Peter Untersteiner inför V75 Gävle

26

image-2

Kullens kung, Poet Broline, är favorit till att vinna en ny E3-final på lördag.
Han är fortfarande obesegrad hos Peter Untersteiner som tror på bra chans till en ny seger.
– Jag är imponerad av hästen och han har en bra uppgift, säger Untersteiner.

Det tutar upptaget bra länge innan vi når Peter Untersteiner på telefon, måndag eftermiddag. Halmstadtränaren är fortsatt glödhet och det är många samtal att beta av när träningen av dagens hästar är avklarad.
– Jag är inte den som pratar i telefon från åtta på morgonen till klockan ett. Nu när vi har kört klart med hästarna och det inte är några tävlingar ikväll så blir det en del telefon. Vi ska även ha personalmöte i stallet nu klockan fyra, säger Peter Untersteiner.
Trots att klockan precis slagit fyra så tar han sig ändå tid för att gå igenom lördagens V75-hästar och E3-finalisten Poet Broline i synnerhet. Det rullar på fortsatt mycket bra för stall Untersteiner som är lika glödhet som hans telefon verkar vara. Stallet rymmer 170 hästar vilket gör honom störst i landet gällande antalet hästar i träning. På frågan om det är fullt i alla boxar och kö till stallet svarar han.
– Det är god efterfrågan. Lite lyxproblem för dagen, så vill jag vinkla det, säger Peter.
Han är femma i landets tränarliga med snart tolv miljoner kronor i inkörda pengar.
– Vi har haft fem kanonår och är nu inne på den femte kanonsäsongen. Det gick inte dåligt innan heller men vi har lyft oss och gör en ny kanonsäsong. Det är långt till fjolårets 22 miljoner inkört men vi kämpar.

”Onormalt startsnabb – ett bra vapen”
I slutet på april fick Untersteiner in treårige Poet Broline i träning. Hästen hade gjort årsdebut och startade även i fjol som tvååring hos sin förre tränare. Han gjorde första starten för Untersteiner i slutet av maj och är ännu obesegrad efter fyra starter. Poet Broline vann E3-finalen på Färjestad i slutet av juni i imponerande stil och har sprungit in nästan 1,2 miljoner kronor i år.
– Jag har varit imponerad av hästen och det är jag fortfarande. Det är en väldigt snäll och behaglig hingst som inte gör så mycket väsen av sig till vardags. Men han går ju när han ska i loppen. Han är onormalt startsnabb och det är ett bra vapen. Sedan är han av medelstorlek, kanske något under medel 1.58, 1.59 centimeter hög över manken. Han är något grovt byggd men har en fin teknik när han springer, säger Peter Untersteiner.
– Det som är lite udda är att han är väldigt loj och avslöjar ingenting varken i träning eller i värmning. Så jag hade lite prestationsångest inför senaste starten. Han hade inte startat på sex veckor och bara tränat lugnt. Vi sa efter E3-segern att säsongen är lång och man kan inte vara med överallt även om det finns många lopp som det är frestande att starta i.

Vann med tussarna kvar i E3-försöket
Poet Broline visade vilken klasshäst han är genom att enkelt vinna sitt uttagningslopp till korta E3. Han tog tidigt hand om ledningen och det såg långt ifrån slutsålt ut när mållinjen passerades i läcker stil.
– Han levererade i loppet och kändes väldigt bra. Han vann med krafter kvar och hade tussarna kvar. Så det var inte så att han stapplade i mål, säger Untersteiner.
Succétränaren håller med om att han har en värsting i stallet och som i nuläget ser ut att kunna gå hur långt som helst.
– Det kan man väl säga att det är en värsting. Man går inte sådana här tider som han har gjort annars. Han gick 1.12,4 över medeldistans på Färjestad och 1.11,2 över kort distans i Eskilstuna senast. Det är imponerande prestationer, menar Peter.

”Riktigt bra måndagsjobb – sprang rakt”
På lördag avgörs E3-finalerna över kort distans i Gävle. Poet Broline blir favorit i den öppna klassen och har ett fint läge med spår två bakom startbilen.
– Han gick jobb i dag (läs måndag) och jag måste säga att allting tyder på att han har tagit senaste loppet på bästa vis. För att vara honom så var det riktigt bra. Vi har haft en kiropraktor på honom för han har sprungit och krängt litegrann och det var länge sedan han sprang så rakt som han gjorde i jobbet i dag.
– Jag tycker att hästen har en bra uppgift och måste tro på en god vinstchans. Vi gör inga ändringar och det blir fortsatt barfota runt om.

”Kommer från imponerande seger”
Peter Untersteiner har ytterligare tre V75-hästar till start på lördag och kommenterar dem på följande vis.
– Nothing But Class (V75-3) är nyttig men trots att han är startsnabb så går han bäst i ryggar. Nu har han ett bra läge för att få ett fint lopp och han får ses som en platskandidat.
– Allaballakaitoz (V75-6) har blixtrat till i några lopp men senast klappade han igenom då han hade slem i halsen. Det är borta nu och han känns fin i träningen. Han är väldigt kvick ut och får han ledningen så är målsättningen att köra där.
– Mc Steamy (V75-7) kommer från en imponerande seger i Eskilstuna. Han har visat att han är en mycket bra häst för klassen och allt ser bra ut för honom inför den här starten. Nu är det första voltstartsloppet han gör för mig men ägarinnan säger att det inte har varit några problem i Norge tidigare. Vi får se hur det går, han är ju inte van vid svensk voltstart som är lite olik den norska. Han gick med skor runt om senast och det står fel i programmet. Jag vet inte varför det har blivit så men han gick inte barfota och kommer att gå med skor igen. Han ska räknas som en av segerkandidaterna, säger Peter Untersteiner.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.