Inför Elitloppet: Lekfullhet och magi bakom Riordans duo

52

Inför Elitloppet: Lekfullhet och magi bakom Riordans duo

Det har gått sju år sedan han flyttade till Sverige.
Nu har Jerry Riordan etablerat sig som en av landets ledande tränare.
På söndag har han två hästar med i Elitloppet.
– Om båda går till final är det kanske fördel Aetos, säger den frispråkige amerikanen som berättar om sig själv och sina elitloppsdeltagare i en lång intervju.

 Första besöket på Solvalla kom 1980, som skötare till amerikanske elitloppsdeltagaren Chiola Hanover.
Det var också första gången som bondsonen från Rhode Island satte sig i ett flygplan.
Sedan dess har svensk travsport och elitloppshelgen betytt något extra för Jeremiah James ”Jerry” Riordan.
Men när han lämnade sin kontinent för att bli tränare i Europa så föll valet på Italien.
Efter många framgångsrika år gick flyttlasset till Sverige och Halmstad 2014.
Fyra år senare vann han Elitloppet med Ringostarr Treb.
På söndag startar han Aetos Kronos och Gareth Boko i jakten på sin andra titel i Sveriges största travlopp.
Hur känns det att ha med två hästar i Elitloppet?
– Tro mig, jag känner mig väldigt, väldigt, väldigt hedrad att bara ha med en häst i Elitloppet. Att ha två innebär bara att jag haft väldig tur med ägare som gett mig snabba hästar.
– Aetos Kronos var en extremt dyr ettåring. En väldigt välstammad häst som paret Snyder köpte och anförtrodde mig med från att han var en liten baby.
– Gareth Boko, alla känner till honom. Han är en champion. När tiden kom att hitta en ny tränare åt honom så ringde John Bootsman mig. Jag är väldigt tacksam mot John som skickade en fantastisk häst.
Hur stort är Elitloppet för dig?
– Det är ett av hela travsportens signaturlopp. Det är Elitloppet, Prix d’Amerique och Hambletonian. Det är loppen som gör vår sport till vad den är. För att betraktas som en seriös, stor sport så måste man sådana här riktigt stora återkommande evenemang. Något som uppmärksammas av människor som annars inte bryr sig speciellt mycket om travsport. De tittar på Elitloppet för att de vet att det är ett stort event och för att trav är en seriös sport. Det är dagen som travet når ut.
Har du en fördel av att du har vunnit Elitloppet tidigare?
– Jag tror att jag har en större fördel av att jag har förlorat så många gånger förut. Jag tror att ens respekt för loppet växer, men att man lär sig från sina misstag. Jag hade extrem tur som fick en häst som Ringostarr Treb. Jag erkänner också att vi hade lite tur eftersom Bold Eagle bestämde sig för att han inte ville tävla den dagen och var borta innan loppet ens hade startat. Det gjorde det till ett tvåhästarslopp mellan Propulsion och Ringostarr Treb. Och jag visste att vi hade en riktigt bra chans i en duell över en mile. För Ringostar Treb var så snabb, så lätt att köra, och skulle han komma till ledningen så visste jag att han skulle bli svår att fånga in. Den dagen stämde allting, och jag lärde mig att har man en riktigt bra häst på rätt ställe så har man en bra chans att vinna. Men när det kommer till förberedelser och rutiner på tävlingsdagen så har jag lärt mig betydligt mer från att förlora lopp.
Vad är ditt första minne av Aetos Kronos?
– Att han såg ut som en vanlig, alldaglig häst. Och att jag blev chockad när jag fick höra hur mycket ägarna hade betalat för honom. Det var inget vanligt, alldagligt pris. Jag tror fortfarande att de kunde ha betalat mindre, men hästen har verkligen visat att han är värd det.
Hur skulle du beskriva Aetos Kronos?
– Det uppenbara är att han är en atlet. Han är stark och snabb. Men framförallt så är han väldigt entusiastisk över att vara en travhäst. Om han varit en fotbollsspelare så hade han varit den som sparkar boll på stranden, på bakgården, på gatan med polarna, lika gärna som på en arena med 80 000 människor. Han bara älskar att trava och har väldigt roligt när han får göra det.
Vad säger du om hans karriär hittills?
