Inför V75 Axevalla: Drömmer om klivet upp i världseliten

99

inför v75® drömmer om klivet upp i världseliten

Gärna Elitloppet resonerar Axevallatränaren Sofia Aronsson.
Men först ska den populäre hemmahästen Unico Broline ta sig till finalen av Paralympiatravet i början av maj.
Kan det bli seger i uttagningsloppet på lördag i årets andra start?
– Lite rund är han fortfarande och formen är inte på topp. Men vi hoppas att det kanske går ändå!

Paralympiatravet (tidigare Olympiatravet) drar till skaraslätten och Axevallas travbana på lördag för det tredje uttagningsloppet inför finalen.
12 hästar finns bakom bilen i den femte avdelningen av V75®. Vem tar platsen i finalen på Åby lördagen 5 maj där 1,5 miljoner kronor väntar på vinnaren?
Sofia Aronsson tränar och är även delägare i Axevallas stora reklamhäst som matchats med sikte på lördagens lopp under vintern.
Unico Broline är klassklättraren som nästan aldrig gör dåligt ifrån sig.
I september i fjol vann den nu sjuårige valacken debuten i gulddivisionen på Åby. Någonstans där började en tanke att gro i tränare Aronsson huvud. Tankar eller rättare sagt drömmar om att prova något eller några lopp i världseliten under säsongen som komma skulle.
Efter fyra månaders vinterpust och träning blev det seger i ett lopp för den högsta klassen i årsdebuten i Karlstad i slutet av mars. Då med skor på hovarna.
På lördag ska han tävla med balansen hästen är absolut bäst på och bidragit till den makalösa utvecklingen: barfota runt om.
– Det kändes bäst att låta honom tävla med skor i årsdebuten och det klarade han ju också. På lördag blir det barfota igen som vanligt. Vi tävlade inte med rycktussar i senast heller. Men det blir det nu. Om det blir kladdigt på lördag gör det inget. Han är allround och springer egentligen på allt. Unico har ingen toppform men den är på väg uppåt. Om han behöver ett lopp till i kroppen eller inte  – ja, det visar sig på lördag, säger Sofia Aronsson.

”Vi är rädda om hans skalle”
Hårdingen från Axevalla gjorde några starter som tvååring och debuterade i V75-sammanhang i bronsdivisionen i november 2021.
Från brons till guld på ett kick. I år hoppas kretsen runt hästen få chansen att prova på världseliten.
– Bästa vapnet han har är hans skalle. Så den är vi rädda om och vill göra det så bra så möjligt för honom så klart för att bibehålla den där inställningen. Men nu är han i guld och kommer att få möta de bästa hela tiden. När vi ändå håller på hoppas vi att han ska ta ett litet kliv till så att han faktiskt kan vara med och hugga i de största loppen också, säger Axevallatränaren.
Vad menas med de största loppen?
– Ja…vi får väl se om han kvalar in till finalen av Paralympiatravet först och främst. Det är ett stort mål. Sedan det är klart man har en dröm om allt möjlig. Men grupp 1-loppen generellt då. Sedan vilka det blir av alla lopp återstår att se, säger hon.
Elitloppet då så klart – mångas dröm?
– Det är så klart en jättestor dröm med hästen. Det var ju lite snack om Elitloppet i slutet av förra året. Men han måste göra några riktigt bra lopp den närmaste tiden om vi ska ha någon chans att bli inbjudna. Det hänger ju på det. Man blir ju inte inbjuden till Elitloppet på förra årets meriter liksom!
På lördag får Erik Adielsson prova från ett niondespår på Axevalla och motståndet är riktigt bra. Hur tänker du?
– Motståndet är bra! 10 Aetos Kronos är med bland flera och han är ingen lätt herre att fightas med. Det var bra att inte heller Aetos Kronos fick ett toppspår och till och med sämre än Unico. Läget kunde ha varit bättre men det kunde också ha varit sämre som spår åtta eller tolv. Så jag är inte totalt missnöjd. Man kan vända och vrida hur mycket som helst när man diskuterar spår.
Hur taxerar du vinstchansen?
–  Det är klart att den finns där, men det blir ingen ”walk in the park” heller. Det blir ju lite taktik och sånt som kommer att avgöra vem som är först över mål. Vem tar ledningen exempelvis?
I silverdivisionen har du en annan fin chans på förhand som det ser ut. 3 Golden Guard (V75-3) kommer från Claes Svensson och har debuterat på bästa sätt i din regi med två övertygande segrar. Seger senast över tre kilometer men även Golden Guard är allround och har visat sig riktigt bra även på sprinterdistansen?
–   Det är en jättefin häst, väldigt rolig att arbeta med. Det känns som att han går framåt hela tiden för varje start. Han känns om möjligt ännu bättre hemma nu i jobben än vad han gjorde inför senast. Min känsla trots att jag aldrig kört honom i lopp är att längre distanser inte är hans bästa utan att sprinter eller medel passar honom bäst. Med tanke på det fina spåret så har Golden Guard en bättre vinstchans än Unico Broline skulle jag kanske säga. Golden Guard vet vi har jättebra form också. Om banan blir bra kör vi barfota
Slutligen 11 Nina Ginto (V75-7) som ska ut mot ”grabbarna” i bronsloppet från ett dåligt läge?
– Hon var med i ett kortlopp senast och det gick ju åt helvete för fort från start. Alla blev ju trötta där framme och hästarna från kön gick det bra för. Jag tror att när man nyttjar hennes speed från start så har hon inte den med sig i slutet. Så nu har vi lärt oss det. Hon borde ha samma om inte bättre form nu med täta starter. Nina behöver dock köras på chans. Med ryggar under sista varvet brukar hon vara riktigt bra på speed. Så med maxklaff och ryggar sista varvet är hon en av dem som är med där framme, Vi ändrar inget på henne, hon går som hon brukar, säger Sofia Aronsson, stekhet tränare inför V75.

Föregående artikelInför V75: ”Helt rätt förutsättningar”
Nästa artikelTips + Intervju inför V75 Axevalla

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.