Inför V86 1 feb 2014: Skrällhästen tillbaka!

241

skrallhasten_stor

Senast chockade hon spelarna genom att leverera en jätteskräll i V75.
Nu är Unique Gowan tillbaka i hetluften och ska försöka vinna i V86.
– Jag tycker väldigt mycket om henne och tror att hon blandar sig i striden igen, säger tränaren Anders Svanstedt.
Axevallatränaren vann V75-lopp så sent som under söndagen med Send In The Clowns på Solvalla. Precis när han hade segerdefilerat gick starten till Prix d’Amerique.
– Jag fick se loppet i dopingstallet och det var häftigt. Det måste till en jävla prestation för att vinna Prix d’Amerique och allting blev ju klockrent. Kul att svenskfödda Yarrah Boko blev trea också, säger Anders Svanstedt.
Han passar även på att strö några lovord över sin färske V75-vinnare Send In The Clowns som ståtar med två raka segrar.
– Det är en jäkla häst och han vann ju avstannandes. Han var faktiskt okörd i mål och honom kommer vi att få roligt med framöver. Synd bara att han inte är inbetald till något större lopp, menar Anders.

Många som vilar och tränar just nu
Verksamheten rullar annars på hemma på Bjertorp där han har cirka 60 hästar i träning.
– Men de flesta vintervilar just nu och vi har bara tio till 15 starthästar som är igång och tävlar. Fast den här veckan har vi börjat träna ordentligt igen, annars har det varit lugnt den senaste tiden och en del hästar har bara gått motion. Nu trappar vi upp träningen successivt framöver.

”Unique Gowan ser jättefin ut”
En häst som är igång och startar är Unique Gowan som megaskrällde på V75 i Halmstad för en knapp månad sedan. Hon forcerades då fram utvändigt om ledaren och knäckte allt och alla och tog en övertygande seger. Nu är hon tillbaka i hetluften igen och ska försöka ta en ny triumf. Onsdagens V86-omgång avgörs på Åbytravet och Unique Gowan har fått innerspår bakom bilen över distansen 2640 meter.
– Unique Gowan (V86-7) har sett jättefin ut efter förra starten och är en tacksam häst att träna. Nu har vi fått ett halvdåligt spår tycker jag, för risken är väl att vi kan hamna ett hack för långt bak. Hon är snabb men ingen blixt från början och vi klarar inte av att hålla ut en sådan som Ed Rapide i starten.
– Lång distans gynnar henne för hon är stark som fasiken och lite hänger det på hur de kör loppet. Hon är ju ingen speedig häst utan har tjänat sina mesta pengar på styrka. Så vi är lite utlämnade till våra konkurrenter och det är några tuffa hästar emot. Jag hoppas att det går att köra barfota för det är en stor fördel. Kommer hon bara ut så kan hon göra grovjobbet själv och då tror jag att hon blandar sig i segerstriden. Det här är en häst som jag tycker väldigt mycket om, säger Anders Svanstedt.

”Är en bra häst men lite lynnig”
Du har ytterligare tre hästar till start inom V86. Chanserna där?
– Eternity of Joy (V86-3) har bästa formen av mina två hästar i det loppet. För dagen kanske hon är strået vassare än vad Miss Jägers är. Hon är väldigt okomplicerad och vann senast på ett bra sätt och har bra form. Hon kan ha en tendens att bli het under vägen men om hon håller sig lugn ska jag säga till Magnus Jakobsson att köra i spets om hon kommer dit.
– Miss Jägers (V86-3) är en bra häst i grund och botten men är lite lynnig och speciellt på Åby där hon vet vart stallutgången är. Hon har konstrat några gånger där och vill springa hem vilket man måste man ha i åtanke. En gång när hon vann så bröt hon ut rejält sista femhundra metrarna och kom in på upploppet i sjättespår. En annan gång så var hon istadig och tvärstannade när hon galopperade i sista sväng. Så det kanske krävs att man får ta några konstiga beslut där.
– Nu var det i och för sig ett tag sedan och hon har skött sig jättebra i två lopp i rad nu efter ett uppehåll men det har varit i Halmstad. Hon hade pausat lite innan men känns fin i jobben och sköter hon sig kan hon vara långt framme.
– Adamo (V86-6) stannade senast när han gick i spets och jag vet inte om det var distansen som var för lång eller den hårda banan som var orsaken. Han kommer att få ett snällare lopp den här gången men man måste sätta ett frågetecken för honom.
Vem är bästa chansen?
– Båda märrarna är bra och kan nog vinna om det stämmer men de är lite yra i bollen båda två så jag säger Unique Gowan. Hon är säkrast.

Michael Carlsson

Kanal 75