Inför EXTRA V75 Solvalla den 14 augusti 2013: Fredrik Widmans tips

377

image-13

Trav i världsklass – mitt i veckan.
Onsdagskvällen på Solvalla lovar att bli något utöver det vanliga.
Jubileumspokalen med en miljon till vinnaren är långt ifrån det enda guldkornet.
– Det är sällan man ser fram så mycket mot en tävlingskväll, säger Solvallas värmningsexpert Fredrik Widman.
Jubileumspokalskvällen med V75 är ett koncept som utvecklats de senaste åren och nu verkar Solvalla onekligen ha fått alla bitar att falla på plats.
Klassen på årets startfält skyhöga rakt igenom och kryddas dessutom med omskrivna ”Ahlsell Legends” som sparkar igång omgången med att några av travsportens största tvåbenta namn genom tiderna åter svingar sig upp i tävlingssulkyn.
Här hittar vi också omgångens bästa spik om man ska tro Solvallas värmningsorakel. Det är nästan åtta år sedan man kunde spela på Stig H Johansson som kusk och Fredrik Widman vill inte missa den chansen.
– Nej, 7 Jaguar Broline imponerade efter vila senast och borde snarare vara bättre nu. Jag räknar med att Stig H utnyttjar hästens styrka och att det räcker till seger. Omgångens bästa spik.
V75-2 utgörs av C Th Ericssons Memorial över lång distans och är fullt jämförbar med en gulddivision på lördagarna.
– Här vill jag gärna gardera favoriten 3 New Line som varit struken efter senaste starten.  Passa speciellt 4 Haraldinho som hittat formen igen och får Örjan Kihlström i sulkyn för första gången på länge. Han har kört hästen vid åtta av karriärens elva segrar, påpekar Widman.
EM för ston började köras 2011 och ser i år verkligen ut att ha samlat ett startfält värdigt det saftiga förstapriset på 750 000 kronor. Hur står sig det svenska ”laget” mot de utländska gästerna med bland annat fransyskan 2 Save the Quick, som tjänat över elva miljoner, och de två italienskfödda fyraåringarna 11 Prussia och 12 Princess Grif vilka båda glänst enormt på våra breddgrader tidigare?
– Det kan bli svårt. Jag tror att 8 Askens Valencia är bäst av de svenskfödda, men hon hade otur i spårlottningen. Save the Quick är väldigt tuff, men passa även de båda finska representanterna; 6 Beatasine blir farlig från spets och 10 She Loves You F.I. såg läcker ut senast.

Streckar inte kullens kung
Carolos Mins lopp för treåringar har visserligen bara åtta deltagare, men ser den rekordsnabba toppduon från elitloppshelgen 5 Massive Babe och 7 Rosemary Gar i revanschmöte.
Fredrik Widman har emellertid en annan vinnare.
– Jag spikar 4 New Moon Face som imponerade stort senast. Fungerar hästen lika bra igen så tror jag att han är bäst här.
V75-5 är Queen L:s lopp för ston i klassen under de som gör upp i EM. Också det håller ”lördagsklass” med fjolårets drottningpokalsvinnare 9 Love n’Hate i andra starten efter lång vila.
– Jag tycker att det ser väldigt öppet ut och förespråkar stor gardering. Mitt förstastreck är 5 O.U.Glide som härdats i tuffa gäng hela sommaren. Pass upp för 7 Pandora Girl som slog Beatasine i Finland senast, säger Fredrik Widman.
Solvallaserien brukar ofta vara höjdpunkten under normala onsdagskvällar och lever upp till alla förväntningar med flera av landets bästa fyraåringar på startlinjen.
2 Magic Tonight och 5 Indigious gör upp om ledningen och den som når dit blir svårslagen. Jag streckar även 8 Digital Ink som är en riktig hårding.
Sist och mest då Jubileumspokalen, miljonloppet som varit huvudmålet för många av Nordens främsta femåringar under året.
Samtliga deltagare kan hävdas knacka på dörren till eliten, såvida de inte redan är där.
Det senare gäller i synnerhet finske 12 Brad de Veluwe, kullens dominant som förutom att sopa rent i årgångsloppen i Norden dessutom spöade övriga europaeliten i Orsi Mangelli som treåring och Europaderbyt som fyraåring.
Till skillnad från flera av konkurrenterna har Tuomas Korvenoja valt att utmana de äldre topphästarna redan i år med fjärdeplatser i Elitloppet och Hugo Åbergs som resultat.
Nu återstår att se om Brad fortfarande är kungen i kullen född 2008, för att spetsa till det hela drog den niofaldige miljonären ”hopplösa” spår tolv bakom bilen.
– Jag tycker att han känns bortlottad. Loppet är otroligt jämnt och bra, då blir positionerna extra avgörande, säger Fredrik Widman som hoppas ”gå i mål” med ett tvåhästarslås.
1 Occhione Jet är oerhört kapabel och fick läge att spåra hela vägen. Jag dubblar med 9 Edward Ale som övertygar mer för varje start och har en mycket tung avslutning.
21.48 får vi svaret och upplösningen på årets häftigaste onsdagskväll.

Robin Johansson