månaderna. När han var trea i E3-finalen så körde jag bort honom lite. Jag såg att Peters häst (Poet Broline) tappade travet lite in i sista sväng och tryckte till rejält. Tar jag det lugnare där så är vi tvåa men jag körde för att vinna, säger Kenneth Haugstad.
– Efter förra loppet så har han bara tränat lugnt men känns fortsatt jättefin. Vi har ingenting att klaga på alls.

”Har imponerat – förhoppningar om vinst”
I lördagens E3-final över kort distans har Heavy Sound spår tre bakom startbilen. Storfavoriten Poet Broline har spår innanför men Haugstad (som alltid kör hästen) har inte gett upp hoppet om segerchecken på 900 000 kronor.
– Vi hade ju chansen att välja spår först och kunde ta ett men Roger ville inte ta det och riskera att sitta fast. Vi har så höga tankar om den här hästen och därför blev det tre istället.
– Det är klart att det blir tufft om Poet Broline får ledningen och vi får gå utvändigt. Men vi provar och jag tycker att min häst imponerade så mycket förra gången att vi åker dit med förhoppningar om att kunna vinna.
Är andra par utvändigt drömpositionen?
– Nja, jag vet inte det. Då måste man ju ut och runda den framför. Så jag undrar om inte en lugn dödens är bäst. Att få spara speeden och sedan köra till slut. Men vi får se hur vi lägger upp det när bilen släpper fältet.

Spännande balans- och utrustningsändringar

Några ändringar i balans och utrustning?
– Ja, du ska få en färsk nyhet som blev klar för fem minuter sedan. Innan Roger åkte till USA i dag (torsdag) så pratade vi ihop oss och han sa att om jag vill så kör vi barfota runt om för första gången och även första med jänkarvagn. Nu har jag även pratat med ägaren och vi har bestämt att det blir så. Hästen känns så stabil och fin och har aldrig tagit ett galoppsteg i lopp, säger Haugstad.
Vad tror du att det får för effekt?
– Det brukar få en jätteeffekt första gången man gör det. Både vad gäller barfota men även när det blir första med jänkarvagn.
Rycktussar då?
– Det har han gått med hela tiden men jag har inte ryckt dem på ett tag. Senast var för två månader sedan i den förra E3-finalen.

Varnar för rysare – barfota och jänkarvagn även här
Roger Walmann och Kenneth Haugstad har även med Spoil Me i E3-finalen för ston. Hästen var trea i uttagningsloppet och även här vankas det spännande balans och utrustningsändringar.
– Spoil Me (V75-4) kommer även hon att gå barfota runt om och med jänkarvagn för första gången. Det blir även första med urryckare så här blir det hela paketet, säger Kenneth Haugstad med ett skratt.
– Hästen gjorde ett kanonlopp senast då hon gick i tredjespår sista 600 metrarna utan rygg. Det är egentligen inte sådana lopp hon ska ha. Hon har varit bra i varenda start hon har gjort och är under stor utveckling.
– Nu är det spår elva och det krävs mycket tur med tempo och positioner. Men kommer hon igenom bra och får ligga still fram till upploppet då är hon så pass bra att hon är en av flera som kan vinna. Det är ett öppet lopp och vi har sett att allt kan hända i just sådana här lopp. Det är ett långskott men inte omöjligt.

Halsproblem för Magic Tonight
Något nytt om D’One och Magic Tonight som startar på Vernon Downs i USA under fredagskvällen?
– D’One har varit jättefin efter segern och även Magic Tonight har repat sig bra. Han var inte helt bra i halsen och lite nedsatt i förra loppet. Sedan tror jag inte att Meadowlands är hans favoritbana för han var väldigt stressad. Han har fått många tuffa lopp där innan. Men nu ser det bättre ut och Vernon Downs är en tusenmetersbana så det är ett plus, säger Kenneth Haugstad.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.