Inför V75: Lycka och olycka för Salmela

276

lyckasalmela

Petri Salmela upplevde sitt bästa år som travtränare 2013.
Extra påtagliga var framgångarna på V75.
– Sju segrar är jättebra, men i år kommer jag att satsa ännu hårdare på V75, säger landets nordligaste stortränare som startar sju hästar när Bergsåker bjuder in till jackpot med 79 miljoner att spela om.
Med Bodentravet som hemmabana och filial i Stockholmstrakten blev Petri Salmela i fjol en av landets framgångsrikaste V75-tränare.
Men trots att han säger sig glatt överraskad över detta är målen ännu högre satta 2014.
– I år måste jag våga matcha hästarna ännu mer i V75. Det är en väldigt hård serie där det är väldigt svårt att vinna. Men det är bara omöjligt om man inte vågar vara med, säger finländaren som blev tränare i Sverige1998 och sedan dess varit den dominerande kraften i travsporten norr om Sundsvall.
Men aldrig så dominerande som i fjol då han för första gången passerade åtta miljoner kronor inkört.
Av dessa var 1,7 miljoner intjänade på V75 där Salmela efter blott en seger under 2010-2012 plötsligt befann sig bland landets ledande dussin.
– Som alla förstår är det hästarna som avgör och jag måste säga att jag haft lite bättre hästar. Tidigare har det alltid varit unghästarna som varit stallets starkaste del, men i fjol var det de äldre som tog ett stort steg framåt.
Hur kommer det sig?
– Jag tycker inte att vi har gjort något annorlunda, men om man vågar säga det så kanske vi har jobbat ännu hårdare. Har jag gjort någon förändring träningsmässigt är det snarast att vi tränat lite lättare.

Bäst i Sverige?
Men efter några sekunder kommer Salmela på fler orsaker till framgångarna:
– Alla säger att de har bra personal, men skulle man göra en lite noggrannare undersökning tror jag att man skulle komma fram till att jag har Sveriges bästa personal, både i Stockholm och uppe i Norrland. Flera är väldigt rutinerade och de offrar ännu mer personlig tid för sina passhästar. Speciellt för de äldre hästarna tror jag att det är helt avgörande för hur de presterar. Det är en bra blandning av människor och en bra stämning.
Vad gör du för att få personalen att trivas då?
– Inget stort egentligen. Vi började fjolåret med att alla var bjudna till vår travgala, det hoppas jag kunna fixa i år också. Men annars får du nästan frågan dem. Jag försöker att lyssna och inte vara någon som bara gnäller och klagar. Jag är alltid vara redo att diskutera. Även om jag har ansvaret så måste jag inte alltid ha sista ordet, man måste kunna byta tankar. Speciellt när man har personal som har varit i branschen i 15-20 år.
Så du har snarare blivit en bättre chef än en bättre tränare?
– Ja, det tror jag. När man närmar sig 50 så blir man lite klokare och lugnare. Kollar man 15 år tillbaka då jag flyttade till Sverige så har jag lärt mig mycket. Att inte vara så stressad och inte så hård. I grund och botten tycker jag att jag är ganska snäll mot min personal.

Springer för sin stallkamrat
På lördag startar det hårdsatsande och trivsamma stallet sju hästar på V75.
Sju som egentligen skulle ha varit åtta.
Bara ett par timmar innan vi når honom har nämligen Salmela varit med om en av sina tyngsta stunder som travtränare. Något som förklarar att han inte är på sitt sedvanligt frejdiga humör. Sexårige Amaro K.S. skadade sig så illa i ett träningsjobb att hans liv inte gick att rädda.
– Det var en hemsk upplevelse. Han trampade snett och bröt benet. Jag har aldrig varit med om något liknande i hela min karriär. Just nu kan jag inte tänka på något annat, men samtidigt måste man inse att livet går vidare. Förhoppningsvis kan vi hedra honom med en V75-seger på lördag.

