Inför V75: Calgary Games härförare i Timo Nurmos storloppsarmé

56

Inför V75: Calgary Games härförare i Timo Nurmos storloppsarmé

Med nya fixstjärnan Calgary Games i spetsen har Timo Nurmos ett mycket starkt lag till start på lördag.
Storloppen avlöser varandra i V75 på Åby och han har chans att ta hem tre SM-titlar, ett EM och Europaderbyt.
– Jag har fina hästar och det blir spännande, konstaterar topptränaren.

Sedan Calgary Games (V75-6) tog en förkrossande överlägsen seger på världsrekord i Svenskt Travderby är han hästen det snackas om i trav-Sverige. Efter åtta starter vet han fortfarande inte hur det känns att förlora och han bär ett tungt favoritskap inför lördagens huvudnummer på Åby, Europaderbyt med två miljoner kronor till vinnaren.
– Han tränade i måndags och var fin, allt verkar normalt, säger Timo Nurmos.
Solvallatränaren vann både derbyt och Europaderbyt med Calgary Games pappa Readly Express 2016. Nu kan dubbeln bärgas igen. Men någon toppning av hästen är det inte tal om.
– Det var ingen toppning inför derbyt och det är det inte nu heller. Han tränar på som vanligt på samma sätt som inför derbyt och är lika fin nu som då. Det är svårt att säga om han är ännu bättre nu än vad han var inför derbyt men han får mer rutin för varje lopp och allting känns fint inför loppet.
Utöver det knivskarpa motstånd som alltid bjuds i de stora årgångloppen finns det bara ett litet orosmoln på himlen för stall Nurmos.
– Jag har haft några som har haft lite halsinfektion och Napoleon Cash (V75-6) som också ska vara med i loppet var inte på topp i måndagsjobbet. Orken var inte där. Det kan ha varit en tillfällighet men det kan också vara någon liten förkylning och han ska kollas upp av veterinären. Men för Calgary Games del finns inget att klaga på och vi får hoppas att han håller sig fortsatt fin och frisk hela veckan.

Uppstickare i SM
Det är en minst sagt fullspäckad storloppsdag som väntar på Åbytravet. En rad svenska mästare ska koras och i den tyngsta kategorin Svenskt Mästerskap har Timo Nurmos en uppstickare i form av Brother Bill (V75-7).
– Han har inte haft någon riktig tur i år men han har varit bra hela tiden och utvecklats på ett bra sätt. Han är på väg uppåt hela tiden och närmar sig topphästarna.
Femåringen har bara vunnit ett av sex lopp under säsongen men i maj var han på väg att spurta förbi elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet när han rullade över i galopp kort före mål och i sin senaste start utmanade han 2019 års SM-vinnare Milliondollarrhyme från positionen utvändigt.
– Han var mycket bra senast och nära vinnaren i mål. Tyvärr fastnade snöret till det norska huvudlaget, så det satt kvar i mål. Jag vet att han svarar väldigt bra på det så hade kusken kunnat dra det hade han åtminstone varit ännu närmare i mål. Men tvåa från ”dödens” var jättebra och han tränar fortsatt väldigt bra efter det.
Den här gången har Milliondollarrhyme spår åtta bakom startbilen och titelförsvararen Very Kronos drog bricka tio. Brother Bill hade bättre tumme med fru fortuna när han drog spår två.
– Spåret är bra, därifrån kan kusken välja olika typer av taktik. Hästen är i väldigt bra slag och lång distans passar också bra. Det ska bli spännande att se honom på lördag.

Svårt läge för titelförsvararen
I Sto-SM är det Timo Nurmos järnlady Hevin Boko (V75-1) som är titelförsvarare. Men efter spårlottningen där Hevin Boko drog nummer tolv och stallkamraten Dixie Brick (V86-1) innerspår är det fördel den sistnämnda. Hon har tagit steget upp i stoeliten med bravur och följde senast upp seger i Queen L:s lopp med en andraplats i Giant Diablos lopp.
– Hon var fin senast igen och utveckla sakta men säkert hela tiden. Hon möter bra hästar på lördag men brukar gå bra på alla distanser och täta starter tror jag bara är ett plus. Jag tycker att hon har det bästa startspåret man kan ha på Åby. Kusken bestämmer taktiken men eftersom det finns open stretch brukar det inte bli samma körning som på till exempel Solvalla.
– Men det är istället en nackdel för Hevin Boko. Hon fick ett dåligt spår igen och därifrån blir det svårt att försvara SM-titeln. Allt verkar bra med henne också men hon får svårt att komma in i matchen från sitt dåliga utgångsläge. Hon är annars en bättre häst än Dixie Brick än så länge. Dixie är på väg uppåt men Hevin är väldigt tuff, topp tre bland stona i Sverige tycker jag.

”Njuter av livet”
Timo Nurmos har vunnit både SM och Sto-SM tidigare men i Monté-SM har han ingen inteckning. Kanske kan Global Undecided (V75-3) fixa den i årets upplaga?
– Det är en härlig häst som njuter av livet. Han är inget träningslejon och inte den piggaste i loppen heller. Han har gått bra i montéloppen men är lika trög under sadel som med vagnen. Han springer fortfarande och leker.
Hästen, som har gjort fyra starter under sadel och slutade fyra i Montéeliten under elitloppshelgen, visade senast att formkurvan pekar uppåt.
– Han gjorde ett väldigt bra lopp förra gången när han gick väldigt bra till slut och torskade på målfoto. Jag tror att formen är stigande.

Italienare jagar EM-titel
Det ska även koras en treårig och en femårig Europamästare inom V75®-kupongen. I klassen för de yngre förmågorna har Timo Nurmos italienaren Ciak Bi (V75-2) till start från spår tre. Han har gått i ledningen i sina samtliga fyra starter och slutat etta, etta, trea och tvåa.
– Han är en fin häst under utveckling men han är inte färdig mentalt. Precis som många andra efter Varenne är han lite framåt. Han gjorde ett bra lopp senast men låg på i spets och tappade lite krafter på det.  Jag lägger mig inte i taktiken på lördag men han kanske är bättre i ryggar. Då kanske han inte ödslar lika mycket krafter och kan istället spurta bra. Troligen blir det barfota runt om som näst senast.

Föregående artikelInför V86: ”Dortmund är bättre än någonsin”
Nästa artikelInför V75: Förbättrad inför revanschmötet i Europaderbyt

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.