Inför V75/jackpot: Esprit Sisu står på tur i guld

111

Inför V75®/jackpot: Esprit Sisu står på tur i guld

Spåren 11, 10, 10 och 12.
Esprit Sisu har inte fått chansen under sin första säsong i gulddivisionen.
– Jamen, äntligen har vi fått ett bra läge – hästen står egentligen på tur för att vinna guld, säger Svante Båth inför lördagens start i Birger Bengtssons Minne på Jägersro med saftiga 61 miljoner kronor i potten för sju rätt på V75.

På bilden har Erik Adielsson just vunnit silverdivisionens final på Solvalla annandag jul med Esprit Sisu. En lite kylslagen tillställning under en eftermiddag där skämtades om att hästen värmde stallfolket med en femstjärnig insats efter en tung löpning utvändigt ledaren.
En seger i bronsdivisionen och tre i silver hann Esprit Sisu samla på sig. Alla inklusive stallchefen själv trodde att det skulle fortsätta med segrar även i den högsta klassen.
2020 har emellertid stavats osmak. Efter två inledande diskvalifikationer i V75 blev det en femteplats i Norrbottens Stora Pris i juni – innan man kom på kant med spårtombolan.
Fyra raka bakspår – 11, 10. 10 och 12 – har det blivit i storloppen sedan Kalmarsundspokalen i midsommarhelgen.
– Helt sjukt att hästen inte kan få ett vettigt läge! sa Svante Båth för två veckor sedan inför Silverörnen på Solänget
Tolftespåret blev femtepar utvändigt och ett rykande avslut i den sista kurvan till en tredjeplats.
– Jag var jättenöjd med honom på Solänget. Hästen har gått bra till slut och bra tider varenda jäkla gång. Vi har börjat från dåliga lägen hela tiden och hela tiden hoppas att vi snart ska kunna ha lite stolpe in, säger Svante Båth.
Tänk om hästen ”stått på tur” så länge att han gått ur form?
– Ha ha! Den ”komben” är inte kul. Men den är inte ovanlig heller. Men det är ingenting som indikerar det i alla fall. Hästen känns fortsatt strålande.
I Birger Bengtssons Minne (V75-5) över 1640 meter på lördag ses Esprit Sisu från ett andraspår, läget kunde väl inte ha varit bättre?
– Äntligen har vi fått ett bra läge och det är bara att hoppas att inget annat strular i stället då. Han står egentligen på tur för att vinna gulddivisionen. Samtidigt vet jag ju hur svårt det här är och att vi kanske kan vara jättenöjda på lördag ändå utan att ha vunnit.
Racing Mange är kanske värste opponenten och Joakim Lövgren fick spåret invändigt om din häst. Taktiken?
– Det får Erik (Adielsson) avgöra efter hur hästen kliver iväg och så vidare. Det känns som att vi har många valmöjligheter. Han är stökig på banan före loppen men har ju skämt bort oss och nästan alltid skött sig ändå. Man tar liksom ett djupt andetag och korsar fingrarna när det är 100 meter innan bilen släpper. Någon gång kliver han väl snett också naturligtvis men vi måste tänka positivt. Vi har ett kul läge och han är rätt så startsnabb, ledningen är inget måste. Vi kör som vanligt, inga konstigheter i utrustningsväg, säger Båth.
Ni har två till start på V75 på lördag. I V75-2 som är den lägsta klassen plockar ni ut 2 Awesome Kronos. Form och läge på den?
– