Inför PdA: Maharajah skapt för Vincennes

262

marreskapt

Duellen Ready Cash och Maharajah i Prix d’Amerique 2011. Foto av LARS JAKOBSSON

PARIS. Publicerad: 2014-01-21 11:23 Senast ändrad: 2014-01-21 13:59

Nyheten att Maharajah startar i Prix d’Amerique är en snackis även i Frankrike.
Och man är glada över det blågula inslaget.
– Maharajah är en häst skapt för Vincennes. Ett Prix d’Amerique utan internationella hästar hade varit genant, säger Jean-Francois Meyer, travjournalist på facktidningen Paris-Turf.
Det var länge ovisst om det skulle bli något svenskt inslag i årets upplaga av Prix d’Amerique. Beskedet att Maharajah gör en fjärde start togs emot med glädje i Frankrike.
Få har sådan koll på det franska travet som journalisten Jean-Francois Meyer, som vi springer på när han bevakar träningsjobb på träningsanläggningen Grosbois.
– Prix d’Amerique blir som vanligt ett stort, stort lopp. Maharajah kommer och några italienare som höjer den internationella nivån på det. Om det inte blev någon Maharajah, några italienare, eller utländska hästar som Yarrah Boko, skulle det vara lite genant. Men på förhand ser årets upplaga fin ut. Ready Cash blir helt rättvist storfavorit men bakom honom är loppet öppet.
Vilka andra hästar tror du mest på?
– Triode de Felliere och Up And Quick. Men jag är lite rädd för en svensk häst som ni gillar skarpt, Maharajah. Maharajah är en häst skapt för Vincennes. Han är i bra form. Han har gjort två hyggliga lopp och sett bra ut, senast gick han utvändigt ledaren hela vägen. Hästen älskar Vincennes. Jag tycker att det är en bra idé att komma direkt till Vincennes och Prix d’Amerique med den här hästen. Han har ofta gått bra första starten här. Barfota runt om är jag säker på att han gör en bra prestation och är helt säkert bland de tre.

”Två riktiga champions”
Även motståndarna är glada. Franske travtränaren Philippe Allaire äger favoriten Ready Cash, som varit etta, etta och tvåa i de senaste tre upplagorna av Prix d’Amerique.
– Karriärens största seger för Ready Cash var den gången han slog den store Maharajah vid sin första Prix d’Amerique-seger 2011. Det var ett fantastiskt vintermeeting för båda hästarna, två riktiga champions. Det var det bästa Prix d’Amerique jag sett på 15-20 år, den matchen mellan Ready Cash och Maharajah.
– Efter det har vi inte sett den riktige Maharajah. Är han bra? Vi har sett honom tävla i snöstorm i norr. Om han är i hundraprocentig form vet bara tränaren. Men det är bra om han kommer, en Maharajah på hundra procent, säger Philippe Allaire.

”Bättre chans än förra året”
Franske travtränaren Fabrice Souloy, som i år har Quinoa du Gers i Prix d’Amerique, har bra koll på Sverige med hästar som Commander Crowe och Beckman i sitt stall. Han är också nöjd att Maharajah kommer till start i Prix d’Amerique.
– Alla vet att det är en topphäst, självklart. Jag har inte sett det senaste loppet i Sverige så det är svårbedömt för mig, men han har toppkapacitet. Är hästen hundra 100 procent i år har han en bra chans. Jag tycker han skall ses med bättre chans än förra året, det var ett tufft lopp. Men i år kan han även gå i ledningen. Är tempot lite långsammare kan han ha en bra chans.
Om du skulle nämna tre hästar i årets startfält som du tror mest på?
– Up And Quick, Maharajah och Ready Cash.

Lars-Ove Pettersson

 

Föregående artikelInför V75: Lycka och olycka för Salmela
Nästa artikelInför EXTRA V75: Robertsson jagar årets andra V75-seger