Inför EXTRA V75: Robertsson jagar årets andra V75-seger

267

nicklasrob

På bilden ses Donttellmeanymore vinna ett V75-lopp hemma i Kalmar i samband med fjolårets traditionsenliga midsommartävlingar. Foto av CLAES KÄRRSTRAND

Stockholm. Publicerad: 2014-01-21 13:49 Senast ändrad: 2014-01-21 14:56

Fjolårets enda V75-seger är redan tangerad.
Och på söndag siktar Niklas Robertsson mot att dubbla statistiken.
Till sin hjälp tar han återigen Donttellmeanymore.
Kalmartränaren höll andan några sekunder under tisdagen. Detta när det var dags att ta fram spårlottningen inför söndagens extra V75-omgång på Solvalla. Men snart nog kunde han andas ut.
– Jag gjorde en sån där klassiker och höll för med ena handen och började från spår ett. Och som tur var så hann jag inte så långt innan Donttellmeanymore dök upp, säger Niklas Robertsson.
Mycket riktigt. När tombolan hade gjort sitt var Donttellmeanymore lottad till ett tredjespår bakom startbilen, ett utgångsläge som Robertsson är mycket nöjd med.
– Ja verkligen, det kunde inte ha blivit mycket bättre. Nu åker vi till Stockholm med rejäla segerförhoppningar, från ett bakspår hade man jagat en matlapp.

”En liten tillspetsning blir det”
Spetsälskande Donttellmeanymore kommer närmast från en V75-seger just på Solvalla och nu kan det alltså vara dags för en ny framgång.
– Han vann väldigt enkelt senast, var ruggigt fin och inte heller det minsta trött efter loppet. Kenneth Haugstad som körde för första gången från ett framspår var imponerad över hur snabbt han kunde öppna och även han var väldigt nöjd.
Eventuellt blir det skor bak denna gång, vilket enligt Robertsson är en liten nackdel.
– Han gick 11,5 på den balansen näst senast så någon katastrof är det knappast, men visst är det ett litet minus jämfört med barfota runt om. I övrigt blir det helstängt och jänkarvagn på nytt.
Inför lite viktigare uppgifter har det blivit lite av tradition att köra intervalljobb med Donttellmeanymore dagen före tävling, ett moment som återigen kommer att upprepas.
– Jag har valt att göra så de gånger vi har stått bra till och redan på förhand räknat med segerchans. Jag är lite orolig över att det kan bli väl tätt med detta upplägg, men en liten ”tillspetsning” blir det allt. Liksom innan den förra starten kommer jag att köra hemma på banan lördagmorgon för att sedan påbörja resan till Stockholm.
Ofta inom travet pratas det om att övernattning kan vara ett frågetecken som till viss del också riskerar att sätta ner hästens prestationsförmåga. Allt ifrån ny miljö till oro i transporten, vilket i sin tur kan leda till att hästar framförallt dricker sämre än vanligt. Men för Donttellmeanymore är det raka motsatsen.
– Märkligt nog fungerar han allra bäst med övernattning, åker man med honom under tävlingsdagen blir han stel och kantig och fungerar inte alls.

”Jäklar vad det blev tufft emot”
Med sig i transporten tar kalmartränaren även Formation (V75-6) som även han lottats till ett framspår, närmare bestämt ett sjätte.
– Han har nu fått ett par lopp i kroppen och känns jättefin för dagen. Det gäller att ladda från start för att förhoppningsvis komma ner i slagläge, men vid en närmare titt på startlistan går det inte att ha några segerförhoppningar. Jäklar vad det blev tufft emot för hans del, avslutar Niklas Robertsson.

Anders Nilsson