Inför V75: ”Det ska bli riktigt spännande på lördag”

194

Det ska bli riktigt spännande på lördag

Stall i toppform och en stjärna i vardande.

Fredrik B Larsson har bantat rörelsen och ser ut att gå en ny vår till mötes.
– Det ska bli riktigt spännande på lördag, säger Solvallatränaren som startar två hästar inom V75-spelet på Umåker.

Karriären har varit lång med många stora framgångar och en del svackor.
Men om de senaste åren haft en del av det senare så tycks det mesta peka uppåt i Fredrik B Larssons stall för tillfället.
Ett stall som krympt till 20 hästar.
– Vi har haft mindre framgångar en tid och det har gjort att vi blivit av med en del hästar. Samtidigt har jag gjort en medveten satsning på att försöka höja kvaliteten, vi har haft för många år med tunt material. Det ihop gör att vi bara har 20 hästar nu. Men för stunden tycker jag inte alls att det känns fel, förklarar Fredrik B Larsson som kan se tillbaka på en strålande marsmånad med seger i en tredjedel av stallets 15 starter.
– Det är klart att man vill få in nya hästar i träning. Men jag gnäller inte över de 20 jag har nu. Framförallt känns det jäkligt kul att gå till stallet varje morgon och träna. Vi är ett litet sammansvetsat gäng som trivs tillsammans. Sedan gör det att man får mycket tid för varje häst, det gillar jag.
Hästen som spås bli stallets nya stjärna är också den som drar åt sig blickarna på lördag.
Efter en bländande årsdebut lär Milliondollarrhyme få axla ett tungt favoritskap i Berth Johanssons Memorial (V75-1) för femåringar med 200 000 kronor till vinnaren.
– Hästen känns perfekt. Det har alltid varit en enorm talang, men han är stor och har behövt tid på sig. Efter den här vintern känns han färdig. Det blir spännande framöver.

”Otroligt lika utvecklingskurva”

Ska man jämföra karriärer så har Milliondollarrhymes första säsonger på tävlingsbanan många likheter med Fredrik B Larssons kanske största stjärna, Giant Superman.
Denne utmärkte sig inte heller som treåring, matchades mer på V75 än i årgångslopp som fyraåring, slutade trea i sitt derbykval och tog hem en bronsfinal på Solvalla i oktober.
– När du säger det är det ganska festligt, jag måste hålla med om att de haft otroligt lika utvecklingskurva, säger Larsson, som emellertid valde att ställa av Milliondollarrhyme för vinterträning efter dennes triumf i bronsfinalen på Solvalla i november.
Giant Superman fick åka till Paris vid samma period där han vann två lopp på Vincennes.
– Vi pratade lite löst om att testa Million på Vincennes också, hästen var så otroligt fin i sista starten i fjol. Men han var fortfarande gänglig och slapp i kroppen så jag tyckte att han behövde få en vinter med bara styrketräning. Nu fick han gå till vila i toppskick istället.
Hur har vinterträningen fungerat?
– Mycket bra. Det har inte varit någon enkel vinter att träna med alla väderomslag, men vi har kunnat köra hela tiden och Million har utvecklats på precis det sätt som jag hoppats. Han har vuxit färdigt och blivit starkare i kroppen. Det som vi jobbat allra mest med är att hålla honom lugn och det har blivit otrolig skillnad på honom i träningen. Han var också väldigt avslappnad i årsdebuten.
Hade du väntat dig en sådan prestation i återkomsten?
– Hästen hade varit kanonfin i träningen, men eftersom han mest var styrkejobbad så var jag osäker på om tempot satt där. Det gjorde det verkligen. Han är i grunden en väldigt snabb häst, det har han alltid varit.
Finns det några andra likheter mellan Milliondollarrhyme och Giant Superman?
– Inte utseendemässigt. Million är betydligt större och därför senare. Att Giant Superman kom igång sent berodde på att han var skadad som treåring. Men aktionsmässigt är de väldigt lika. De har samma effektiva och spårsnåla sätt att röra sig.
Ser du samma utveckling i Milliondollarrhyme?
– Ja, det gör jag nog. Superman var väldigt tuff mentalt och utvecklades av att tävla mot världseliten. Milliondollarrhyme har inte mött de bästa ännu så vi får se om han också har den egenskapen. Men talangen har han som sagt.
Minns du vad Giant Superman gjorde den här helgen på Umåker som femåring?
– Ja, nu gör jag det. Han vann Guldbjörken. Det var hans första start i gulddivisionen. Hästen var grym den dagen och slog Hilda Zonett. Jag kanske skulle ha anmält till Guldbjörken istället…
– Men, nej. Då hade vi fått möta Propulsion. Det kan vi vänta med.
Giant Superman gick vidare till Sweden Cup där han slutade tvåa bakom Digger Crown.
– Jag kommer ihåg att jag ville ha med honom i Elitloppet, men vi fick ingen inbjudan. Den kom nästa år istället…

