Inför V75 jackpot: Diamanten står högt i kurs hos Stig H

109

Inför V75®/jackpot: Diamanten står högt i kurs hos Stig H

Efter en längre tids oflyt fick Diamanten äntligen vinna senast.
Peter Forsbergs stjärna blir nu favorit i Silverörnen på lördag, som avgörs i ”Foppa-land”, på Solänget i Örnsköldsvik.
– Diamanten står högt i kurs hos mig. Jag tycker att han ska ha en vettig chans, säger tränaren Stig H Johansson.

Lördagens V75 kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 49 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Omgångens sportsliga clou avslutar miljonspelet och där blir Diamanten favorit i Gulddivisionen. Stjärnan är inte bara en ädel häst, utan det är även hans omtalade ägare och tränare. Den sjufaldige miljonären ags av Forspro AB, och där bakom döljer sig Peter ”Foppa” Forsberg och pappa Kent Forsberg, tidigare förbundskapten i ishockey. Foppa har för övrigt vunnit det här aktuella loppet två gånger tidigare. Detta som delägare i hästarna Orbit Air och Real de Rabut. Nu har han chansen att ta sin tredje seger i Silverörnen och den som tränar och förvaltar pundet är ingen mindre än Stig H Johansson. Legendaren och svensk travsports största genom alla tider är fortfarande stil going strong, nyligen fyllda 75 år. När Diamanten senast tog en imponerande seger i Ego Boys Minne i Rättvik var det en efterlängtad triumf för Stig H.
– Det har strulat en hel del för honom. Han har blivit fast några gånger, haft dåliga lägen och fått hårt tryck av konkurrenterna. Det var helt enkelt hans tur nu att få vinna ett race. Det var han värd, säger Stig H Johansson.

”Kul att se honom senast – en plusvariant”
Segern i Gulddivisionen senast var Diamantens första sedan han vann Ulf Thoresen Grand International i Jarlsberg i juli 2018. På hösten det året blev hästen skadad och tvingades till ett tävlingsuppehåll på tio månader.
– Han hade en lång period när han inte var fräsch och fick jobba hårt med det. Sedan när han kom tillbaka har det strulat i loppen utan att det har varit hans fel. Men det kan bli så ibland när man kommer snett på det och konkurrenterna kör emot honom. Därför var det kul att se honom senast. Han öppnade bra till ledningen och såg fin ut hela tiden. Hästen gick undan på ett bra sätt och det var en riktig plusvariant, säger Stig H.

”Firade hemma på gården – väldigt trevligt”
Solvalla-tränaren jubilerade och fyllde 75 år i samband med den segern. Diamantens fullträff i gulddivisionen var således en fin födelsedagspresent för ”Mäster”.
– Ja, det är klart. Diamanten står högt i kurs hos oss och är den bästa äldre hästen i mitt stall. Så det är roligt när det fungerar och det gjorde allt den här gången.
Hur firade du annars din bemärkelsedag?
– Vi firade här hemma på gården och det var mycket kompisar och släkt som kom och gratulerade. Det var en väldigt trevlig dag.

Tillbaka till Diamanten; om du sätter in honom i ett perspektiv bland alla stjärnor och topphästar du har tränat genom åren, vart hamnar han då?
– Ja, då skulle jag nog behöva ha en lång lista framför mig på alla bra hästar jag har haft, haha. Jag har ju haft väldigt många som har varit i hans nivå. Men om man ska dra till med en grov gissning så kanske man kan säga att han i alla fall tillhör en av de 15 bästa som jag har haft i karriären. Jag skulle tro att han ligger däromkring.

”Har lärt sig öppna bra – ska ha vettig chans”
Erik Adielsson sitter som vanligt i sulkyn när Diamanten blir favorit i V75-7. Hästen visade startsnabbhet senast och från bricka tre bakom bilen ligger nog ledningen nära till hands. Tränare Johansson är optimistisk och hoppas och tror på en ny seger för sin ädelsten.
– Jag tycker väl att han ska ha en vettig chans om det inte blir någon tokkörning och om det inte krånglar. Är hästen lika bra som senast borde han ha bra möjligheter. Allt tyder på det också då han har känts fräsch och fin i lugna jobb. Han tränar inte i några tuffare farter mellan starterna utan går sina lugna intervaller. Det brukar räcka när han nu har kommit upp i form.
– Han har ju lärt sig att öppna bra, även om han väl kanske har kunnat det tidigare också men nu har vi tryckt av honom några gånger och spår tre borde vara bra att börja ifrån. Ägaregänget kommer ju där uppifrån och de tycker väl det är kul att hästen nu kommer upp till deras hemtrakter. Vi körde barfota runt om och med jänkarvagn senast och det blir samma igen, säger Stig H Johansson.

”Jag vill ha en lugnare tillvaro nu”

Hur ser din rörelse annars ut för dagen?
– Det är inte så mycket häst som det var under en långvarig period då vi hade stora framgångar. Men det är lite självvalt också. Jag vill ha en lugnare tillvaro nu och inte flänga och fara överallt. Vi har 20 hästar och det är lagom och passar mig bra.
Du har gjort comeback i tävlingssulkyn och kört några lopp den senaste tiden. Hur har det varit och får vi se dig mer frekvent framöver på banan?
– Det har blivit så och jag tycker det är kul att tävla. Den gnistan försvinner nog inte så lätt och den hästen jag har kört, Fixi Mearas, är en så trevlig häst dessutom. Men det har bara varit roligt och jag ska köra henne på onsdag igen på Solvalla. Hon har varit ute i Breddlopp och nu möter hon klart tuffare hästar. Jag är nöjd om hon gör en bra prestation.
Så du ska inte köra Diamanten i lopp snart?
– Eh, det har jag inte tänkt mig. Ännu.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 jackpot: Brida radar segrar för Oves gäng
Nästa artikelV75 Jackpot – Analys avd 6 & 7

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.