Inför V75: Första barfotadansen för derbyhoppet

115

Inför V75: Första barfotadansen för derbyhoppet

Efter att ha bränt som storfavorit två gånger slår han lite ur underläge på lördag.
Då väljer hans tränare att spela ut ett nytt kort – och plocka av samtliga skor.
– Min förhoppning och tro är att han ska bli både snabbare i benen och orka speeda längre när han går barfota runt om, säger tränaren inför den V75-jackpot som kan göra en ensam vinnare 60 miljoner kronor rikare.

Det är aldrig kul att förlora med en jättefavorit men Claes Svensson låter inte allt för nedslagen över King of Everythings (V75-2) två senaste nederlag.
– Att han har bränt som storfavorit två gånger är fakta och det får man tycka vad man vill om, men jag tycker inte att han har varit dålig i något av loppen. Även om jag förväntade mig att han skulle vinna kan jag inte vara besviken på hästen, bara på resultatet, säger Vaggerydtränaren.
Spelad till cirka 14 kronor tillbaka per satsad tiokrona har King of Everything skurit mållinjen som trea och tvåa i sina senaste starter.
– Att han förlorade klass I-finalen på Solvalla näst senast får jag ta på mig lite själv. Jag körde för sakta ut på sista varvet och det gjorde att han blev utmanad i en hård speed på sista bortre långsidan. Det gjorde att han blev trött eftersom han fick dåligt fäste på banan den dagen också. Hade jag själv dragit upp farten hade det inte blivit den urblåsningen utan en succesiv tempoökning, så jag gjorde inte det bästa av situationen, säger Claes Svensson och fortsätter:
– Senast fick han stryk av en häst som fick ett lite bättre lopp och för dagen var lite bättre den sista biten. Men jag tycker att han gjorde ett jättefint lopp och om någon inför loppet hade sagt att han skulle gå 1.11,3 hade jag sagt att det var fantastiskt bra. Det klart att de som spelade på honom till 1,40 var besvikna men jag kan inte vara besviken på hästen.
Hur ligger han på form- och utvecklingskurvorna i dag jämfört med när han vann Svenska Travligans klass I i början av mars?
– Han gick 1.11,3 senast över 1 600 meter…
– Man kanske inte ska prata så mycket tider men han har bara gjort tio starter i sitt liv och det är inte många som har sprungit fortare efter tio starter. Inte i Sverige i alla fall. Så jag vill inte vara så hård på honom. Han har gjort det bra och jag tycker fortfarande att han är en jättebra häst.

Första testet på derbydistansen
Det är Åby som arrangerar lördagens tävlingar och utöver att omgången kryddas av Paralympiatravets final är det jackpot på V75. Enligt prognosen kommer sjurättspotten uppgå till hisnande 60 miljoner kronor. King of Everything startar med spår fem bakom bilen i klass I och för första gången ska han tävla utan skor på hovarna.
– Det vet vi inte hur det faller ut. Det kan bli ingen skillnad alls. Han kan bli sämre av det. Men min förhoppning och tro är att han ska bli både snabbare i benen och orka speeda längre när han går barfota runt om.
– Jag har valt att vänta med den här växeln lite längre än vad man kanske brukar göra för jag vill ha en häst som tävlar länge och som vi kan ha glädje av i många år. Risken är att man överforcerar och bränner dem för tidigt men nu tycker jag att hästen är färdig och har kropp och muskulatur att klara av en maxprestation utan skor.
Det är även första gången som den lovande fyraåringen ska prova långa distansen 2 640 meter, samma distans som i fyraåringarnas viktigaste uppgift, Svenskt Travderby i september.
– Det ska blir klart spännande att se hur han klara distansen för det påverkar lite hur jag ska matcha honom framöver. Men jag tror naturligtvis att han ska klara 2 600 meter på ett bra sätt, annars hade jag valt ett annat lopp.
– 1 600 meter är kanske i kortaste laget för honom. Åtminstone om han som senast går med skor och öppet huvudlag. Ska han gå riktigt fort kanske han ska gå med helstängt, barfota och kanske även med rycktussar. Jag har inte tagit de växlarna än men vi får se framöver hur matchningen blir.

”Försöka köra till ledningen”
Hur ser du annars på lördagens lopp?
– Han har visat sig vara väldigt startsnabb många gånger men det var överraskande att han blev av med ledningen så enkelt senast. Att vi fick köra bakifrån var i sig jättebra för jag vill inte köra i ledningen varje gång och riskera att han blir less på det, vilken han kan bli om han får gå sig trött i spets några gånger.
– Den här gången kommer jag prova från start och försöka köra till ledningen. Det är inte säkert att vi kommer förbi de invändiga och sedan vet man inte heller hur Gocciadoro gör. Han brukar inte ta upp utan bara gasa.
Vad vet du om Alessandro Gocciadoros Zeppelin Kyu Bar, som kommer bli spelad till favorit?
– Inte mycket mer än vad jag kunnat läsa mig till men han är storfavorit varje gång han startar och vinner nästan alltid så det klart att det är en jättebra häst. Sedan har han gjort nästan dubbelt så många starter som min och har förmodligen inte varit ute i jättetuff konkurrens. Men hans resultat är jättebra och Gocciadoro brukar ha laddat när han kommer till Sverige.
På Åby är kanske valet att släppa ifrån sig ledningen också enklare med tanke på banans dubbla open stretch?
– Så är det men det gör också att många vill komma till ledningen för att släppa till Gocciadoro. Det är inte säkert att vi kommer först och jag vet inte heller hur snabb Gocciadoros häst är först biten, men han brukar inte ta upp utan fortsätta framåt oavsett var han hamnar från start. Vi får se vad som händer helt enkelt.
Hur ser den fortsatta matchningen ut om King of Everything gör vad du önskar över 2 640 meter?
– Han kan inte tävla varannan vecka fram till derbyt så då måste vi ta ett litet break någonstans. Det är möjligt att Sprintermästaren är hans lopp och då tävlar han fram till dess (2 juli). Loppet på lördag och något ytterligare avgör hur den fortsatta matchningen blir. Det finns många fina fyraåringar i år och det är inte säkert att han duger, men jag vill fortsätta tro att han gör det till den dag motsatsen är bevisad.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.