Petri Salmela berättar om sina V75-hästar och bedömer vinstchansen på en skala 1-5 där en högre siffra betyder bättre chans.
7 Mareld (V75-2) håller fin form för dagen, men duger normalt sett inte på V75. Underlaget spelar ingen roll för hans del och med bästa möjliga klaff kanske han kan greja en plats. (2)
4 David Sisu (V75-3) kanske inte har den hysteriska form han hade i somras, men är ändå i väldigt bra slag för dagen och har skött sig bra i gulddivisionen på slutet där han varje gång tvingats gå i spåren sista 600-700 meterna. Den här gången hoppas jag på en innerspårsresa, i sådana fall kan han vara den som är närmast Amaru Boko i mål. Han tävlar alltid barfota och skulle såklart vara lite missgynnad om det inte är möjligt på lördag, men jag tror att han grejar brodd också. (3)
10 Merry Mex (V75-4) är en väldigt fin häst som äntligen hittat stilen. Näst senast var han skyldig att vinna i enkelt gäng, men senast visade han sitta kunnande och avslutade 1.12 sista 700 på isbana. Jag är nöjd med läget där han kan få smyga i det längsta, men har inte så bra koll på motståndarna. Han har ett långt steg vilket har fungerat väldigt fint på is och kan vara missgynnad att springa på rullgruset på Bergsåker. Det bästa är om det blir riktigt kallt på lördag med hårt och fast underlag, (3)
5 Brisco Boko (V75-6) är en undantags häst som avslutade fjolåret med två fina insatser och sedan fick en vaccinationspaus på fyra-fem dagar. Han gick sina vanliga tryckvagnsintervaller i fredags och tanken var att köra lite snabbare i morgon (tisdag). Nu är det så kallt i Boden att vi kanske tvingas ställa in det, men stämmer bara prognosen att det ska bli varmare på torsdag kan vi köra lite snabbare då istället. Vi siktar honom mot V75-finalerna på Solvalla i februari och det är då han ska vara på topp, men kan vi bara träna som vi vill i veckan räknar jag med att han gör en prestation likvärdig med de två senaste. Annars är det en fördel om det blir kallt på tävlingsdagen då han gillar att springa i riktiga vinterförhållanden. Han kan öppna snabbt, däremot är min uppfattning att hästen trivs bäst i ryggar så taktiken överlåter jag till kusken. Det är min bästa chans i omgången. (4)
11 Idonette (V75-6) är en riktig racer som varit svår att få iväg felfritt vilket gjorde att vi nästan gav upp och tänkte låta henne gå till avel. Nu har hon börjat fungera och jag måste tacka Torbjörn Jansson och skötaren Sirpa Ahonen som hittat rätt melodi för henne. Till sommaren när vi vågar sätta på helstängt huvudlag kommer hon att springa riktigt fort, men ännu så länge fortsätter vi att köra henne med öppet eftersom det viktigaste är att hästen håller sig lugn och stabil. Fartmässigt tror jag att hon duger i bronsdivisionen, men härifrån blir det tufft att nå segerstriden. (2)
4 Dance Photo (V75-7) satt fast med allt sparat på Solvalla och fick utdelning på formen senast när det klaffade bättre med positionerna. Det är en fin tävlingshäst som alltid gör sitt bästa, men silverdivisionen är nog lite för tufft för henne. Skulle det klaffa med hårt tempo kanske hon kan vara i platsstriden. Även om hon ofta gått utan skor så är vinterväder med brodd ingen nackdel för henne, snarare tvärtom. (2)
12 Lillen Sisu (V75-7) trodde jag hårt på då jag anmälde, men jag hade önskat ett bra läge med så att han kunde utnyttja sin startsnabbhet. Nu blev det ett hopplöst läge vilket gör att vi behöver världens tur, men jag vill ändå varna lite för honom eftersom formen är så bra. Han har galopperat helt omotiverat vid några tillfällen och senast provade jag lite ny utrustning med ”Nahar-mössa” och ”Oracle-skygglappar”. Det föll väl ut så han kommer att gå med det igen. Det är också en häst som trivs utmärkt med broddar så för hans del får det gärna vara smällkallt på lördag. (3)

Robin Johansson

 

Föregående artikelFem tippar V75 Bergsåker 25 jan 2014
Nästa artikelInför PdA: Maharajah skapt för Vincennes