Inför V75: 15 rikstotosegrar i karriären

66

15 rikstotosegrar i karriären

15 rikstotosegrar i karriären, varav tolv under den kallare delen av året.
Trots detta ser Zenit Brick ut att bli lite bortglömd på lördag och detta på en enda prestation.
Tränare Philip Wallström di Luca är dock mer optimistisk än spelarna och tror på chans när V75® kommer till hans hemmabana Eskilstuna.
– Jag är rätt övertygad om att han kommer göra ett bra lopp på lördag, säger den unge tränaren.

24-årige Philip Wallström di Luca kom igång på allvar som tränare i fjol och största seger kom just hemma på Sundbyholm med Dallas Brick som vann ett lopp inom V86® under Fyraåringstestkvällen med 60 000 kronor i förstapris. På lördag ska helbrorsan tillika femfaldiga miljonären Zenit Brick försöka göra detsamma och därmed spräcka den unge tränarens nolla på V75®.
– Det hade givetvis varit fantastiskt att inleda året på det viset och med tanke på vilket enormt kunnande Zenit har känner vi oss inte slagna på förhand, konstaterar Philip.

Helt rätt besked
Zenit Brick har blivit en vinterföljetång på V75 de senaste åren och då i regi Timo Nurmos. Sin bästa vinter hade han kring årsskiftet och in på våren 17/18 då han på åtta raka starter i gulddivisionen vann fem och var tvåa i tre vilket belönades med en plats i Olympiatravet. Han gick starkt även vintern efter, medan vi föregående vinter inte fick se så mycket av Exi Svärd-sonen. Efter nästan ett års frånvaro gjorde han i alla fall comeback i ny regi på julafton och visade ingen ringrost.
– Beskedet hästen gav i comebacken på julafton just i Eskilstuna var exakt det jag ville ha. Han visade verkligen att han fortfarande vill springa och Jorma konstaterade efter loppet att det fanns väldigt mycket krafter i behåll.
– Nu ska vi ut på hemmaplan igen och det ser jag som ett plus med tanke på att han kan vara lite nervös att resa med. Dessutom har vi dragit ett för hans del optimalt startspår för en gångs skull då jag varken tycker att de längst in eller längst ut bakom startbilsvingen i Eskilstuna är speciellt gynnade, funderar di Luca.

”Väldigt smart häst”
Zenit Brick fick en del anhängare inför V75-comebacken på Bergsåker senast som dock ändade i besvikelse – inte minst för tränaren själv.
– Jag kände inte igen honom i loppet senast på Bergsåker och vi har inte hittat något fel på honom alls när vi gått igenom honom, men jag har funderat mycket och har väl mina teorier till varför det blev som det blev.
– Jag tror att det var en kombination av flera saker. Kanske hade vi varit lite för snälla med honom i träningen inför, men framförallt funderar jag kring två andra orsaker.
– Dels tävlade han med brodd för första gången på länge och även om vi hade tränat en del på det inför var det kanske inte tillräckligt. Jorma tyckte att hästen kändes sliten när han inte kunde hänga på där i tredjespår och var själv inne på att brodden kan ha spelat honom ett spratt.
– Dessutom är detta en väldigt smart häst och när han hamnade så pass långt bak är jag inne på att han helt enkelt inte brydde sig om att ge allt. Jag har upplevt att han agerat så tidigare i karriären och att han helt enkelt bara krigar när han känner att han har chans att slå sina motståndare, funderar hemmatränaren.

Bör ha gått framåt
Träningsmässigt har Philip i alla fall ingenting att gnälla på inför lördagens start.
– Hästen hade tagit comebacken på bra sätt och även tränat bra inför senast, men den genomkörare han fick på Bergsåker bör väl ha puttat fram formen ytterligare.
– Zenit känns i alla fall fin inför lördagen och vi hoppas på att den sämre insatsen senast helt enkelt var en engångsföreteelse – även hästar av hans kaliber har rätt att ha en sämre dag.
– Han har varit fin i veckans jobb och får det sista finslipande jobbet under torsdagen. Det finns alltså ingenting som oroar ur den fräschörmässiga aspekten, men jag vill först och främst gärna se att han fungerar som han ska på lördag innan man vågar hoppas på allt för mycket, resonerar Philip.

”Slagit dessa hästar förr”
En häst som ändå varit så pass dominant i gulddivisionen över tid ska kanske enligt undertecknad ändå inte bli så pass ratad av spelarkåren som Zenit Brick ser ut att bli på lördag och Wallström di Luca håller med.
– Jag är relativt säker på att han kommer göra ett bra lopp på lördag, men sedan är det givetvis svårt att säga hur långt det räcker.
– Det vi kan konstatera är i alla fall att han slagit dessa hästar förr och det är få andra hästar ens i denna klass som tål att göra lika mycket grovjobb som honom på egen hand.
– Visst, det kan vara så att han passerat sin absoluta peak, men det är inte att likställa med att han är slut. Han har trots allt gång på gång visat hur extremt bra han är och det kan inte vara många hästar som vunnit i högsta klassen från dödens lika många gånger som han gjort, konstaterar 24-åringen.

Full fart från start
Zenit Brick har aldrig gjort sig känd som någon snabbstartare, men tränare Wallström di Luca har koll på hästens historik.
– Det ska bli spännande med Erik i sulkyn på lördag. Nu när vi fått ett bra läge vill jag gärna att han laddar det som går från start och Erik är en av få som fått iväg hästen snabbt tidigare i karriären. På Bergsåker i november 2016 skickade han Zenit till spets efter 200 meter och öppnar han i likhet med den starten på lördag bör det åtminstone räcka till en fin position.
– Med tanke på att jag är inne på att prestationen senast helt enkelt berodde på det mentala står jag bakom Erik till hundra procent om han vill vara offensiv på lördag.
– Drömmen hade ju varit att få överta ledningen och helt uteslutet kanske det inte är, men annars får han gärna syna dödens. I så fall lär vi också hålla kvar Örjan och Sorbet där bak i kön då Erik knappast släpper ner dessa om duon kommer tidigt.
– Sen finns det ju oavsett flera som är snabbare den första biten – inte minst Elian Web, men vi får väl se hur Jorma lägger upp det med honom.
– Det är lätt för mig att säga från sidan, men jag tror att han är ännu snabbare än visat och Erik är en av de skickligaste startkuskar vi har så testar vi inte från start på lördag vet jag inte när vi ska göra det, avslutar tränaren som alltså jagar sin första seger på V75 och kommer den på lördag lär vi bjudas på härliga glädjescener från stallbacken på Sundbyholm.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75… Eskilstuna… Sundbyholm… Janne Jackpot
Nästa artikelInför V75: Solvallatränaren Björn Röcklinger har två chanser

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.