Inför V75 1 februari 2014: Ludde vinner!

273

lutfi_kolgjini_vinner_big

Lutfi Kolgjini var med och firade Prix d’Amerique-segern med Örjan Kihlström och skålade i champagne.
I lördags vann han själv lopp på Vincennes med Olympic Kronos och på lördag väntar V75 på Jägersro där Kolgjini har flera heta chanser.
– Juggle Face ska normalt bara slå de här hästarna, säger han.
Lutfi Kolgjini är hemkommen från en omtumlande helg på Vincennes-banan i Paris.
I lördags vann han lopp med sin egentränade Olympic Kronos, en seger som var värd cirka 230 000 kronor. I söndags fick han som många andra vara på plats och glädjas över Maharajahs seger i Prix d’Amerique.
– Det var fantastiskt och otroligt stort. Jag var stolt när man stod upp när den svenska nationalsången spelades. Jag har hört att det har fått stort genomslag i media här hemma och det är inte mer än rätt. Det betyder mycket för svensk travsport. Vi har lite problem just nu som är till för att lösas och sådant här gör att man ser lite mer positivt på framtiden, säger Lutfi Kolgjini.
Och tillägger:
– Sedan var det så välförtjänt för Margareta Wallenius-Kleberg att hon fick uppleva en sådan här seger. Hon som har satsat så mycket på sporten i många år.

Örjan bjöd på champagne
Kolgjini var kvar och firade Prix d’Amerique-segern efteråt på Vincennes stallfik och skålade i champagne med bland andra Örjan Kihlström.
– Det var häftigt och det var nästan bara svenskar som var kvar. Örjan kom med en stor flaska champagne som han bjöd folk på. Det var fantastiskt trevligt, säger Ludde.

Fem storloppssegrar i fjol
Han är själv nominerad som Årets Tränare 2013 efter att ha vunnit fem storloppssegrar i fjol. Först med Raja Mirchi i Prix Tenor de Baune, därefter med El Mago Pellini i Kungapokalen, Mosaique Face i Svenskt Travderby och Europaderbyt (världsrekord), samt Onceforall Face i Svensk Uppfödningslöpning.
– Det är just det som är mitt uttalade mål att ta fram stjärnor som kan vinna de stora loppen. Jag tror inte att någon tränare eller kusk vann fler storlopp än vad jag gjorde i fjol. Så då måste man väl säga att jag har lyckats, säger Ludde.

Elitloppet är Raja Mirchis stora mål
De flesta hästarna i Kolgjinis stall vintertränar för tillfället och kommer att årsdebutera framåt vårkanten.
– De går tung träning just nu och ska göra så till i mitten av februari då vi börjar med snabbare farter.
Hur är läget med Raja Mirchi vars planerade resa till Frankrike blev inställd?
– Det är bra och han vintertränar nu med sikte på de stora loppen här hemma i år. Jag tyckte inte att han hade sådan form för att åka ner till Frankrike och därför fick han ta igen sig och träna istället. Det vi siktar på i första hand är Elitloppet som är hans stora mål, säger Ludde.

Kändes inte i toppform i kvalet
På lördag är det V75 på hemmabanan Jägersro och Kolgjini har sex hästar till start, varav flera som ser ut att ha bra chanser på förhand. En intressant start gör den femfaldige miljonären Juggle Face som har spår tre i gulddivisionen, ett lopp med blott sju hästar i.
– Han var tvungen att kvala senast för att få starta i Sverige och jag hade även anmält honom till Prix de Luxembourg. Men Adrian tyckte inte att hästen kändes i toppform i kvalet för att det skulle vara aktuellt att åka till Paris. Han kommer att göra ett topplopp här för det är stor skillnad på att vara med i Prix de Luxembourg än i en gulddivision här hemma mitt i vintern, menar Kolgjini.

Blufflopp när Dominik skulle köra snyggt
– Han galopperade senast i Neapel men det blev ett blufflopp. Dominik skulle köra snyggt och det gör man inte med Juggle Face. När han gav sig iväg så gick det som fortast och det är just det som är hästens akilleshäl. Han kan inte speeda utan måste ta dem på råstyrka.
– De här hästarna som han möter nu ska han bara slå om han går felfritt. Han möter några bra, bland annat O’Grady som är en bra häst och distansen kanske är femhundra meter för kort för att det ska vara optimalt. Men jag tycker ändå att han ska ha en bra chans att rå på dem. Balansen blir minst barfota fram.

”Har aldrig varit bättre”
Vad säger du om dina övriga V75-hästar?
– Sharif America (V75-4) har aldrig varit bättre än han är nu. Senast blev det lite vingel med startbilen i Göteborg och det loppet kan vi bara glömma. Enligt Adrian blev han lite småhetsig av det helstängda huvudlaget senast och nu tar vi bort det och byter till ett stängt huvudlag med hål i så att han kan se. Jag tycker absolut att han ska räknas tidigt och han går fortsatt med skor runt om.
– Rhythm Kronos (V75-4) fick ju Erik kraftiga problem att hålla i trav senast då startbilen körde åt helsike för långt ut i början. Många hästar blev lite för ivriga av det i loppet men han gick bra efter den incidenten som femma. Man får helt enkelt bara glömma det loppet och hästen har känts fin efteråt och har ungefär likvärdig kapacitet som Sharif America. Men chanserna här tycker jag avgörs på att den andra hästen har bättre läge. Skor runt om som vanligt.

”Gick som fasiken till slut”
– Sahara Fairytale (V75-5) återkom efter ett uppehåll senast och hade spår tolv över kort distans. De öppnade 1.16 första 1000 och hon kom aldrig in i matchen. Men hon gick ändå som fasiken till slut och vi var mycket nöjda med henne. Hon kommer att gå framåt rejält med det loppet i kroppen och känns jättefin i jobben. Efter den här starten är det meningen att hon ska ner till Frankrike där hon har ett par passande lopp. Hon har bra kapacitet för klassen och strular det inte för mycket från tillägg så tror jag att hon har bra chans. Barfota runt om.

”Vici Lane är minst huvudet högre”
– Vici Lane (V75-7) gjorde ett mycket bra lopp senast och han är minst huvudet högre än Paparazzi alla dagar i veckan. Men jag kör själv Paparazzi eftersom han är så svår att motivera framåt. Vici Lane kan öppna bra men är ingen blixt så frågan är väl var han hamnar ifrån innerspåret. Vi kommer att köra barfota runt om den här gången. Det kan vara intressant och kommer han bara till så ska han räknas mycket tidigt.
– Paparazzi (V75-7) fick gå den tunga vägen senast först i tredjespår i åttahundra meter och sedan utvändigt om ledaren men han vann ändå. Han tål att gå när han har toppform så om Vici Lane kommer bort ska han räknas. Barfota runt om igen, säger Lutfi Kolgjini som per den 27 januari ståtar med sex raka segrar som kusk.

Michael Carlsson

Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFem tippar V75 Jägersro 1 feb 2014
Nästa artikelSå upplevde Örjan PdA