Inför V75 2014-02-22: Stamping är rejält i ordning!

785

stamping v75

Ett möte med en duo hästar från den yppersta kallblodseliten.
Men 14-årige Stamping är rejält i ordning – samtidigt som motståndet dras med ringrost.
– Det är en del som talar för oss den här gången och ska vi slå dem någon gång innan sommaren så är det nu, säger Fredrik Sikberg inför lördagens lopp i Gävle.
Bästa singelstrecket på V75? Ja, kallblodsloppet, V75-5, är i vart fall inte loppet där de flesta spikar på lördag.
Segerstaplaren Hallsta Lotus har hunnit bli 14 år och är inte folkets singelstreck i samma omfattning som tidigare i jackpotomgången med 77 miljoner kronor i potten.
Hallsta Lotus har inte startat sedan i oktober och även om hästen kapacitetsmässigt höjer sig över mängden är formen inte på topp och det kan vara vanskligt att tro allt för mycket på den gamle kallblodskungen.
Lägg till att Faksen Jr från Hudiksvallstränaren Jan-Olov Perssons stall var lite ringrostig i årsdebuten.
Så hur ska spelarna resonera?
En häst som varit igång och tävlat över vintern är Stamping. 14-åringen från Bollnäs ståtar med fyra segrar på de fem senaste starterna.
Enda plumpen på slutet är en andraplats bakom Månprisen A.M. i Gävle V75 i november.
– Om han hade fått ett lite bättre lopp dem gången vete tusan hur det hade gått, säger kusken Fredrik Sikberg.

Hovslagar’n sköter jobben
Sikberg har kört Stamping i nästa varje start det senaste året. Han känner dock hästen väl och har haft kontakt och hjälpt till med hästen i många år.
Han är hovslagare till yrket och har skött om Stampings ”fötter” sedan sjuåringssäsongen. Sedan ägaren Arne Anderssons bortgång har Fredrik Sikberg även hjälpt amatören Heino Louhelainen med träningen.
– Jag har kört snabbjobben i två och ett halvt år nu och det är som en saga att köra hästen. Verkligen. Stamping är jättepositiv och pigg som en unghäst och tycker att det är kul att träna och greja.

Startat hela vintern
Vintern är Stampings årstid. Nu är det skarven mellan vinter och vår och kanske blir det så att både Hallsta Lotus och Faksen Jr kan tävla barfota på lördagen.
Det bästa hade varit riktigt hårt underlag och skor på samtliga i fältet för Stampings del. Men förutsättningarna nu får gå de också, resonerar Fredrik Sikberg.
– Om man ser just Hallsta Lotus och Faksen Jr som hårdast emot har vi fördelen att ha varit igång och startat kontinuerligt hela vintern. Stamping har så dåliga hovar att han inte kan tävla barfota och därför har de andra fördelar sommartid. En annan sak är att han inte inte kan tugga i tredjespår som tidigare. Sedan han kom upp i högsta klassen är det lite lugnare styrningar som gäller.

Skäms över Elitkampen
Att styra ut i ryggar varvet från mål fungerar bra. Tvingas man dra upp spurten först i tredjespår menar kusken att han gärna vill vänta till åtminstone 800 meter från mål.
Stamping var med i kallblodens elitmöte Elitkampen på Solvalla under elitloppshelgen i fjol. Fredrik Sikberg ryser nästan vid minnet. Taktiken den gången skäms han över.
– Jag har lite ångest över det än faktiskt. Av någon anledning fick jag en impuls att jag ville upp i dödens och styrde på i spåren och det blev helt misslyckat. Hästen var lite knäckt i en månad efter det så det gör vi aldrig om. Nu kör vi bara som han vill ha det. Med lite väntan är han jättevass på speed och stämmer det bara så…ja, ska vi slå dem någon gång innan sommaren så är det nu.

Mikael Wikner

Kanal 75

 

Föregående artikelD.D – Bergsåker Fr 21/2 – 2014
Nästa artikelDagens Dubbel Gävle 22/2-2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.