Inför V75: Blixtsnabb från start!

203

blixtsnabb

Mantorptravets Stefan P Pettersson kan snart summera sitt bästa år någonsin som tränare.
Huvudorsaken till de fina siffrorna är italienfödde Oasis Bi.
Om tränaren får som han vill rundar italienaren av året med seger på lördag i det stora fyraåringsloppet Solvalla Grand Prix.
– Min häst är blixtsnabb från start och jag tror och hoppas att han kommer till ledningen där han visat sig trivas fantastiskt. I så fall ska det till en bra häst för att slå honom.
Det är en jackpot modell större som växlas ut till lördagens omgång med V75-finaler på Solvalla.
Ingen spelare lyckades pricka alla vinnarna i Halmstad och drygt 21,6 miljoner kronor skickas nu vidare till den här lördagen då en ensam vinnare med sju rätt kan bli runt 50 miljoner kronor rikare.
47-årige Stefan P Pettersson från Mantorptravet har en riktigt bra häst i Oasis Bi som han hoppas ska kunna visa vägen till sju rätt.
Hingsten kom till Pettersson i slutet av december i fjol och har på elva starter i år tjänat drygt 900 000 kronor. Detta ska ställas mot de snart två miljoner kronorna stallet dragit in totalt.
Största triumfen kom i maj då Oasis Bi vann Fyraåringseliten på Bjerke i Oslo med nästan en kvarts miljon kronor till vinnaren.
Johnny Takter körde och Oasis Bi tog en snygg spurtseger efter ett tungt avslut.
I Solvalla Grand Prix med en halv miljon kronor i förstapris är det ledningen från start till mål som gäller för den startsnabbe hästen…
– Jag tror att han tar sig förbi ettan…och det säger jag utan att veta exakt hur snabb Vincennes är. Men min häst är blixtsnabb ut. Ingen med spår utanför tar heller en längd på honom om allt är normalt. Nej, det ”finns ju inte” att någon utifrån ska komma före honom helt enkelt. Så från ett perfekt spår två ser det ut att bli ledningen för oss den här gången, säger Stefan P Pettersson.

”Uppe i toppform”
Italienaren vann ett 100 000-kronorslopp från ledningen i den senaste starten. Claes Svensson fick bestämma tempot med hästen som verkligen utstrålade form.
– Ja, han var riktigt, riktigt fin. Det var en sån dag när allt stämde. Banan var bra för honom, han mådde bra och allt var på plats kan man säga. Jag tror att han är uppe i toppform just nu och har jag lite flyt så är några av de andra ur gänget på lördag på väg neråt. Vi har några riktiga formhästar i loppet också, och det är klart att det blir ett jättetufft lopp. Men jag tror att han är en av dem som ska göra upp.
Näst senast slutade hästen femma i ett stort lopp för fyraåringar i Tyskland som vanns av Hans R Strömbergs On Track Piraten, en av huvudmotståndarna på lördag. Berätta.
– Att han ”bara” blev femma där var nog en blandning av att han fick gå utvändigt ledaren i konstant 13-tempo och att han inte hade startat på sju veckor innan det loppet. Då är det inte så jäkla enkelt.
Du fick ta över Oasis Bi i december i fjol när Per Engblom flyttade från Solvalla till USA. Vad är det för typ av häst tycker du?
– Alltså, det är något helt fantastiskt vad fin han är! Han reser som han aldrig gör något annat än att stå i transporten och uppför sig väldigt exemplariskt även i övrigt. Allround. En otrolig individ.
Solvalla Grand Prix (V75-6) är ett lopp för fyraåringarna som tjänat mest pengar i den så kallade Solvallaserien under året. On Track Piraten och några andra toppar är med. Vad är feelingen på förhand?
– Jag ser det som att jag har en jättefin häst som fått det bästa spåret. Så jag har ingen anledning att säga att jag i n t e tror han har en vettig vinstchans. Men jag är fullt medveten om att det är några kanoner med i loppet och vi behöver inte skämmas för att få stryk av någon av dem om de får ett bra lopp. Därmed inte sagt att jag inte tror på honom. Jag tror och hoppas att hästen kommer till ledningen där han visat sig trivas fantastiskt. Då ska det till en bra för att slå honom.
Om det blir ledningen och någon annan testar på utsidan första biten?
– Vi släpper inte till någon! Om jag vore spelare skulle jag inte våga ta bort honom på något system.

Mikael Wikner