Inför EXTRA V75 onsdag: Bästa spåret för speedkulan

206

speedk

Några av Europas bästa femåringar drabbar samman i Jubileumspokalen på Solvalla på onsdag.
En miljon kronor väntar vinnaren av loppet som rundar av V75-omgången mitt i veckan.
– Vilket bra spår vi fick. Wishing Stone ska helt klart räknas på allvar igen, säger danske Bo Westergård som tränar den amerikanske världsstjärnan.

Solvalla arrangerar en av sina största tävlingsdagar för året på onsdag då man förutom Jubileumspokalen bland annat bjuder på EM för ston (European Championship for Mares) med 750 000 kronor i förstapris.
Störst intresse tilldrar sig emellertid den sista avdelningen på V75, Jubileumspokalen.
2009 ritades förutsättningarna för loppet om och blev en uppgörelse endast för femåriga hästar.
Den saftiga segerchecken har gjort att många tränare brukar matchar mot just den här augustikvällen. Årets upplaga utgör inget undantag.
Raja Mirchi, Friction, Orecchietti, Deuxieme Picsous och Amaru Boko är de stora blågula hoppen i loppet. Men sett till tidigare meriter och intjänade pengar finns det en häst som står i särklass i loppet. USA-födde Wishing Stone
Hästens tränare vill förstås inte förringa motståndet.
– Han möter några riktigt bra hästar och i sådana här lopp är det startspår och positioner i loppen som avgör. Så är det bara. Tredjespåret är kanske det bästa läget för honom. Han är inte så raskt iväg att han kan ta en längd på exempelvis Orecchietti, men lever ju högt på sin speed i stället, säger danske Bo Westergård.

Tillbaka till USA
Wishing Stone är född i USA och ska tillbaka dit efter starten på Solvalla. Detta efter att ha vunnit Kungapokalen i fjol för franske Fabrice Souloy och även varit i träning hos Åke Svanstedt en tid och var en av hästarna i Elitloppet.
Bo Westergård fick ta över hästen i slutet av maj och det blev seger direkt i Danmarks största lopp, Copenhagen Cup.
– Det har varit bestämt sedan länge att han ska tillbaka till USA där han hade framgångar som unghäst. Alla papper och resehandlingar är klara och överresan sker någon gång efter starten på Solvalla. Jag hade så klart gärna haft honom kvar men allt det här har reglerats i avtal, säger Bo Westergård om stjärnan som har både danska och amerikanska ägare.

Vass på speed
Hästen med snart tolv miljoner kronor på bankboken har sin bästa bit över upploppet. Den vassa speeden kom exempelvis till användning i Kungapokalen i fjol.
I Copenhagen Cup i juni var skrällen ett faktum när körande Jeppe Juel hittade ut från fjärdeparet invändigt med Wishing Stone och hästar som Rapide Lebel, Brioni och Quarcio du Chene växlades mycket enkelt.
– Han var bra på Charlottenlund och jag tycker att han har samma dagsform nu som då. Det är bara det att han kommit bort i de två senaste starterna och hamnat sist både i Forus Open och nu senast i Årjängs Stora Sprinterlopp.
Taktiken behöver vi kanske inte orda om?
– Han ska gå på speed. Det är sista starten han gör för mig och jag ska så klart göra allt jag kan som tränare för att vinna det här. Hästen är som alla vet mycket bra. Om banan tillåter ska han få gå utan skor den här gången. Erik Adielsson kör. Själv har kör jag lopp i Danmark på onsdag och får se loppet hemma på tv i stället.

Fotnot: Extra V75 på onsdag sänds direkt i TV4 Sport 19.00-22.00, samt i Vinnare V75 i samma kanal 22.30-23.00.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet