Inför V75: Auktionsfyndet på väg mot miljonen

107

Inför V75: Auktionsfyndet på väg mot miljonen

Han kostade 25 000 kronor på auktion som ettåring och kan vid seger i V75-finalen passera en miljon i insprungna pengar.
Sweetman imponerade vid segern i försöket och har fått ett drömläge i finalen.
– Han kändes helt magisk i tisdagens jobb. Det är klart att jag tror på bra chans, säger Lars I Nilsson som har spikat sin häst i tipset Fem tippar V75.

Jägersro-tränaren har fina framgångar och höga 22 i segerprocent för stallets hästar. En av dessa som bidragit till de siffrorna är Sweetman. Hästen kommer från en imponerande seger i V75 på Axevalla där han höll undan tappert efter att ha tvingats lägga flera speeder i loppet. Han fick bland annat press varvet kvar och tvingades till en 1.09-speed i 600 meter mitt i loppet.
– 1 Sweetman (V75-6) var fantastiskt bra senast. Han fick inte vara ifred och även om dom inte körde just mot honom så fick han vara med i alla speeder som blev under vägen. Det var starkt gjort att hålla hela vägen hem, säger Lars I Nilsson.

Köptes för 25 000 på kriterieauktionen
Det var Sweetmans andra seger i V75 då han även vann en V75-final i februari för Adrian Kolgjini. Hästen har vunnit sju lopp i karriären och varit bland de tre främsta i 15 starter. Han har sprungit in 854 900 kronor och skulle vid en eventuell seger på lördag passera miljonen i insprungna pengar. Lars I Nilsson har haft femåringen hela vägen efter att ha köpt hästen för 25 000 kronor som ettåring på kriterieauktionen.
– Jag hade en köpare med mig på auktionen och efter att vi bommat någon häst skulle vi gå ner och titta på en annan häst som vi tänkte köpa. Jag sa till tjejen som masserar våra hästar att när Sweetman kommer upp i ringen så bjud 25 000 kronor åt mig.
– När vi hade varit nere och besiktigat den andra hästen och gick upp till auktionshallen igen så mötte jag Sweetmans uppfödare Ulrik Pedersen. Vi tog en kort diskussion på flygande fot och jag frågade vad Sweetman gick för. Då sa han att hästen gick för 25 000 kronor och jag sa då att det kan ha varit jag som köpt honom. Så varken han eller jag visste just då vem som hade köpt hästen, säger Lars I och skrattar åt det roliga minnet.
– Det har varit en häftig resa med hästen. Han var rätt så intetsägande från början och var så jäkla lat och sprang inte framåt. Jag sa att vi måste kastrera honom vilket vi gjorde och efter det blev allting bättre. Om han är bland de tre på lördag så går han upp i Silverdivisionen.

”Kan inte kännas bättre – helt magisk”

Hur känns Sweetman i träningen efter senaste starten?
– Han kändes helt magisk i ett jobb som jag körde med honom i tisdags. Det känns som att han har tagit ett kliv till efter att han fick sig en riktig ögonöppnare senast. Han gick ett intervallpass i skogen och kan inte kännas bättre. Han var smidig och fin och sprang rakt och jobbade med hela kroppen. Riktigt, riktigt fin, säger Lars.
Vad säger du om förutsättningarna i V75-6 i lördagens finaler på Solvalla. Innerspår bakom startbilen tillsammans med Erik Adielsson. Är det önskeläge?
– Ja, det får vi ju tycka. Hästen är ju snabb ut och har vunnit sju av åtta gånger från ledningen. Alla hans sju segrar är tagna i spets. Jag kan inte riktigt hur snabba de andra är från början man han är svår att ta en längd på normalt sett.
Du har spikat hästen i det officiella tipset Fem tippar V75. Med andra ord tycker du att det är en toppchans?
– Man får sticka ut hakan lite och det är klart att jag tror på bra chans. Det är samma hästar som han har mött och slagit tidigare förutom Oxidizer. Men den hästen fick spår åtta och får jobba om han ska slå Sweetman från dödens. Jag säger syn på det tills vidare.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Nej, det blir inga ändringar utan det blir barfota fram och skor bak som senast. Helstängt huvudlag med hål i och jänkarvagn igen.

Har snabbaste treåringen i Sverige i år
Lars I Nilsson startar även en treåring vid namn Aramis Face i Margaretas Tidiga Unghästserie utanför V75. Hästen är obesegrad i två raka segrar och har imponerat stort. Senast vann han på tiden 1.15,3 över 2140 meter voltstart, vilket är den snabbaste segertiden för treåringar i Sverige i år under de förutsättningarna.
– Aramis Face (V4-4) är en kanonfin häst som har vunnit överlägset med krafter kvar båda gångerna. Han gick ett jättefint jobb i måndags där den snabbaste tusenmeters intervallen gick efter 1.20. Sedan gick han även ett lättare jobb idag (torsdag) och precis som alla topphästar så måste han bli av med sin överskottsenergi.
– Lite kuriosa är att Akilles Face som startar i samma lopp är den snabbaste treåringen i år med tiden 1.14,2 över medeldistans och autostart. Båda två såldes på Luddes auktion som ettåringar och gick skilda vägar. Lite häftigt att de nu är de snabbaste treåringarna i år och möts i samma lopp på lördag.
– Det blir väldigt spännande och pulsen kommer att vara hög när starten går. Det ät tuffa lopp, både det här treåringsloppet med 300 000 kronor i förstapris samt V75-finalerna. Men jag har två hästar som är i jäkligt fin form och tror att de är med och krigar om segern, säger Lars I Nilsson.

Föregående artikelInför V86: Nu ska rycktussarna smygas ur öronen
Nästa artikelHarpers-kandidater möts på Vincennes

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.