Inför V64: Petterssons Guldsto

226

v64sondag

Tio av landets främsta treåriga ston i kamp om 350 000 kronor.
Guldstoet förgyller söndagens V64-omgång på Axevalla.
– Hon är den mest talangfulla häst som jag har tränat så här långt, säger Tomas Pettersson om Sally Hill.
Guldstoet på Axevalla har genom åren sett vinnare som Ina Scot, Lovely Godiva och Fridhems Ambra – hästar som kom att gå vidare till att bli internationella stjärnor, alla med över tio miljoner kronor insprunget innan karriären var över.
Bland mer sentida och fortfarande aktiva vinnare sticker Viola Silas ut.
Kanske går någon av söndagens deltagare en lika ljus framtid till mötes.
Klart är i alla fall att årets upplaga av Guldstoet håller hög klass på pappret med segermaskinen Nugget’s Face och vinterns dominant Fly the World i favoritroller.
Bland utmanarna syns Sally Hill, tränad av Tomas Pettersson på Bollnästravet.
Hästen som inledde karriären med tre raka segrar och nyligen gjorde comeback efter vinteruppehåll står inför karriärens största uppgift hittills.
Det gör även hennes tränare.
– Skulle vi vinna vore det min största seger, utan tvekan. Det är kul att få fram en häst som kan vara med i de här sammanhangen, säger Pettersson som med cirka tre miljoner kronor inkört per säsong de senaste åren etablerat sig runt plats 40 i den svenska tränarligan och tillhör den stora grupp ”mellantränare” som sällan får några stora rubriker.
För det krävs i regel en riktig stjärna, något som Pettersson hoppas ha hittat i Sally Hill.
– Jag märkte tidigt att hon har lite extra talang, lite extra kick i steget. Dessutom är det en häst man blir glad varje gång man kör i träning. Hon är så positiv till allting.

”Det säger väl inte så mycket”
Sally Hill fick också en rivstart på karriären som är få förunnat. Segern i ett Breeders’ Crown-lopp i augusti i fjol innebar att hon efter blott två starter tjänat över 200 000 kronor, en summa som många travare sliter i säsonger för att springa in.
Till söndagens lopp kommer hon med 328 000 kronor på kontot och en färsk andraplats i årsdebuten på hemmaplan.
– Vi hamnade långt bak och hästen gick med full fart hela vägen in i mål. Förutom att vi inte hann fram till seger så var det precis en sådan årsdebut som jag hoppats på, säger Pettersson som inte tvekar när han ombeds jämföra Sally Hill med travare han tränat förut.
– Hon är den mest talangfulla häst som jag har tränat så här långt. Det säger väl inte så mycket, jag har mest haft ”nötare” tidigare. Hästar som gjort det bra och sprungit in 150 000-200 000 kronor som treåringar, men varit ett par snäpp under de bästa i kullen. Med Sally känner jag att jag kan konkurrera på ett annat sätt.
Om Sally Hill redan nu är mogen att matcha sina mest meriterade kullsystrar får vi se på söndagen. Ett förmånligt utgångsläge ökar i alla fall chanserna på förhand, men trots att det handlar om stora pengar säger sig Pettersson inte ha vidtagit några åtgärder för att toppa formen .
– Nej, det tycker jag inte behövs. Jag känner mig så trygg med hästen och med vad hon presterat hittills. Det betyder att jag inte behöver spritsa upp träningen eller fila något med balansen. Hon kommer att tävla med järnskor och öppet huvudlag precis som tidigare, sådana växlar sparar vi på. Det viktigaste för mig är hästens välbefinnande och att hon fortsätter att utvecklas. Får vi bara ett bra lopp tror jag att hon slutar bland de tre främsta, så bra är hon.

Skoryck och jänkarvagn
Den som är på jakt efter en riktig oddsare till söndagens V64-omgång kan ägna en tanke åt ”resesällskapet” Pasco Frontline (V64-5). Här är det nämligen dags att plocka fram alla växlar som finns:
– Han hade vilat inför senaste starten och med tanke på det tycker jag att han gick bra. Däremot blev min styrning allt annat än lyckad, först tjurade jag till i spetskörningen och sedan valde jag fel väg 700 kvar. Tanken var att ge honom ett snällare lopp, men jag hoppas att hästen tagit det på rätt sätt och den här gången kommer vi att rycka alla skor. När jag provade det i fjol fungerade han inte, men nu borde han vara mogen det. Han brukar gå med järnskor så faller det rätt ut kan det bli stor effekt. Dessutom är vi lite inne på att testa honom med ”amerikavagn” för första gången. Loppet ser tufft ut, men jag säger åt Jenni (Åsberg) ladda en bit från start så får vi se vad som händer.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75: Hallå där Lindegren…
Nästa artikelDagens Dubbel Mantorp 1/6-2013

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.