– Det började tidigt. Han var trea i Svensk Uppfödningslöpning. Han kom ut som treåring och vann tre Grupp 1-lopp och gick världsrekord. Men han var lite upp och ner. Det har alltid varit en fantastisk häst att träna, men han blev lite ängslig. Han blev lite stressad bakom bilen, kuskarna fick problem med honom, han blev för aggressiv. Så vi ändrade huvudlaget och det fungerade, men vi hade en motgång på kriteriedagen. Han klarade inte starten och deltog aldrig i loppet. Det var ett misstag i ett lopp med mycket pengar, men ingen vet hur det hade slutat om han kommit iväg. Som fyraåring var han lite starkare, lite tuffare och vann Grupp 1-lopp igen. Och nu är vi med i toppen, förhoppningsvis för att stanna ett tag.
Vad säger du om hans sätt att röra sig?
– När han springer fort är han som en maskin, han är perfekt och har en väldigt ekonomisk aktion. Det är när han springer långsammare som han kan se lite märklig ut. Men han är fransk, han har Bold Eagle som pappa och mycket franskt blod i sig. Många franska hästar är lite knepiga innan de kommer upp i full fart. Det här är inget som är specifikt för travare. Många hopphästar vet inte hur man hoppar över ett litet hinder, men sätter man upp ett högt hinder så vet de direkt vad de ska göra. Så han är lite på det sättet, när han inte blir utmanad så sätter han ner fötterna lite varsomhelst. Men när han vet att det är dags att springa fort så hamnar allting på rätt plats direkt.
Hur höga förhoppningar har du på honom i Elitloppet i år?
– På den här nivån så behöver han få en bra resa. Han kommer inte att gå ut och dominera som han gjorde i V75 här på Halmstad. Han behöver lite hjälp. Antingen genom att de bästa hästarna sätter upp för hög fart, eller genom att han får bra draghjälp. Han tål att göra mycket på egen hand, men för att vinna Elitloppet så måste han ha lite hjälp.
Hur nära är Aetos Kronos de bästa hästarna som du har tränat?
– Han är väldigt nära. Det är en sund häst. Alla bra hästar som jag har tränat har haft attityden att när du tar ut dem på banan så ger de 110 procent. Han har det, men han är en hållbarare häst än någon jag tränat förut. Han är frisk och sund. Det är möjligt att han inte har samma grundtalang som Lisa America, men han har en starkare kropp. Så han kan mycket väl bli den bäste häst jag har tränat.
Vad säger du om hans form till Elitloppet?
– Han är 100 procent. Det finns inga ursäkter. Om han inte är rakbladsvass under elitloppsdagen så vet jag inte när han kommer att vara det. Jag tränade honom i fredags och satte honom i en sulky, mest för att få honom att vakna till. Han joggade strax över 1.13/1 600 meter och kändes så bra som han någonsin gjort. Jag fick hålla tillbaka honom.
Vad tänkte du när Gareth Boko kom till ditt stall i år?
– Vad jag fick och vad jag var beredd på är två olika saker. De berättade att hästen var lite asocial, att han ville vara för sig själv. Att han alltid sparkade och kunde göra illa sig själv. Vi undersökte honom hos veterinär Jonas Tornell och han var inte speciellt optimistisk kring den närmaste framtiden. Men vi gjorde det vi skulle göra, gav hästen lite rehabilitering med vattenterapi och vattenträning. Sedan tog vi in honom till stallet och satte honom i Ringostarr Trebs gamla hage och gamla hus. Och hästen uppförde sig direkt som att han varit där hela sitt liv. Han har aldrig sparkat, aldrig orsakat något problem. Han har hagen precis bredvid Aetos Kronos och, jag vill inte att det ska låta som en dålig sak, men båda har stora egon. De är alfahästar. Men de verkar respektera varandra och kommer väl överens.
– Och första gången jag satte Gareth i en sulky, det var en riktig uppenbarelse. När man känner en häst med hans klass i händerna, det är inte en känsla man får varje dag. Många av våra hästar är underbara, men de är lite ”rutin”. Den här killen somnar man inte när man kör. Varje por i hans kropp är klass, man kan förstå varför han är en stjärna.
Vad tänkte du när du körde honom första gången?
– Allting med honom skriker att han är en tävlingshäst. Han är en atlet, han rör sig nästan som en leopard. Känslan man får i händerna, trycket i händerna, det är så man kommunicerar med hästen. Han sa någonting varje millisekund. När man kör honom så säger han något i dina händer. Många hästar gör inte det, men den här gör det.
