Inför V75: Drömmer om Elitloppet igen

195

drommer

I fjol var han den stora snackhästen.
I år har han fått ladda upp i skymundan.
På lördagen ska Sanity fixa elitloppsbiljetten.
– Det är Elitloppet vi har siktat mot och det gäller fortfarande, säger Malin Löfgren.
I filmen ”Sanity – drömmen om Elitloppet” kunde hela Sverige följa hur Malin Löfgren och hennes stjärntravare laddade upp inför fjolårets stora travfest på Solvalla.
Efter en enorm prestation i Guldbjörken på Umåker en månad innan kom den efterlängtade inbjudan och Sanity blev en av de 16 hästar som stod på startlinjen i Elitloppet.
Drömmen fick emellertid inget sagoslut då hästen slogs ut i försöket.
Något som Malin Löfgren dagarna efteråt kunde förklara med pollenallergi.
– Det var enormt varmt och hela helgen blev en pollenexplosion. Han hade mycket slem i halsen och då säger det sig själv att han inte kunde göra sig rättvisa, säger Löfgren som sedan dess ruvat på revansch.
I vintras togs Sanity till Frankrike för att slippa svenska förhållanden och kunna tränas utan brodd i skorna.
I två uppvärmande starter på Vincennes avslutade han sylvasst efter defensiva styrningar och verkade på väg mot den perfekta elitloppsupploppladdningen.
För tre veckor sedan ändrades det. Efter återkomsten till Sverige planerades för start i Finlands största lopp Finlandia-Ajo då Malin Löfgren plötsligt såg att hästen gjort sig illa i ett framben.
– Jag såg på morgonen att han var tjock i benet. Först blev jag väldigt orolig, men magnetröntgen visade att han bara hade fått en smäll, förmodligen på grund av att han tagit något felsteg i intervalljobbet dagen innan. Han är speciell i det att hans kropp reagerar våldsamt på sådana saker. Det är positivt, på en annan häst hade man kanske inte ens märkt det och startat ändå.

1.13-jobb på Solvalla
Skadan gjorde att Sanity fick stå över såväl Finlandia-Ajo som helgens Oslo Grand Prix.
Istället åkte Malin Löfgren in till Solvalla och körde ett jobb på lördagsförmiddagen.
– Jag körde 1.13/1 600 meter med en lugn inledning, sedan fick han sträcka ut som han själv ville och avslutade 1.10 sista 500. Hästen var väldigt alert, mjuk och smidig. Dessutom låg han perfekt i puls efteråt, 20 slag under max. Det var precis det besked jag hoppats på.
På lördagen ska det träningsarbetet omsättas till allvar då Sanity för första gången sedan september startar på svensk mark i H.K.H. Prins Daniels lopp på Gävletravet.
Loppet som också utgör absolut sista chansen att leverera en prestation som kan ge en elitloppsbiljett.
– Jag höll faktiskt på att glömma bort att jag måste anmäla hästen, det är väl ett tecken på att vi inte startat här hemma på länge. Sedan blev jag så glad när jag såg startspåret att jag var tvungen att titta på startlistan flera gånger innan jag var säker på att det var sant. Det är väldigt tacksamt att ha innerspår, speciellt nu när jag inte vet var hästen står. Det är jättesvårt att säga hur mycket han tappat på det här uppehållet. Men vi la grunden under fyra månader i Frankrike när allting flöt perfekt så då ska det inte betyda så mycket att han bara kunde skrittas under två veckor.
Vid de tre tillfällens som Sanity haft innerspår bakom bilen har han svarat spets i samtliga.
– Hästen blir mer koncentrerad när han har spår långt in, då följer han bilen av sig själv så det här är absolut bästa läget för hans del. Det är några riktigt startsnabba konkurrenter med som Oracle och Mr Picolit, men det skulle förvåna mig mycket om inte Johnny (Takter) provar för ledningen.
Tror du att han vinner?
– Det är jättesvårt att säga. Utan lopp i kroppen kan han inte formen vara hundraprocentig, och hur nära det är vet jag ärligt talat inte. Dessutom är det troligt att jag kommer att köra honom med lätta skor runt om. Vi ska titta noga på fötterna i veckan, men eftersom han har lite problem med framhovarna emellanåt vill jag spara om det inte ser helt perfekt ut. Optimerar man allt till på lördag kanske man inte kan göra det helgen efter, säger Malin Löfgren och fyller snabbt i:
– Men jag har precis gjort mina tips till ”Fem tippar V75” och där rankar jag honom etta, fast det kanske säger mer om mig som tippare.
Helgen efter var det ja. Om Sanity lever upp till förväntningarna och får sin elitloppsinbjudan kan det gå riktigt fort åtta dagar senare. Den enda gång som hästen tävlat med just det intervallet mellan två starter var just inför Guldbjörken i fjol.
– Det loppet håller jag fortfarande för hans bästa i karriären. Så vem vet, i slutändan kanske den här lilla skadan visar sig vara ett lyckokast. Man kan ju alltid drömma om det i alla fall, säger Malin Löfgren.

Robin Johansson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.