Inför Hugo Åbergs: Bagley startar från ett drömläge

252

hugo_abergs_bagley

Han är en av två hemmahästar i årets upplaga av Hugo Åbergs Memorial. Och när lottningen kungjordes kunde Conrad Lugauer inte låta bli att dra på smilbanden. Första bollen som plockades fram stod det Bagley på och därmed gäller ett perfekt innerspår i vad som har alla förutsättningar för att kunna bli årets lopp.
– Drömmen är ett fruktansvärt högt tempo och lucka 200 kvar, då kan han faktiskt vinna, säger Conrad Lugauer.

Av årets tio deltagare var tyskfödde Bagley först med att bli inbjuden och detta efter sin spurtseger i Jämtlands Stora Pris i början av juni.
– Sedan dess har vi enbart preparerat för att han ska vara som bäst till tisdagens lopp och att döma hur han känns i jobben verkar det ha lyckats men först när det blir allvar får vi det definitiva svaret.
Vägen till framgång har dock varit allt annat än spikrak. Till en början hängde Bagley mycket töm och var dessutom långsam från start men detta har han utvecklat samtidigt som han blivit starkare mentalt.
– Sandra Gustavsson som sköter det dagliga arbetet har gjort ett enastående jobb och numera slappnar han av helt och hållet när han kommer till banan, vilket är en förutsättning för att kunna prestera på topp.

”Jag kunde inte föreställa mig detta för tio år sedan”
Conrad Lugauer började sin karriär som anställd hos sin pappa Johann Lugauer i Tyskland men rörelsen var långtifrån den som Conni själv huserar över för dagen. Så småningom blev han egen tränare men utvecklingen i den tyska travsporten stod och stampade och han förstod att det ville till en förändring.
– Ett år vann jag över hundra lopp men ändå hände det ingenting i stallet. 2004 valde jag att skicka över de första hästarna till Sverige och tre år senare flyttade vi hela rörelsen. Skulle det inte lyckas hade jag bestämt mig för att byta bransch, fortsätter Conrad Lugauer.
Men lyckades gjorde han och efter att successivt ha utökat stallet gäller för dagen 73 hästar på träningslistan där 20 av dessa är unghästar. För två år sedan flyttade Lugauer till natursköna Everlöv, en kyrkby i Sjöbo kommun som ligger drygt fyra mil öster om Malmö.
– Jag kunde inte föreställa mig detta för tio år sedan. Jag har byggt till ett stallkomplex enligt ”Grobois-principen” som innebär mycket luft och ljus. Vi har även renoverat de gamla stallbyggnaderna och jag har kommit till ett ställe som jag har drömt om att äga.
Totalt huserar Lugauer över 34 hektar jord där det erbjuds perfekta förutsättningar för att träna hästar. Diverse träningsbanor kompletteras med en skogsslinga innehållande en 800 meter lång backe och även en anläggning för simträning finns att tillgå.
– Det kan i mina ögon inte bli så mycket bättre än så här. Utvändigt om den tunga sandbanan ligger en lättare variant, vilket innebär att man kan erbjuda hästarna skiftande underlag under ett och samma träningspass, också det en detalj som jag hämtar från träningsbanorna på Grosbois.

”Är lyckligt lottad vad det gäller allt”
En viktig kugge i rörelsen är hästägarparet Dagmar och Thomas Bosner som förutom Bagley äger ytterligare 16 av stallets hästar. Vad Lugauer också vill framhålla är hans personal där kusinen tillika stallets försteman Markus Waldmüller ingår.
– Det är många pusselbitar som krävs för att få verksamheten att fungera, allt från trogna hästägare till duktig personal och jag är lyckligt lottad vad det gäller allt. För tyskar är Sverige det bästa som finns när det gäller trav och att få vara en del av detta känns fantastiskt.

Några minuter efter nio är allvarets stund kommen…
Under tisdagen riktas alla blickar mot Bagleys framträdande i Hugo Åbergs Memorial men stallet har ytterligare en häst till start under tävlingskvällen, Independence (V75-7) i Malmö Stads Pris som går över dryga tre varv.
– Det är en rejäl häst som kommer till start med två raka segrar och som har utvecklats under året. Han är snabb ut och ambitionen är att ta ledningen för att sedan dra på i ett lagom tempo. Även om jag har respekt för några hästar från tillägg känner jag mig inte slagen på förhand.
Men oavsett är det förstås huvudloppet Hugo Åbergs Memorial som Lugauer drömmer mest om att få vinna. När solen når horisonten under tisdagskvällen och klockan passerat några minuter efter nio är allvarets stund kommen. En seger för Bagley och ett segervrål lär höras ända till de djupaste skogarna i Everlöv.

Anders Nilsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75: Melander jagar revansch
Nästa artikelInför V75: Nurmos håller sin Viking högt!