Inför V64 Söndag: …och från skogen kommer Lotta

269

lottaskogenstor

Lotta Johansson har just vunnit ett Klass 1-försök i V75 med Not Invited i oktober 2012 på Solvalla. Erik Adielsson körde. Foto av Lars Jakobsson

Att åka till huvudstaden och tävla sätter lite spets på tillvaron.
Dalaproffset Lotta Johansson har två hästar till start i söndagens V64-omgång på Solvalla och hoppas så klart på att få med sig en seger hem.
– Det är lätt att man får lite Solvalla-fobi när man sitter ute i skogen så här – men nu är vi med i alla fall.
Det är två klart dugliga hästar Lotta Johansson reser ner med från Grytnäs utanför Avesta på söndagen. Men det är lite frågetecken inför starterna. Racing Hill (V64-5) kommer från Flemming Jensen i Danmark och är ny i hennes träning och Persos Smokie har varit skadad, så hon har lite svårt att uttala sig om chanserna på förhand.
– Racing Hill är en stor rackare som förmodligen hade det lite svårt på grund av sin storlek som yngre och jag tycker inte att man ska glömma bort honom helt. Att Björn Goop kör kan ju heller aldrig vara en nackdel, säger Lotta Johansson som tror att hennes andra häst Persos Smokie kan få svårare att vinna direkt efter lång frånvaro.
Efter ett helt liv med hästar och många år som heltidsamatör fick hon chansen att bli proffs 2010. Reglerna ändrades som gjorde det lättare att de som ändå var så gott som professionella fick ett kvitto på det också och licensen plockades ut på Rommetravet.
Lotta Johanssons bästa häst genom tiderna är Sky Channel som var i gång på 1990-talet och tjänade 1,1 miljoner kronor.
– Så är det nog. Sky Channel är den bäste, även om Schumacher och främst Domino Zon sprang in mer pengar. Domino Zon gick rätt bra i Frankrike för ett antal år sedan.
Efter att ha hjälp Solvallas Stefan Hultman med konvalecenshästar under flera år och varit amatör tog hon alltså steget fullt ut och växlade ut proffslicens för snart fyra år sedan.

”Tufft att vara liten”

I dag tränar hon elva hästar på gården i Grytnäs där hon hyr in sig. Det handlar övervägande om unga hästar som inte startat, fem ettåringar, en tvååring och två treåriga hästar.
– Jag har hållit på länge och tycker fortfarande att det är kul. Men det är tufft att vara liten tränare. Det vill sig att starthästarna håller sig friska. Som min fina Not Invited som vi hittade en hovbroskförbening på i somras. Helt plötsligt hade jag ingen starthäst, säger Rommetränaren om hästen som var etta och tvåa i V75 under 2012.
Du har tre starthästar för dagen och tävlar med två av dem inom V64-spelet på Solvalla på onsdag. Hur tänker du?
– Det är lätt att man får lite Solvalla-fobi när man sitter ute i skogen så här. Onsdagar är det hård konkurrens men på söndagar och fredagar brukar det vara lite lugnare på Solvalla och då får vi ta chansen.
Racing Hill är en häst som tog tre segrar för Petri Puro i början av fjolåret innan den flyttades till Danmark och Flemming Jensen. Nu är hästen i din träning.
– Det är en dansk tjej som flyttat hit som är jättebra vänner till ägarna och uppfödarna i Danmark och hon talade för mig så att jag fick den här chansen. Ägarna tycker att det är rätt så hårt motstånd i Danmark men hästen har gjort det bra där. Det är en väldigt stor häst som helt enkelt behövt lite tid på sig. Nästan 1.70 hög är han. Det jag sett av honom tyder på att han kommer att utvecklas vartefter nu.
Vad säger du om chansen?
– Min tanke är att bara starta här och se var vi har honom någonstans. Jag fick honom för ett par veckor sedan och jag har inte ridtränat eller ”tryckt” honom något hårdare i jobben. Vi får så klart hoppas på lite körning i loppet. Jag tycker inte att man ska glömma bort honom helt. Bara han får lunka på i sin fart ska det bli kul att se, men det finns väl ingen speed att plocka fram direkt. Han får som vanligt helstängt och urryckare (bollar i öronen). Däremot har han lite för mjuka fötter och det blir skor på, han har annars gått övervägande barfota.
Persos Smokie (V64-6) har sex segrar på 14 starter och är riktigt kapabel. En enda start under 2012 som slutade med seger. En skadefylld karriär…
– Ja, det är sjukt att allt kan hända samma häst. Det är en jättefin häst som känns bra nu, men jag vågar inte tro att det ska gå att bara komma ut Solvalla och vinna från bricka åtta bakom bilen. Det är främst när han fått det här loppet i kroppen som det kanske kommer att hända saker, säger Lotta från skogarna i utkanten av Avesta.

Mikael Wikner

Föregående artikelInför V75: Ludde om Guld
Nästa artikelKallprat om väder och juletider