Inför EXTRA V75: Commander Crowe jagar revansch!

309

commander_crowe

Commander Crowe har tvingats abdikera.
Faktum är att förra årets kejsare i trav-Europa inte alls har fått till det i år.
Men nu är den pampige fuxen på gång och i söndagens Copenhagen Cup kan han återupprätta sin heder.
– Det skulle vara en väldigt lättnad om han vinner, säger svenska delägaren Barbro Wihlborg.
Lika överlägsen som Commander Crowe var i de nordiska storloppen förra året har han varit osynlig i år. Visserligen har han vunnit ett av fyra lopp men den segern togs mot skralt motstånd i Holland. För övrigt har han diskats för orent trav hemma i Frankrike, blivit struken till en tilltänkt start i Finlandia-Ajo, tävlat långt under pari i Oslo Grand Prix samt slutat oplacerad i ett elitloppsförsök. Inför försöket på Solvalla såg han dessutom ofräsch ut och när han travade förbi den stora uteläktaren i knackig stil fick han (eller kanske snarare kusken och tränaren) motta burop från den publik som i fjol hyllade honom efter segern i Elitloppet.
– Det såg obehagligt ut inför loppet och vi tyckte precis som alla andra att han inte borde ha startat. Men vi måste ju lita på tränaren och banveterinären och vi visste också att det inte var något allvarligt fel på hästen. Han hade trampat på en liten sten eller något i hagen och på måndagen, dagen efter loppet, sprack det upp en liten hovböld och det var den han hade haft ont av, berättar Barbro Wihlborg.
Hovbölden till trots kan vändningen för Commander Crowe ha kommit i elitloppsförsöket. Kusken Matthieu Abrivard valde ett passivt upplägg och från tredje par invändigt blev Commander Crowe fastlåst. Över upploppet klättrade han i ryggar och när mållinjen skars var han till synes helt obrukad.
– Han gick bra och hade nog rätt så mycket sparade krafter i mål. Samtidigt var det skönt att han inte behövde gå en final för vi var ju ändå lite oroliga för honom. Men han var väldigt pigg och en ”annan häst” jämfört med i Norge.

”Tror på bra chans”
I Copenhagen Cup väntar nästan 900 000 kronor på vinnaren. Loppet utgör den avslutande avdelningen i en extrainsatt V75-omgång och Commander Crowe startar från spår fyra bakom startbilen.
– Rapporterna från Fabrice Souloy (tränaren reds.anm.) är bara positiva. Eftersom det blev fel med loppet i Finland hade inte hästen fått tillräckligt med lopp för att ha full form till Elitloppet. Om formen är hundraprocentig nu vet jag inte men vi tror att den är betydligt bättre än på Solvalla i alla fall. Fabrice sa inför Oslo Grand Prix att hästen behöver en månad till och där är vi nu, säger Wihlborg.
Commander Crowes ordinarie körsven Matthieu Abrivard ligger i sjuksängen efter en olycka. Istället får hästen svenska toppkusken Örjan Kihlström i sulkyn för första gången.
– Det är väldigt synd om Matthieu men det känns skönt att vi fick en så bra ersättare. Det är roligt med en svensk kusk och vi är glada att Örjan kunde köra.
Trots de uteblivna resultaten så här långt i år blir Commander Crowe troligen favorit i söndagens uppgörelse.
– Nu vill vi ju visa att de negativa skriverierna inte stämmer. Det skulle vara en väldig lättnad om han vinner och på förhand tycker jag att det ser bra ut. Vi tror på bra chans.

Ola Johansson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.