På lördag går Elitloppståget

30

på lördag går elitloppståget

På lördag går elitloppståget.
Guldfinalen på Gävletravet är sista möjligheten att knipa en biljett.
– Nu blir det full gas. Vi ska göra allt för att vara med, säger Pasi Aikio, tränare till förmodade favoriten Nimbus C.D.

Blir man inte inbjuden till Elitloppet får man kvala in av egen kraft.
Sista chansen är nu på lördag där tio elitloppssugna tränare sannolikt väntade med spänning på att startspåren skulle lottas till H.K.H Prins Daniels lopp i söndags.
Att Pasi Aikio tycker att han drog vinstlotten råder inget tvivel om.
– Innerspår var precis vad jag hade önskat, säger tränaren som i höstas fick det tunga ansvaret att axla Stefan Hultmans stjärnstall då denne drabbades av sjukdom.
En av uppgifterna var att få med fjolårets genombrottshäst Nimbus C.D. i Elitloppet.
Ett uppdrag som ska slutföras på lördag.
– Hade han redan fått sin elitloppsbiljett så hade vi inte startat här. Men nu får vi fixa det den här vägen istället, säger Aikio vars sexåring inlett säsongen med tre raka tredjeplatser.
En säsongsstart som påminner om då han kom till Hultman i fjol och efter tre uppmjukande förluster startade en fem starter lång segerrad inkluderat miljonloppet Jubileumspokalen.
– Vi hoppas på samma utveckling i år, förstås. Hästen har gått ungefär som förväntat i de här loppen. Visst hade jag hoppats på lite mer senast, men samtidigt blev det ett konstigt lopp där han fick lägga flera speeder på vägen. Men det verkar ha gjort susen, jag har aldrig känt honom så fin som i senaste backjobbet.
På vilket sätt?
– Han var riktigt peppad, som att han snäppat upp sig ett hack. Han har varit spänstig hela tiden, men nu var han mer med mentalt.
Vad tror du att det betyder?
– Att han är väldigt nära hundraprocentig form.

”En låg 1.09-tid”
Trots, eller kanske just för att, han gjort sig känd som en av landets startsnabbaste hästar har Nimbus C.D. aldrig tävlat med någon form av stängt huvudlag. Något man ofta tar till för att få hästar mer fokuserade och snabbare i starten.
– Det stämmer att han aldrig gått så hos oss och vad jag vet gick han bara med öppet huvudlag i sin tidigare regi också. Självklart är det något vi har funderat på, liksom att han aldrig tävlat med rycktussar. Det är växlar vi kan plocka framöver, men jag har inga planer på att göra det redan på lördag.
Men taktiken är väl ändå att köra i spets?
– Ja, full gas, det är grundplanen. Hästen är riktigt bra i ledningen och har läge att komma dit.
Hur fort tror du att han kan springa på lördag?
– Det beror givetvis på väder och bana. Blir det fina förutsättningar så ska han ha en låg 1.09-tid i kroppen, säger Pasi Aikio som aldrig haft en häst som varit nära en elitloppsplats tidigare.
Med Nimbus C.D. finns plötsligt möjligheten att han ska få infria ett löfte han gav redan i tonåren då han bestämde sig för att inte dricka alkohol.
– Jag har alltid sagt att jag ska dricka mitt första glas den dagen jag vinner Elitloppet. Det står jag fast vid.
Men först gäller det förstås att kvala in. Och att lördagens guldfinal betyder något extra för Nimbus C.D:s till synes ständigt kolugne tränare behöver man inte tvivla på, oavsett hur han agerar på utsidan.
– Det blir pirrigt. Jag vet inte om det kommer att märkas på mig, men jag kommer att ha fjärilar i magen. Det blir nog ett av de nervösaste lopp jag har upplevt, säger Pasi Aikio.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.