Inför EXTRA V75 11 maj 2014: Copenhagen Cup

369

image-16

Vinnaren av Danmarks största lopp Copenhagen Cup på söndag ligger bra till för en plats i Elitloppet.

– Vi är 95 procent säkra på att det inte blir något elitlopp även om vi vinner. Solvato känns fin i alla fall och lite optimistiska måste vi vara, säger Veijo Heiskanen inför söndagens Extra V75.

Veijo Heiskanen var en mycket populär hemmavinnare i Olympiatravet för ett par veckor sedan med sin nya stjärna Solvato.
Olympier på plats hissade Åbytränaren efter en av hans karriärs största segrar.
På söndag drar Veijo Heiskanen till Köpenhamn för Danmarks största lopp Copenhagen Cup ingående i Extra V75. Solvato hör till favoriterna i den sista V75-avdelningen och tränaren tror på chans.
– Vi åker samma dag, det tar bara tre-fyra timmar för oss till Köpenhamn. Allt verkar normalt med hästen efter Olympiatravet. Han kändes fin i ett vanligt rutinjobb på måndagen, säger Veijo Heiskanen.
Solvato fick ett bra hänglopp i högt tempo på Åby. Hästen var strålande fin men behövde inte visa hela sitt register för att vinna Olympiatravet.
Det blev ett femtespår bakom bilen i söndagens lopp över 2 011 meter. Heiskanen ser gärna att Solvato får ett liknande lopp som förra gången.
– Han är inte så snabb ut så spåret blev bra av den anledningen. Det bästa vore ju med en 10-runda första varvet och att vi får smyga med där bak. Det är ett jämnt och bra lopp. Precis som i Olympiatravet är det många som kan vinna. Hästarna är så jämna tycker jag, att den som får det bästa loppet också har bra chans att vara först i mål.

Uncle Peter från innern
Innerspårets Uncle Peter tränas av USA-stationerade Jimmy Takter. Köpenhamnsloppet med drygt 900 000 kronor i förstapris blir hästens första i Europa. Efter söndagens uppgörelse väntar Elitloppet på Solvalla för Uncle Peter.
– Visst har vi respekt för honom. Det är en fin häst som i alla fall hittills har haft en bättre karriär än Solvato. Men innerspåret i Köpenhamn är inte det bästa så just startspåret kan ställa till det för den hästen, säger Åbytränaren.
Solvato ägs av Bernd och Pia Denberger som har många hästar i träning hos Veijo Heiskanen under stallnamnet Denco HB.
Efter storsegern senast har många undrat hur man ska göra med Elitloppet – den femårige USA-födde hästen är i högsta grad aktuell.
– Hästen är bara fem år och vi är 95 procent säkra på att det inte blir något elitlopp även om vi vinner på söndag. Att starta en femåring där skulle vara väldigt tufft för hästen. Men gärna seger i Köpenhamn. Han går barfota runt om som senast. Om han får ett bra lopp kan han vara med långt framme och visst kan han vinna. Femtespår är bra på ”Lunden” och jag tror att vi kommer i väg rätt så hyggligt ändå.
Extra V75 inleds med ett lopp över 2 950 meter där du och Denco HB har 11 Dream Duo till start. Hästen vann Lyons lopp över tre kilometer på Åby i höstas så distansen passar bra. Men hur är det med formen?
– Han gick bra senast men räckte inte riktigt till efter ett lopp i andra spår över tre kilometer. Jag ska försöka köra lite ”snålare” med honom nu och formen är bra utan att vara på topp. Jag har inte satt mig in i motståndet men jag misstänker att det blir svårt att vinna. I bästa fall en plats kanske?

Mikael Wikner

 

Föregående artikelLunch – Dubbeln Bergsåker 2014-05-06
Nästa artikelDagens Dubbel Åby/Solvalla 7/5-2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.