Inför EXTRA V75: "Ludde vet hur man kör från bricka ett"

190

ludde

Stallet fick en plats reserverad i Copenhagen Cup och fick välja vilken häst man ville.
Lutfi Kolgjini valde att starta Joke Face i söndagens danska storlopp med Extra V75.
Team Kolgjinis Preben Sövik har koll på det mesta i stallet och sätter tummen upp för hästen. Samtidigt oroar han sig lite för att spåret kan ställa till det.
– Men ”Ludde” om någon vet hur man kör från bricka ett på Lunden.
I veckan är det dubbla omgångar V75 som gäller. Östersundstravet har stortrav på lördag med Jämtlands Stora Pris. Under söndagen tar Köpenhamn vid med Copenhagen Cup.
880 000 kronor väntar vinnaren av Danmarks största lopp som avslutar söndagens Extra V75-omgång.
Charlottenlund höll länge en plats för någon av Lutfi Kolgjinis topphästar. Stallets val föll på en ”snäll och småförvirrad häst”.
Förstemannen Preben Sövik berättar om den stora personligheten Joke Face.
– Alla vet ju att det handlar om en världshäst. Samtidigt är det en speciell liten herre. Det är Anna Kolgjini som har hand om honom och de kommer bra överens. Hon ser bland annat till så att det inte blir för stökigt runt omkring honom, säger Preben Sövik, som jobbat i stallet sedan i januari 2011 och har bland annat basat för Lutfi Kolgjinis franska filial under vintern.
En 23-åring som är född och uppvuxen i Norge där fadern Lars Magne Sövik är travtränare i Jarlsberg.
– Jag var nog inte många dagar innan jag var i stallet i barnvagnen. ”Häst” var mitt första ord också, så jag är verkligen född in i det här.

”Lär testa en bit från start”
På söndag bär det av över Öresundsbron med tio av stallets hästar. Fyra startar inom ramen för V75. Bästa chansen behöver vi väl inte orda om?
– Nej, alla vet ju vilken häst han är Joke Face. Han ser riktigt fin ut här hemma men bricka ett är väl inte det bästa. Men Ludde om någon vet hur man kör från bricka ett på Lunden där den första kurvan kommer lite snabbare än på andra banor. Han lär väl testa en bit från start och prova att köra för ledningen. Om inte det går får han testa att komma sig ut i banan. Ett hyggligt lopp får han i alla fall från innerspåret.

Sämre i Norge
Joke Face har inte riktigt fått till det i år. Startgalopp bakom bilen i ett uttagningslopp till Olympiatravet. I mitten av maj blev det en tredje- och en fjärdeplats samma dag i försök och final av Bjerke Cup i Oslo.
– Vi var inte helt nöjda med honom. Han borde ha presterat bättre. I försöket menade Adrian att han körde lite för sakta i ledningen, men han borde ha varit snäppet bättre i finalen också.
Har formen infunnit sig nu då?
– Nu känns det som att formen är jättebra. Joke fick ta det lite lugnare efter Bjerke och i lördags körde Ludde ett jobb med honom här hemma . Då var hästen kanonfin. Vi ska väl inte tala illa om konkurrenterna, men det var väl inte det tuffaste loppet heller på söndag och ingen direkt topphäst som sticker ut nu när Commander Crowe letar formen. Det är ett rätt öppet lopp Copenhagen Cup och jag rankar Edvard Ale före Joke Face. Jag blev imponerad av Petri Puros häst senast men Joke Face kommer tätt bakom i tipset, säger Preben Sövik.
Ni startar ytterligare tre hästar i söndagens V75-omgång. Någon som kan vinna av dem?
– Jag tycker att 7 Armando Kievitshof (V75-2) är ett bud. Det blev helt omöjligt för honom från ett bakspår senast i V75-finalerna på Solvalla men hästen har riktig form. Adrian lär ladda och blir det en vettig position är det ingen tokig chans. Han går barfota runt om och med norsk huvudlag som vanligt. 2 Maffioso Face (V75-6) svarade för två fina lopp innan han åkte till Billund där det blev ett alldeles för tufft lopp för honom. Hästen känns fin i träningen här hemma och ska absolut med om man garderar trots att han möter en hel del bra motståndare. 12 Sir Michel (V75-5) var okej i årsdebuten men från ett sånt här spår på Lunden är det förstås hopplöst.

Fotnot: Söndagens Extra V75 från Charlottenlund sänds i TV4 Sport klockan 14.00-17.15. Samt i TV4 klockan 18.00-19.00. Det blir även en hel del trav i Lunchgaloppen Direkt i TV4 Sport mellan 12.30 och 14.00.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelResultat V86: Queasy en riktig krigare
Nästa artikelInför EXTRA V75: Bazire åker för EN häst…

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.