Inför PdA: "I år ska vi göra mer än bara delta"

204

merandelta

Han är en underdog som kan chocka alla i Paris.
Noras Bean har utvecklats mentalt och känns ännu starkare inför årets Prix d’Amerique än han gjorde i fjol.
– I år hoppas jag att vi ska göra mer än att bara delta. Skulle det klaffa maximalt är det inte omöjligt att han kan vara bland de tre. Jag vet att jag har en häst som duger, säger Ulf Stenströmer.
Axevallatränaren låter väldigt nöjd efter att ha kört ett träningsjobb med Noras Bean under tisdagen. ”8 intervaller på en perfekt sandbana. – 10 men jag är alldeles varm i kroppen…”, skrev Stenströmer på twitter efteråt.
Han ska för andra året i rad åka till Paris och starta sin ögonsten i Prix d’Amerique. I fjol var Noras Bean oplacerad i världens tuffaste travlopp. Men det verkar tveklöst som att den snart niofaldige miljonären tog det stålbadet på bästa sätt. Stjärnhästen hade nämligen ett suveränt fjolår efteråt med seger i gulddivisionen, Kosters Memorial i Köpenhamn, samt det anrika storloppet Nationernas Pris i Milano. Totalt sprang Noras Bean in 2,2 miljoner kronor bara i fjol.
– Hästen var ju väldigt bra tidigt och jag sa inför fjolåret att jag aldrig kommer att få en lika bra häst som Noras Bean igen. Det var bara det att jag fick en ännu bättre häst i fjol. Han har verkligen utvecklats mentalt och blivit starkare efter starten i Prix d’Amerique. Det är nog tack vare vår matchning och de snälla lopp som Stefan Söderkvist har gett honom. Vi har fått ta någon gång att han har suttit fast i ett storlopp med krafter kvar, säger tränaren Ulf Stenströmer.

Ulf Ohlsson: ”Han är sju resor värre i år”
Noras Bean var senast ute i V75-Mästaren där han blev trea ifrån 40 meters tillägg. Hästen travade 1.13,4 över full distans och gick rejält in i mål.
– Han gick ett otroligt starkt slutvarv utan draghjälp. Jag var väldigt nöjd med vad han uträttade där och även kusken var jättenöjd. Ulf Ohlsson som körde tyckte redan i fjol att han var fin och sådär lite smårullig som hästen kan vara. Men i år sa han att han är sju resor värre och gjorde ett topplopp. Han uttryckte lite skämtsamt att hästen bara vinner nästa gång, säger Stenströmer med ett skratt.
– Sedan måste jag säga att jag är väldigt nöjd med hur Noras Bean har tagit loppet på Åby. Han har känts jättefin efteråt och jag har inget att klaga på. Det ska verkligen bli spännande på söndag.
Är det någon skillnad på Noras Bean hur han känns i år gentemot den här tiden i fjol?
– Jag kör ju honom i de flesta jobb och jag tycker att han känns minst lika bra i år, om inte ännu mer framåt och mer laddad i de här jobben som han går hemma, än vad han gjorde förra året.

”Är snäppet värre än Elitloppet”
Hur känner du själv annars inför årets Prix d’Amerique? Hur går dina taktiska funderingar?
– Det är klart att man känner en stolthet att få vara med i Prix d’Amerique igen. Det är en jättestor ära att bara få vara med i loppet. För mig är det största loppet i världen och jag tycker det är snäppet värre än Elitloppet. Det är ett fantastiskt lopp med en härlig atmosfär och en fantastisk fin bana och fantastiska hästar.
– Men i år hoppas jag att vi ska göra mer än att bara delta. I fjol fick hästen en dålig start då Stefan absolut ville ner på innerspår och då voltade han bakom de andra hästarna i det andra ledet. I år ska vi inte ha riktigt det upplägget och jag hoppas att han kan hålla sig långt framme då vi har en snabb häst.
– Det hade inte gjort ont att komma till ledningen och sedan släppa och haka på där bakom. Sedan återstår det att se om det finns någon spurt kvar mot de här hästarna. En optimal resa vore ett smyglopp och sedan få spela ut speeden trehundra meter kvar.

”Inte så att jag hackar tänder och mår dåligt”
Hur långt sträcker sig dina förhoppningar?
– Jag hoppas verkligen att han får chansen och tävlar på samma sätt som han tränar. Han har varit lite av en underdog i hela sin karriär och det vore konstigt om han inte var det även i världens tuffaste travlopp. Klaffar det för honom är han absolut inte borta ifrån pengastriden.
– Skulle det sedan klaffa maximalt håller jag det heller inte för helt omöjligt att han till och med kan vara bland de tre. Jag vet att jag har en häst som duger och han påbörjar resan till Paris under onsdagen. Själv flyger jag ner på fredag för att då känna på honom i ett sista jobb.
– Visst är man väldigt spänd men det är inte så att jag hackar tänder och mår dåligt. Men självklart är det spännande och lite nervöst, säger Ulf Stenströmer.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.