Inför V75: Henrik kan förlora sin stjärnhäst

200

stjarnhast

Han har fått ett rejält uppsving tack vare Parkin. Nu kan Henrik Svensson bli av med sin stjärnhäst. Han baiisar också lite på en av V75-omgångens största favoriter. – Det finns några frågetecken, säger Svensson.

Bergsåkerstränaren har haft stora framgångar med Parkin. Reklamhästen har bara i år redan tjänat över en halv miljon kronor och vunnit två V75-lopp. Inom kort kan Henrik Svensson dock bli av med sin stjärnhäst. Ägaren och uppfödaren Björn Persson i Matfors har aviserat att han ska ta hem hästen. – Jag vet inte om jag får ha kvar Parkin. Ägaren har tagit hem honom en period varje år och har sagt att han ska göra det igen i slutet av augusti. Han vill träna honom själv och även köra hästen i lopp framöver. Jag hoppas givetvis att han blir kvar men just nu är det osäkert hur det blir. Parkin är den bästa häst jag har tränat och kört, säger Henrik Svensson.

Har blivit populär bland hästägarna Svensson medger att Parkins framgångar har betytt mycket för honom. Det är också en stor anledning till att stallet har vuxit och att han har blivit populär bland hästägarna. – Intresset har varit bra mycket större de senaste månaderna. Tidigare var det väldigt trögt på att få in nya hästar i träning och man fick ragga själv och köpa in dem. Men på slutet har jag fått ganska mycket förfrågningar och det är jättekul, menar han. – Det har såklart att göra med att man har synts mer på V75 och inte bara på banorna runtomkring Bergsåker. Just nu har jag mellan 35 till 40 hästar och tanken är att vi ska öka och bygga ut så jag vill gärna ha ännu fler.

Bra kontakt med Svanstedt Henrik Svensson beskrivs av många som en ”coming man” i Norrland, även om han har varit etablerad proffstränare sedan 2005. Han har bland annat jobbat hos Åke Svanstedt i två år och duon har en fortsatt bra kontakt. – Jag jobbade hos Åke i några år innan han flyttade ner till Västergötland. Han var jättebra att jobba för och det var en lärorik tid. Jag är glad att jag har varit där och han har betytt väldigt mycket. Han har även hjälpt mig en del och rekommenderat någon av sina ägare att flytta hästar till mig, säger Henrik Svensson.

Bryr sig inte det minsta om dödens I V75 i Bollnäs är Parkin en av omgångens största favoriter. Hästen såg lysande ut vid segern senast när han bara stack ifrån konkurrenterna. Detta trots ett tufft lopp utvändigt om ledaren. – Han har en egenskap som många hästar inte har. Det är att han inte det minsta bryr sig om att springa utvändigt utan rygg. Han pullar ingenting och kan spurta lika bra ändå. Hästen har samma vassa spurt oavsett position. Det är ovanligt och jag har inte varit med om det tidigare, säger Henrik Svensson.

Första gången över 1600 meter – Han är psykiskt stark och allt verkar bra med hästen efter förra starten. Han känns lika fin som tidigare. Nu är det första gången över 1600 meter och han är inte speciellt startsnabb. Så jag vet inte riktigt var vi hamnar ifrån start. Det får inte häxa någonting och det gäller att han kommer ner i andraspår och inte blir hängande i tredjespår. Då kan det bli jobbigt. – Man är alltid lite feg på förhand men jag brukar få en härlig känsla när jag sitter upp bakom hästen. Då blir jag mer positiv. Han har inte varit sämre än tvåa i år och vann Silverdivisionen ifrån dödens så det är klart att han måste ha chans.

Kan bli skor nu

Blir det några ändringar i balans och utrustning? – Det kan bli bakskor den här gången. Vi får se efter värmningen men bakhovarna var slitna efter senaste starten. Så det är också ett litet frågetecken, han har aldrig gått med skor hos mig tidigare. I övrigt blir det helstängt huvudlag som vanligt.

Du har även med Todays Butterfly i V75-5. Chanserna där? – Todays Butterfly är en jättefin travare som började karriären bra med två raka och som jag har trott mycket på. Tyvärr har hon inte utvecklats i den takt jag har hoppats på och inte visat den rätta viljan i loppen. Jag hoppas att hon tänder till men nu har hon ett jobbigt läge med tillägg och många hästar på start. Det blir inte så lätt att slinka igenom och köra invändigt men hon får smyga med och jag hoppas att hon kan tjäna bra pengar. Hon går barfota runt om som vanligt.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet