Hon ska fånga Elitloppsdeltagarna

36

elitloppsdeltagarna

Solvalla tar till ett nytt grepp för att öka tryggheten för elitloppsdeltagarna under elitloppshelgen.
Floyd, 23, är den okända hästen som kommer att finnas på banan under Elitloppet.
– Det är en ära att få flyga från USA och vara outrider på Solvalla, säger hästens ryttare Wendy Ross i ett pressmeddelande.

I Nordamerika anses de vara en viktig del av säkerheten under tävlingsdagar.
I Sverige har vi ingen tradition av så kallade ”outriders”.
Men till årets största travhelg kommer ett av USA:s mest rutinerade ekipage bistå under tävlingsdagen.
– Jag och Floyd har tjänstgjort på Breeders Crown och Hambletonian och det ska bli en ära att få hjälpa till på Elitloppet på Solvalla, säger Wendy Ross som till vardags håller till på banan Tioga Downs i norra delen av staten New York.
En outrider är ett sadelburet ekipage som finns på banan i samband med loppen, redo att rycka ut om något oförutsett skulle ske.
– Vi hjälper till med utrustningen om det skulle behövas innan start. Vi rider iväg snabbt och hämtar exempelvis en tappad sko. Är det hästar som är lite heta är Floyd med och lugnar ner dem vid defileringen. Och Floyd vet precis hur han ska göra om någon tävlingshäst och dess kusk behöver assistans för att vända runt på banan innan start, säger Wendy Ross.

Fångat löshäst på fyra sekunder
Det typiska fallet där en outrider kan göra en avgörande skillnad är om en häst kommer lös.
När detta sker i samband med tävling i Sverige utrymmer man banan, stänger grindarna och låter hästen springa tills den blir trött, förhoppningsvis utan att någon blir skadad.
Att ha en outrider minskar olycksrisken och är givetvis tidsbesparande.
– Vårt rekord för att fånga in en lös häst är fyra sekunder från att den slet sig tills den var i säkerhet. Floyd är i hur bra form som helst och man kan inte tro att han fyllt 23 år. Elitloppet blir finalen på hans fina karriär. Både han och jag kommer njuta av varje sekund, säger Wendy Ross medan Solvallas sportchef Markus Myron fyller i:
– Wendy Ross kommer finnas på plats från fredag till söndag och vara outrider även i andra lopp än försök och final i Elitloppet Benders.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.