Inför V75: Dunderformen håller i sig

91

Inför V75®: Dunderformen håller i sig

För ett halvår sedan tog han över Åke Svanstedts anrika gård i Matfors.
Nu har resultaten börjat komma.
– Hästarna är starkare och håller sig fräschare. Det gör det väldigt inspirerande att jobba, säger Robert Dunder som vunnit var tredje start under 2021 och hoppas fortsätta segertåget under lördagens V75® på Romme.

Det var i somras som Robert Dunder bröt upp från Umeå och flyttade verksamheten till Mellangård i Matfors utanför Sundsvall.
Platsen där Åke Svanstedt slog igenom som travtränare och plockade fram massor av topphästar.
Om Robert Dunder når sådana höjder återstår att se, men klart är i alla fall att stallet fått ett rejält uppsving och verkligen går på högvarv för dagen.
– Det är samma hästar jag tävlar med nu som jag hade innan flytten, men med mycket bättre resultat. Jag trodde att det skulle bli en höjning när jag kom hit, men på vissa hästar har höjningen blivit större än jag kunde ana, säger Robert Dunder som tog en dubbel på V75® på juldagen och har fortsatt i samma stil med 9 segrar på 27 starter under 2021.
Hemligheten är den en gång mytomspunna backen, som genom åren formade otaliga stjärnor med nationalklenoden Zoogin i spetsen.
– Tidigare körde jag bara rakbana, nu kör jag bara backe. Det är en stor förändring. Jag har alltid tränat mycket, genom alla år, men nu får vi hästarna starkare samtidigt som de går framåt för varje start på banan. Att vi jobbar i lägre farter gör att de håller sig fräschare och tål loppen på bättre sätt.
Var det svårt för dig att byta träningsmetod?
– Egentligen inte. Jag har tagit hjälp av de som kan, och den som kan backen här allra bäst är förstås Åke. Jag har ringt och pratat med honom, han har varit väldigt hjälpsam. Han tyckte att jag gjorde rätt, förutom att jag kanske körde lite för fort, så det tog jag till mig.

Hoppas på kyla
Dubbelsegern på juldagen innebar att Dunder spräckte en förarglig nolla på V75 och på lördag är han ute efter nya framgångar i travets elitserie.
– Jag har ingen anledning att tro att det inte ska gå bra. Jag kommer med två hästar i full form och den ena ser ut att ha en bra uppgift, så hon är absolut bra nog att vinna sitt lopp. Den andra står lite tuffare till, men jag ska prova att byta huvudlag för att få henne lite vassare på lördag, berättar Dunder som har en önskan till vädergudarna:
– Min dröm är att det blir 20 grader kallt natten till lördag, en stenhård bana som gör att alla måste tävla med brodd skulle gynna mina hästar. Jag kommer nämligen att köra med ganska mycket brodd oavsett underlag, de har gått så hela vintern och är vana vid att det hugger fast när de sätter ner hovarna. Skruvar jag ur all brodd på lördag tror jag att de blir muskeltrötta.
Prognosen talar emellertid om någon enstaka minusgrad aktuell natt med flera plusgrader under tävlingarna. Detta borgar snarare för att banan kan bli tungsprungen.
– För Zooropa vore det inte negativt, hon har visat att hon hanterar alla underlag. Däremot skulle det inte passa Even’s Good Girl speciellt bra, hon gör sig bäst då hon får ordentligt fäste, säger Robert Dunder som berättar om sina hästar nedan:

”Utvecklats allra mest efter flytten”
– 11 Even’s Good Girl (V75-4) fick ett tufft lopp senast och blev kvar i tredjespår när hästen utvändigt om ledaren blev hetsig. Det var jobbigt att springa där ute i ingenmansland och jag tycker att hon är förlåten för den prestationen. I starterna innan har hon varit väldigt fin och svarat fint på rycktussarna hon fick testa för första gången för fyra starter sedan. I det loppet bytte jag även till öppet huvudlag och eftersom hon fungerat så bra har vi fortsatt. Nu tänker jag emellertid byta tillbaka till någon form av stängt för att få henne lite mer taggad under vägen. Hon känns fin i träningen så formen är jag inte orolig för. Vi hoppas på fast underlag, då tror jag att hon kan tjäna fina pengar. För att hon räcka till tätstriden måste det klaffa väldigt bra med stenhårt tempo i täten.
– 14 Zooropa (V75-6) är en av de hästar som utvecklats allra mest efter flytten. Hon opererades i halsen kort innan vi kom hit så backträningen kanske inte är hela sanningen, men hon har i alla fall blivit mycket tuffare både fysiskt och psykiskt de senaste månaderna. Det känns verkligen att hästen har mognat. Senast vann hon på bra sätt från ledningen, men jag tycker ändå att hon är som mest effektiv då hon får gå med i ryggar. Allt har varit väl efteråt, det är ingen häst som visar något i träningen och jag räknar med att formen är intakt. Motståndet skrämmer inte och blir det bara hygglig fart på loppet ska hon kunna dyka upp i segerstriden. Där ändrar jag inget utom möjligen broddningen beroende på banan.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.