Inför V75 2014-02-08: Heta chanser på hemmaplan för Nurmos!

558

nurmostoppstor

V75-finaler på Solvalla.
Då spelar Timo Nurmos i vanlig ordning en huvudroll.
Hemmatränaren selar ut sex hästar och han tror på segerchans för flera av dem.
Timo Nurmos är kung på Solvalla. Förra året vann hans hästar 155 av 676 starter på huvudstadsbanan. Näst flest segrar, 83 stycken, tog Stefan Melanders hästar, men för att nå dit behövde de 842 starter. Så här långt i år står Timo Nurmos fortsatt i en klass för sig. Med fantastiska segerprocenten 26,8 och 22 segrar har hans hästar vunnit mer än tre gånger så många lopp som näst främste tränare, Stefan Melander. När Solvalla på lördagen arrangerar V75-finaler talar mycket för att Timo Nurmos-dominansen fortsätter.
– Hästarna känns fina. På förhand kan Chip Lane (V75-4) vara vår bästa chans, säger Nurmos när vi träffar honom på Solvallas stallbacke i samband med onsdagens V86-tävlingar.
Chip Lane har hunnit göra fyra starter efter ett åtta månader långt uppehåll och formkurvan pekar uppåt.
– Han har gått mycket bra efter uppehållet. Han hade bara styrketränat innan och jag visste att han skulle behövde några genomkörare för att komma i form. Jag tycker att han har gått mycket bra i de två senaste loppen och formen närmar sig topp. Senast satt han sist och spurtade mycket bra på spänstiga ben. Gången innan läste jag någonstans att han hade varit dålig men är man tvåa i V75 kan man inte vara annat än nöjd. Jag är ingen spelare men han är i mycket fin ordning och jag hoppas på segerchans. Förhoppningsvis kan han gå barfota.

”I sitt livs form”
En titt på hur spelarna så här långt har lagt sina insatser vittnar om att även Montgomery Gel (V75-1) ska tillmätas goda segermöjligheter.
– Han har gått bra hela tiden och tränar på bra efter senaste loppet. Han fick ett bra läge och distansen är också okej. Det är ett tufft lopp men hästen är i bra ordning och jag hoppas att vi kan köra barfota. Han har visat att han räcker bra, senast vann han från dödens på bra sätt, och jag hoppas att han är med där framme igen.
Ett lopp för lärlingar ingår i omgången och där startar Timo Nurmos vindsnabba sto Miss Beniss (V75-5) från 20 meters tillägg.
– Hon är också i mycket fin ordning, i sitt livs form kan man nog säga. Tillägg är alltid tillägg men med lite hjälp på vägen kommer hon säkert att spurta bra och jag hoppas att hon är med långt framme.

Gått framåt med loppet
Timo Nurmos övriga tre V75-hästar har fått stå tillbaka i förhandstipsen. Omöjligt att någon av dem skräller är det emellertid inte.
Bob Hope (V75-3) var mycket fin näst senast, då var han inte långt efter Maharajah, men senast var han inte bra. Han travade bra men var onormalt lugn. Han gick också med vinterskor och kommer vara mycket bättre om han kan gå barfota nu. Men normalt sett räcker han ändå inte mot de bästa och vi hoppas på pengar.
Xman Kemp (V75-7) gjorde första starten för året senast och Jorma (Kontio) var nöjd med honom. Han har säkert gått framåt mycket med loppet och utgångsläget är bra. Han är inte så jättesnabb från start men han får smyga med. Det är en häst med bra inställning som kan spurta bra till slut.
Checco Boko (V75-7) har inte startat på ett tag och han har mest fått styrketräning. Det är frågetecken för formen men jag är nöjd med honom i träningen. Chansmässigt tycker jag att det är ganska jämnt mellan honom och Xman Kemp.

Ola Johansson

Kanal 75