Iina Aho lever sin dröm just nu

228

Lina Aho

Hallå där…
… Iina Aho, 19, från Göteborg som lever sin dröm som montéryttarinna i Frankrike just nu. På onsdagen rider hon sitt andra lopp där nere på travbanan i Reims med Calvin Borel från Conrads Lugauers stall.

– Det är inte klokt vad fort allting gått. Jag tog studenten och körkort i vår och så fick jag åka ner hit. Det är lite pang på alltihop!
Du jobbar sedan några veckor som hästskötare och montéryttare på Jägersrotränaren Conrads Lugauers filial. En slags specialiserad montéfilial har det sagts?
– Det finns även hästar här som inte är ridna, som exempelvis Spartan Kronos som nyligen blev inbjuden till Hugo Åbergs i juli. Det är sju hästar här nu. Framför allt är det sommaren som gäller – även om vi har som mål att hålla en året runt-filial om allt skulle funka.
Och på onsdagen tävlar du i monté i Reims, norr om Paris med kapable Calvin Borel. – Jag har redan ridit ett lopp här nere så det här blir det andra. Jag var trea i mål i debuten med Seyffenstein men vi blev diskade för orent trav i sista sväng. Rätt tuff diskning faktiskt. Han hade lite problem i sista sväng men gick bra över upploppet – så jag visste inte om att han var diskad förrän en lång stund efteråt.
Hur fick du reda på det?
– Jag måste bli bättre på franska helt enkelt. Fast själva ordet ”diskvalificerad” låter lika dant som på svenska, så det förstod jag!
Du och Calvin Borel står med 20 meters tillägg i onsdagsloppet över grunddistansen 2 575 meter.
– Calvin har bara gjort en montéstart och då bara lekte han och vann enkelt på Åby i maj inför det här. Det var en väldigt enkel uppgift för honom då – mycket tuffare uppgift nu. Men chans borde han ha trots att det är ett par riktigt bra hästar emot. Conni var tvåa med honom på Vincennes senast och vågade inte riktigt köra på honom då och riskera och galopp. Det är lite samma läge som inför montéstarten på Åby… Calvins farligaste konkurrent är ha själv egentligen.
Lugauer-stallet har även med Seyffenstein i loppet som den här gången rids av en av Frankrikes montétoppar, Philippe Masschaele. Hur delas ritterna ut egentligen?
– Det är Conrad Lugauers som bestämmer det. Han satte upp mig på Calvin bara och honom rider jag gärna. Jag åker hem och rider på Jägersro tisdag och tillbaka hit då på onsdagen. Så det blir en del åkande. Men det är jättekul att han satsar på mig. Det har alltid varit en dröm att tävla här.
Finns det några nackdelar med att och bo och arbeta Frankrike?
– Det är just språket, men det hoppas jag att jag ska lära mig. I just det här området i södra Normandie jag bor i pratar de inte ett ord engelska. Så det är teckenspråk som gäller. Det är som med hur det är att tävla mot alla skickliga montéryttare – jag hoppas att jag lär mig hela tiden.

Fotnot:  Iina Aho slog igenom i montén i Sverige i fjol med 14 segrar på 74 starter och 723 000 kronor inridet.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.