Hur fort travade han egentligen?

19

image-1

Sebastian K. är världens snabbaste travhäst.
Men hur fort travade han i rekordloppet?
Nu – nästan nio månader efter uppvisningen på Pocano Downs – har Svensk Travsport korrigerat tiden till 1.07,7.

Att världens snabbaste travhäst genom tiderna är svensk och heter Sebastian K. finns det ingen tvekan om. Däremot har det varit diskussion om hur snabbt Åke Svanstedts stjärna egentligen travade 28 juni i fjol.
– Sebastian K. sprang sin engelska mile (1 609 meter) på en minut och 49 sekunder blankt. Omräknat till kilometertid blir detta 1.07,7439 vilket normalt avrundas till 1.07,7 enligt den avrundningsmetod alla UET-länder kommit överens om, förklarar Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.
Tidigare har Svensk Travsport angivit det absoluta världsrekordet till 1.07,8.
– Det var en manuell korrigering som gjordes för just detta lopp eftersom det gällde ett absolut världsrekord. Tanken var att 1.07,74 inte skulle kunna avrundas nedåt till 1.07,7 just när det gällde ett rekord. Jag kan bara konstatera att det var ett rent feltänk som aldrig skulle gjorts. Självklart ska vi använda samma avrundningsregler för alla lopp, oavsett om det är världsrekord eller inte, fortsätter Petter Johansson på förbundets hemsida.
ST har alltså nu korrigerat tiden till 1.07,7 i sin databas.
– Vi har också pratat med ägarna och bett om ursäkt för att vi tidigare kluddat till det med denna historiska tidsnotering, säger Petter Johansson.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.