Vad säger du om de två loppen han har gjort för dig?
– Han var bättre än jag trodde i debuten. Även om trodde mycket på honom så gjorde han allting bättre än jag hade förväntat. Sedan i Gävle var jag verkligen nöjd eftersom han var mer avslappnad i värmningen. Han travade ännu bättre och kändes ännu fräschare. I loppet gjorde han allting rätt från bakspår, och när det var dags att sätta in stöten så tog det fyra-fem steg så var loppet hans. Han kryssade in i mål och när man tog pulsen i dopingstallet hade han 92, vilket är bland de lägsta jag någonsin haft på en häst efter ett lopp. Och han hade sprungit en 1.09-tid.
Vad tror du att Gareth Boko kan göra i Elitloppet?
– Den här hästen opererades för kolik och missade ett år. Efter operationen var chansen liten att han ens skulle överleva, men han kom tillbaka och tappade aldrig sin vilja. Det är vad jag menar när jag säger att hela hans kropp handlar om att vara en tävlingshäst. Nu är han i det loppet som han förtjänar att vara i.
Hur skulle du jämföra Gareth Boko med Ringostarr Treb efter två lopp hos dig?
– Det är liknande. Åldern är väldigt nära. Den stora skillnaden är att jag fortfarande inte förstår hur Ringostarr Treb gjorde vad han gjorde. Den hästen gav mig aldrig någon känsla av att vara snabb. Det vi visste var att han var extremt smart och jag lärde mig redan som liten att det är värt två sekunder att ha en häst med stor hjärna. Men med honom tror jag att det var ungefär sex sekunder. För mig framstod han aldrig som någon atlet. När han var ung sprang han i försäljningslopp, men någonstans på vägen så listade han ut det. Det var en underbar, underbar häst.
Varför väljer du unga bröderna Magnus och Mats Djuse som kuskar på dina hästar?
– Tittar man på kuskligan i Sverige så ligger Magnus trea och Mats fyra. De här killarna vinner lopp varje dag över hela landet. De kör alla möjliga hästar, kallblod, bra hästar, mindre bra hästar och de vinner. Jag vill ha svenska kuskar eftersom jag känner att hemmakuskar alltid har en fördel. Jag har inga problem med att det handlar om Elitloppet. När de kommer upp bakom bilen så vet de vad de ska göra. I alla sporter så det de unga killarna som vinner.
Kan Aetos Kronos vinna Elitloppet?
– Ja, det tror jag eftersom det är ett vidöppet lopp. Tittar man på hästarna så ser man att det är många andra som också kan vinna, men jag vet att min häst är i toppform och jag har stort förtroende för Magnus. Han har gjort ett utmärkt jobb med honom. Aetos är inte snabb från start, men utan hästar från bakspår borde vi hamna bra till ändå. Vi behöver lite hjälp, vi behöver hårt tempo och vi behöver slippa hamna ute i fjärdespår. Fysiskt sett så tycker jag att han är på samma nivå som vem som helst av de andra hästarna.
Kan Gareth Boko vinna Elitloppet?
– Jag tror att Gareth Boko kan göra vad som helst. Att komma tillbaka från sådana saker som han kommit tillbaka ifrån, jag tror inte att den här hästen vet vad han har för begränsningar. Det är lite magi inblandat i hans karriär, och det är tufft att tävla emot.
Vilken häst tror du mest på?
– Gareth har gjort det så lätt. Senast tävlade han mot ganska bra hästar och han var inte alls tagen när han gick i mål. Jag vet inte var hans gräns går. Men jag vet att Aetos är en yngre och sundare häst så två heat samma dag kommer att vara ett mindre problem för honom. Det första som gäller är att få med båda till finalen. Och om båda går till final är det kanske fördel Aetos. Men även om båda mina går till final så kommer det att vara sex andra hästar bakom bilen. Europa har de bästa hästarna just nu, de amerikanska hästarna imponerar inte på mig på samma sätt längre. Så talar man om Europa så talar man om de bästa hästarna i världen. Och att påstå att mina hästar kan slå de bästa i världen, det är lite väl magstarkt. Så jag är inte beredd att säga det, säger Jerry Riordan.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 (lördag): Italiensk skräll på lut i Harpers
Nästa artikelInför V75 (lördag): Toppchanser för Axevallas stjärnskott

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.