Vill inte ladda

I Elitloppet som sexåring fick Giant Superman sitt definitiva genombrott i världseliten när han spurtade till andrapriset bakom Steinlager.
Vilket lopp tror du Milliondollarrhyme startar i sista helgen i maj i år?
– Det vet jag inte. Jag har inte tänkt så långt, jag har bara tänkt på loppet på Umåker.
Vad säger du om det loppet då?
– Att hästen känns perfekt efter årsdebuten. Det viktigaste är att han håller sig lugn, då ska han vara minst lika bra som senast och strida om segern.
Är det läge att ladda från start?
– Nej, det tycker jag inte. Jag har bara tryckt av honom bakom bilen en gång, på Örebro i somras. Då blåste han förbi Chianti, men sedan bar det bara iväg och jag fick inte stopp på honom. Det var samma sak i Breeders’ Crown-semifinalen i höstas. Min plan var att köra fram i dödens mitt i loppen och lägga mig lugn, men han stack i 1.06-tempo, det var inget roligt lopp att köra.
Så då vill du köra till slut som i årsdebuten?
– Gärna, om det löser sig. Men hästen har som sagt blivit betydligt lugnare i träningen. Jag vill ha honom riktigt flegmatisk i värmningen, i så fall känner jag mig trygg i att han klarar ett tidigt avancemang om det skulle behövas.
Han har uteslutande tävlat med skor runt om och i vanlig vagn, varför?
– Därför att jag inte velat prova något annat, det är för tidigt. Han skulle fungera perfekt barfota, men vi väntar. Han har en lång karriär framför sig. Vi ändrar inget gentemot årsdebuten.

Sugen på skoryck

Full gas från start ser det däremot ut att bli bakom stallets andra häst, Havbergs Knight i V75-7, som hävdat sig väl i V75 på sistone.
– Han fick problem med halsen i fjol och vi opererade honom i höstas. Det slog väl ut, sedan dess har han blivit bättre för varje start. Nu har vi äntligen ett bra utgångsläge och det skulle inte göra ont att komma till ledningen, han försvarar sig bra där, säger Fredrik B Larsson om hästen som inte tävlat barfota sedan ingreppet i halsen.
– Det kan vara dags på lördag, det hänger helt på hur banan ser ut. Han har känsliga hovar så jag tänker inte chansa, men får de till en fin sommarbana så rycker jag alla skor. Som det känns just nu är det väl fifty-fifty. I övrigt fortsätter vi med vanlig vagn och halvstängt huvudlag.
Kan han också vinna?
– Det ser intressant ut. Han borde kunna vara bland de tre främsta och segerchansen ökar om vi skulle nå spets.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV86-jackpot! Rickard Svanstedt har en bra chans
Nästa artikelDen femte hästen är bokad till Elitloppet 2019

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.