Inför V75 Gävle 17 maj 2014: Vad gör Truculent i starten?

249

image-1

Johnny Takter och Lars I Nilsson skissar på upplägget med Truculent i Prins Daniels lopp på lördag.
Hästen är världens bästa enligt tränaren och dessutom ruggigt startsnabb.
– Kör vi inget från start känns det lite som att vi ger bort loppet.

H.K.H. Prins Daniels lopp (V75-6) kan vara vägen rakt ut i Elitloppet på lördag. Vinnaren av uppgörelsen över sprinterdistansen 1 609 meter erbjuds en plats i Elitloppet söndagen efter och tio hästar har anmälts för att ta chansen.
Eller hur blir det med den saken i just sjuårige Truculents fall?
– Elitloppet eller inte blir en väldigt trevlig bonus att ta ställning till efter loppet. Om han nu skulle råka vinna. Händer det så händer det liksom. Om han står på fyra friska ben är jag i alla fall övertygad om att han duger i Elitloppet, säger Jägersrotränaren Lars I Nilsson.
Han har 62 hästar i stallet i Sjöbo varav några storstjärnor. Vilken häst som är hans personlige favorit har han aldrig hymlat om.
Världens bästa häst brukar tränaren kalla sjuårige hingsten Truculent.
– Det är ju ganska officiellt att han ligger mig varmast om hjärtat trots att vi har så många andra fina. Men det går inte att komma ifrån att det är något visst med den här killen.

Åtta skruvar i benet
Livet har varit upp och ner för Nilssons favorit. Hösten 2012 bröt sig Truculent in i en hage till en annan häst och blev antingen sparkad eller gjorde sig illa på annat sätt och bröt benet.
Comebacken skedde i december i fjol och Truculent är obesegrad på tre starter sedan dess. Faktum är att han vunnit över hälften av sina blott 35 starter i livet. Klassen och inställningen, menar Lars I Nilsson, skulle ha burit hingsten till de verkliga höjderna utan all otur.
– Han har åtta skruvar och en 20 centimeter lång metallplatta efter operationen i vänster framben och verkar inte bekymras av det alls. Men hela 2013 gick ju bort. Den här hästen har klass, teknik och löphuvud och jag hoppas han får vara vid full vigör den här sommaren. Då tror jag han kan ta dusten och kämpa med de allra bästa.

”Ska höra med Johnny”
Under fredagsmorgonen får Truculent åka sträckan Sjöbo-Örebro. Efter övernattning fortsätter man de sista 25 milen till Gävle under lördagen.
Upplägget är inget som bekymrar. Däremot gav spårlottningen såväl Lars I Nilsson som kusken Johnny Takter huvudbry.
– Jag har inte pratat med Johnny närmare inför lördagsloppet men han vet ju en hel del om innerspårets On Track Piraten och det ska bli intressant att höra om han tror att det går att ta en längd på den i starten. Johnny kör alltid våra hästar i första hand och framför allt våra topphästar i stallet. Så klart är han också mitt givna förstaval på alla hästar.
– Mycket avgörs som jag ser det kort efter start. Jag vet att han kan öppna fort om man väcker upp honom i provstarterna innan loppet. Skulle han kunna överflygla dem invändigt tror jag han har störst chans att vinna loppet. Bakifrån har han chans men en väsentligt mindre chans att vinna.

Firande i Kreta?
Stallet ändrar inget i utrustningen till det viktiga loppet. Truculent får jänkarvagn, ett halvstängt huvudlag och kommer att tävla barfota runt om.
Det blir lärlingen Sebastian M Nilsson som åker med guldklimpen till Gävle. Själv drar Lars I Nilsson till Kreta på en sedan länge inplanerad semestervecka.
– Vi får hoppas att vi hittar nån bra dator där nere så att vi får se världens bästa häst i aktion under semestern! säger han.
Kanske blir det att ta ställning till Elitloppet på någon solig strand i Grekland.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.