Inför V75 Färjestad 8 mars 2014: Jennifer Tillman

1457

jennifer-tillman-jpg-360592

Jennifer Tillman är både V75-kusk och expertkommentator när tjejerna tar över i rutan på Internationella kvinnodagen. Foto av Kanal 75

Tjejerna tar över i rutan när V75 Direkt firar Internationella kvinnodagen.
Jessica Almenäs håller i rodret och till sin hjälp har hon bland andra Jennifer Tillman, som istället för Stig H Johansson sköter rollen som expertkommentator.
En expertkommentator som själv kan vinna ett av V75-loppen.
– Det här är en ny roll för mig och det klart att det är nervöst, men om jag vinner gör det inget om jag säger något fel i sändningen, säger hon glatt.
Jessica Almenäs, Åsa Elmroth, Ewa Idemar, Sandra Svensson och Jennifer Tillman.
Där är laguppställningen i lördagens V75 Direkt i TV4 Sport.
Anledningen till att alla gubbar får stå åt sidan är att V75-omgången infaller den 8 mars, det vill säga på den Internationella kvinnodagen.
– Det ska bli roligt, men jag tycker att könsfördelningen i travsändningarna är helt okej i vanliga fall. Allt kan inte hända på en dag men det blir bättre och bättre och vill man vända sig till yngre tittare och kvinnor är det viktigt att ha med tjejer. Men de som är med måste vara kunniga. Det viktigaste är att det är kompetenta människor i sändningarna, inte bara att det är rätt fördelat mellan könen, säger Jennifer Tillman, som inte tycker att könsfördelningen i travsporten är lika okej som i trav-tv.
– Det är alldeles för få tjejer. Man ser mycket tjejer i lärlingsloppen och tänker ”Kul! Nu kommer det fler”, men plötsligt är de inte där längre. Jag vet inte vad som händer på vägen men det är skittråkigt att det kommer fram så få tjejer. Det finns ingenting som stoppar tjejerna, vi kan köra lopp och träna hästar precis lika bra som killar. Kanske är killar mer tävlingsinriktade? Hur som helst är det synd att sporten är så mansdominerad.

Omöjligt konkurrera ut Stig H
För 29-åriga Jennifer Tillman har det varit självklart sedan barnsben att satsa på travet och i dag är hon en populär kusk. På licensen står det ”elitlärling” och de senaste åren har hon legat stadigt på över fyra miljoner kronor inkört. Hon har också klivit in i tv-studion och i första hand setts i Vinnare V64 på söndagarna. I lördagens V75 Direkt får hon axla en ny uppgift. Då ska hon sitta på Stig H Johanssons stol som expertkommentator.
– Det är en svår roll att träda in i och jag kan aldrig bli lika bra som Stig H, men det ska bli kul och eftersom jag har hållit på med trav hela livet borde jag ha något rätt i alla fall.
Men en rubrik i veckan gjorde gällande att du vill konkurrera ut Stig H…
– Det är inte mina ord. Jag sa precis tvärtom och så vände de på det. Jag ska göra mitt bästa men att konkurrera ut Stig H är omöjligt.
Det är Ewa Idemar som ska referera loppen. Hur har ni förberett er?
– Vi har pratat ihop oss och kört provreferat. Vi synkar bra ihop. Sedan gäller det förstås att plugga på loppen, hästarna och kuskarna så att man har koll.

Unik möjlighet att bli historisk
Inför V75-5 kommer Jennifer Tillman att smita ifrån expertrollen en stund, för att byta kommentatorstol och headset mot sulky och hjälm.
– Det kanske blir lite stressigt men jag har fixat så att jag får hjälp med att värma hästen och jag är snabb på att byta om. Men det är loppet som kommer i första hand och jag kommer att ta den tid som behövs för att förbereda mig på bästa sätt.
Så du kommer inte att ha mikrofon på dig och kommentera från sulkyn?
– Nej. Det loppet fixar Ewa själv.
Hästen ifråga heter Global Nursery och tränas av Mikael Selin. Tillman känner hästen väl och har vunnit med henne tidigare. I senaste starten slutade ekipaget fyra efter större delen av loppet utvändigt om ledaren.
– Hon fick ett tufft lopp och höll jättebra. Jag tycker att hon har bra kapacitet men nu när det är tuffare motstånd kan hon behöva ett smyglopp. Troligen provar vi med ett norskt huvudlag för första gången. Det tror jag kan ge bra effekt och om spelarna letar skrällar kan hon vara värd att ta med på kupongen.
Jennifer Tillman har vunnit i V75 flera gånger tidigare. Men nu kan hon bli historisk. Även om förhoppningen är att kvinnorna ska bli fler både på travbanorna och i trav-tv lär det dröja innan chansen uppenbarar sig igen, att som kvinnlig kusk på Internationella kvinnodagen, i rollen som expertkommentator i tv, vinna V75-lopp.
– Det skulle vara otroligt roligt att få vinna, det skulle verkligen göra min dag.

Ola Johansson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLunchdubbel Solvalla 7/3-2014
Nästa artikelNästagångare för bl a V75 7-8 mars 2014