Inför V64: Årets tvååring mot miljonen i Guldstoet

233

guldstoet

Så här långt har hon varit bäst i kullen.
På söndagen kan hon passera miljonen insprunget och lägga beslag på ännu en lagerkrans.
Fascination blir svårstoppad i Guldstoet på Axevalla.
– Tror man inte på seger med den här hästen vete fasen när man ska tro på seger, säger hästens tränare Lars I Nilsson.

I fjol vann Fascination (V64-6) sex av sju lopp och krönte säsongen med att, på svenskt rekord, ta hem Sveriges största lopp för tvååringar, Svensk Uppfödningslöpning, på hemmabanan Jägersro. Det gjorde att hon när året summerades utsågs till Årets tvååring på Hästgalan i Göteborg.
Som treåring har hon hunnit göra tre framträdanden på tävlingsbanan. Näst senast blev det galopp men i de andra starterna har segerstatistiken förbättrats ytterligare.
– Hon har övervintrat väl, blivit större och lagt på sig mer muskler. Inför årsdebuten hade hon inte fått så många snabbjobb innanför västen men hon gick bra och senast visade hon det där lilla extra när hon både öppnade och avslutade på 1.11, vann på 1.14,6 och hade 80 i puls bara minuter efter loppet. Det är riktigt starkt alltså och de signaler vi får i jobben är grymt bra, säger Nilsson och fortsätter:
– Hon var ju väldigt tidigt utvecklad och hade försprång på nästan hela kullen i fjol, men hon har verkligen fortsatt att utvecklas och det bedömer jag som väldigt positivt. Får hon vara frisk och fräsch har hon kapaciteten och fysiken att fortsätta tampas med de bästa i kullen.

”Hästen att slå”
Guldstoet på Axevalla, med ett förstapris på 350 000 kronor, är säsongens första stora lopp för landets treåriga ston. Fascination lottades till spår fem bakom startbilen och även om motståndet är av bästa kvalitet kommer hon bli stor favorit.
– Det är säkert en fyra, fem hästar i loppet som kommer tillhöra kulltoppen när året är över, så det här blir en rejäl värdemätare på hur hon står sig. Men flera av de mer meriterade har fått bakspår och det är till vår fördel. Jag vet inte riktigt hur bra Melanders häst (3 System Performance) är och om de redan efter tre starter tycker att hon är mogen att utmana Fascination. Min häst är i alla fall i väldigt bra ordning och vi har haft det här loppet i tankarna länge. Som jag ser det är hon hästen att slå.

Lugn sommar i väntan på storloppen
Till konkurrenternas glädje är inte Fascination anmäld till sommarens stora treåringslopp E3. För hennes del kommer de viktigaste loppen till hösten.
– Det är Svenskt Travoaks och Breeders´ Cown som gäller. Att hon inte är med i E3 kan vara en fördel. Där hade jag med Unleash Face förra året och hon fick väl åka 700 mil i hästtransport under sommaren. Det är ganska tufft för en treåring. Fascination kommer vi matcha lite mer på hemmaplan och kanske ge en träningsperiod under sensommaren, så att hon är riktigt laddad inför hösten då hon har sina största uppgifter.
Finns det funderingar på att testa mot hingstarna i kriteriet istället för att gå ut i Oaks?
– Tanken har slagit mig en gång men planen är att matcha henne mot stona, för det kommer nog slita mindre på henne. Det här är en häst som vi hoppas ha glädje av i många år och då gäller det att inte ha för bråttom och övermatcha henne. Men beroende på vad hon visar framöver och vad hingstarna gör kan den dörren vara öppen. Hur som helst ska vi först försöka vinna loppet på söndag, avslutar Nilsson.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.