Inför V75-helgen: Reijo har laddat

282

liljenstor

Alla trav- och spelfrälsta har en riktig höjdarhelg framför sig.
I Frankrike avgörs Prix d’Amerique och hemma i Sverige körs dubbla V75-omgångar.
Med två hästar i vardera omgång är Solvallas Reijo Liljendahl en av helgens huvudpersoner.
– Jag måste tro på chans med både Pirro Bi och Stormysky, säger han inför lördagens jackpottävlingar på Bergsåker, och han har ett hett segerbud även i söndagens Extra V75.
Fyra miljoner kronor och evig ära och berömmelse väntar på den häst som skär mållinjen som etta i Prix d’Amerique på Parisbanan Vincennes på söndag eftermiddag.
Många svenska tummar hålls för att Maharajah ska blixtra till i sitt fjärde försök i den franska lejonkulan.
På hemmaplan ska det också delas ut miljoner.
Bergsåker utanför Sundsvall står värd för lördagens V75-tävlingar och då det ligger jackpotmiljoner i potten kan en ensam vinnare med sju rätt håva in hisnande 46 miljoner kronor.
Reijo Liljendahl åker norrut med två hästar och vill man lägga vantarna på potten kan det vara värt att ta dessa i beaktande.
Fine fuxen Pirro Bi (V75-6) gick senast i mål som trea med sparade krafter.
– Det var första gången över 2 640 meter och det gjorde att Örjan (Kihlström) körde väldigt smart och defensivt och hade sparat till slut. Vi hoppas att de krafterna är sparade till den här gången, säger Liljendahl.
Den här gången är det 2 140 meter som gäller och Pirro Bi lottades till spår två bakom startbilen.
– Det är perfekta förutsättningar och hästen tränar bra. Det går inte att säga att det är toppchans när det handlar om V75, det är många bra hästar med i loppet och man ska ha tur och sådär, men jag tycker inte att jag har sämre häst än någon annan och jag tror på chans.

Rätt distans för Stormysky
När det är dags för miljonerna att fördelas i den avslutande V75-avdelningen selar Reijo Liljendahl ut Stormysky. Hästen har haft framspår bakom startbilen i V75 vid fyra tillfällen sedan han kom i Liljendahls träning och två gånger har det blivit seger. Senast gick han i mål som oplacerad efter att sent ha fått fritt från tredje par utvändigt i en V75-final. Då var det medeldistans. Nu är det favoritdistansen 1 640 meter som gäller och startspår tre borgar för en fin resa.
– Han hade kanske lite sparat i mål senast och allt är bra med honom efter det. Jag tycker att han är lite sprinterbetonad så förutsättningarna är bra. Det klart att jag måste tro på chans.

Bra chans för Pedro Bi
Med lördagens tävlingar till handlingarna väntar Extra V75 på Solvalla för Reijo Liljendahl. Även där har han två hästar till start och mest tror han på segervane Pedro Bi (V75-2). Sedan hästen kom till Sverige från Italien har han vunnit fem av nio lopp.
– Han gör aldrig mer än vad han behöver och jag hoppas att de här starterna fortsätter att utveckla honom. Han tränar bra efter senast, har ett perfekt utgångsläge (spår ett) och är snabb från början, så det klart att jag tror på Pedro.
Letar man dunderskräll kan Finally Famous vara ett roligt streck i V75-inledningen. Men hästen är importerad från USA och då han belastas med tvångsprissumma tvingas han möta betydligt mer meriterade hästar.
– Han är svårmatchad med sina tvångspengar men han måste starta eftersom han känns bra. Han får smyga igång och skaffa lite rutin. Senast hade han inte riktigt tomt i mål och det var perfekt för honom. Han ska smygas även den här gången och jag tycker att det finns viss fart i honom. Vinna blir svårt, tar han en plats blir jag överväldigad.

Ola Johansson

 

Föregående artikelInför V75: Hallå där Jasmine Ising…
Nästa artikelInför PdA: Kejsaren får stå tillbaka?