Så upplevde Örjan PdA

241

orjan_pda_stor

Maharajahs kusk Örjan Kihlström bokade om flygbiljetten för att stanna i Paris och fira Prix d’Amerique-segern.
På måndagen kom han hem till Sverige.
Trött och tagen, men framför allt överlycklig.
– Alla har förstått hur mycket jag tycker om den här hästen, så att få lyckas med honom känns grymt bra, säger bragdkusken när han tar emot oss i sitt hem i Bromma.
Hyllningarna av Örjan Kihlströms styrning bakom Maharajah i söndagens Prix d’Amerique har inte funnit några gränser.
Sällan har en kusk gett sin häst ett så optimalt lopp.
Maharajah vann världens tuffaste travlopp odriven, med tussarna kvar i öronen och med sparade krafter.
– Det känns bara helt otroligt. Man har ju drömt om det här så länge nu och gjort många försök, så det var fantastiskt skönt att det lyckades. Den här hästen ligger ju oss alla så varmt om hjärtat så det var verkligen skönt att han fick vinna, säger Kihlström.

Fick sitt drömscenario
Örjan Kihlström har bara hunnit se loppet ett par gånger i efterhand. Vi slår oss ner framför datorn och med loppet rullande på skärmen låter vi honom själv berätta hur han upplevde minuterna när han skrev svensk travhistoria.
– Det blir ju alltid rörigt i starten i Prix d’Amerique men vi hade den turen man behöver. Det löste sig jättebra, vi fick ledningen och när Yarrah Boko kom utanför brydde jag mig inte om att svara honom för jag trodde att han skulle släppa till mig i sin tur.
På skärmen ser vi hur Kihlström kyligt sitter kvar i rygg på ledaren en stund innan han styr fram och återfår ledningen.
– Sedan såg jag Up And Quick komma i spåren och skulle man ha rygg på någon häst var ju det den bästa rygg man kunde tänka sig, det var väl drömscenariot egentligen, säger Kihlström samtidigt som vi ser loppets favorit, Ready Cash, avancera bakifrån.
– Bazire (kusken bakom ledande Up And Quick) började dra upp farten när han såg att Ready Cash var på väg, han ville väl låta honom jobba lite grann, och det passade ju mig perfekt naturligtvis i och med att Maharajah lever mycket på sin styrka.

”En riktigt häftig känsla”
På datorn ser vi hur Maharajah och Örjan Kihlström i slutkurvan är instänga bakom Up And Quick med Ready Cash utvändigt om sig
– Här kände jag faktiskt att jag skulle vinna bara det löste sig på ett eller annat sätt och när Ready Cash galopperade ökade chanserna att luckan skulle komma.
För alla svenskar på läktarna och framför tv-apparaterna kändes det som en evighet när den galopperande Ready Cash stängde vägen för Maharajah, men Kihlström hann aldrig bli nervös.
– Det dröjde en liten stund innan jag kom loss men det var ju ändå i god tid, säger han lugnt och ser sig själv lyfta ut Maharajah, som när han får fritt spelrum avgör loppet med mäktiga kliv.
– Jag behövde aldrig dra tussarna eller jaga på honom något särskilt. Det var en riktigt häftig känsla, men man är samtidigt koncentrerad och eftersom man kan bli diskad i Frankrike om hästen råkar ta några felsteg koncentrerade jag mig bara på att se till att han travade klocktent in i mål. Men sedan efter mål, då släppte ju liksom allting och då kändes det riktigt skönt.

Champagne på banan
Den sköna känslan delade Örjan Kihlström med hela trav-Sverige på söndagseftermiddagen. Det var emellertid få förunnat att få följa med på bragdkuskens segerfest.
– Jag hade bokat flyg hem men det fick vi boka om. Först var vi och drack lite champagne på Vincennes och sedan var vi ute och åt middag. Det var trevligt, säger Kihlström utan att avslöja några detaljer.

Ola Johansson

Björn Ekmark

Kanal 75