Inför V75: Dubbla jobb för segerstaplaren

81

Inför V75®: Dubbla jobb för segerstaplaren

Världens bästa kallblod Odd Herakles gör debut i ny regi på lördag.
När V75® avgörs på Bergsåker jagar det norska fenomenet sin 21:a raka seger.
– Jag tror att han vinner igen. Han har redan acklimatiserat sig bra och känns magiskt fin, säger Bollnästränaren Fredrik Fransson.

Det börjar bli bråda dagar för familjen Fransson. På gården står sex avelshingstar och nu börjar betäckningssäsongen på allvar.
– Det är bara stimulerande. Vi har redan drygt 300 bokningar, det var vad vi hade i maj förra året så det kommer att bli mer än fjolårets 360 betäckningar.
En av hingstarna som stallas upp är segerstaplaren Odd Herakles. Den norska supertravaren har vunnit 20 lopp i rad och ska varva tävling med avel.
– Det är fantastisk att ha världens bästa kallblod på gården och dessutom står Europas snabbaste sulkyhäst här, passgångaren Hayden Hanover. Odd Herakles kommer framför allt hit för att jobba som avelshingst och han är fulltecknad med 70 ston. Det står även ston i kö och sedan ska han även betäcka 25 norska ston om inte pandemin ställer till det.

Stannar till augusti
Att ”flytta” en häst med sådana meriter som Odd Herakles har är mycket ovanligt.
– Jag har svårt att tro att det hänt tidigare, men det finns ju en förklaring. Jag träffade ägarna (Odd Paulsen och Linda Cahtrine Kvernenes) för tre år sedan. Vi började pratat om avelsbiten och kom överens om att Odd Herakles skulle stå som hingst hos oss. Då var planen att han skulle sluta tävla 2018, berättar Fransson.
Nu blev det inte riktigt så och resten är historia.
– Hästen började vinna och utvecklades mycket och sedan har resan bara fortsatt. Vi har hela tiden haft mycket kontakt och bestämde att Odd Herakles skulle komma hit 2021 och jag är oerhört tacksam mot ägarfamiljen som stått för sitt ord hela tiden.
Att avelsarbetet ska påverka tävlingsbiten är inget som oroar.
– Nej, vi har exakt samma träningschema som han har haft tidigare och han har bara varit här en dryg vecka och trivs redan. Vi har ett upplägg som är väl genomtänkt och tanken är att han ska starta på lördag, sedan siktar vi på bland annat Elitkampen på Solvalla och det finska storloppet Nordic King i Hermes. Därefter ska han hem i augusti när avelssäsongen är över.

”Känns magiskt fin”
Odd Herakles (V75-3) kommer att bli stor favorit på lördag, men någon press känner inte Fransson.
– Nej det gör jag inte. Jag har gjort mitt och sett till att han är fulltecknad som avelshingst. Sedan är det helt fantastisk att få ansvaret över en sådan här häst och det kan inte bli så mycket enklare, han är helt okomplicerad och att få tävla med honom är en bonus.
Hur känns han i träningen?
– Han känns magiskt fin. Jag har mest kört honom i skogen så att han får bekanta sig med miljön och i lördags fick han känna lite på rakbanan. Det är en upplevelse att köra honom.
Tror du han förlänger segerraden?
– Det tror jag definitivt. Han fick ett bra spår och är snabb från start och jag har svårt att se någon som snuvar honom på ledningen. Han kommer att tävla med skor, men det har han gjort flera gånger och har marginell betydelse. Jag har spikat honom i ”Fem tippar V75” och känner mig väldigt trygg med det.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.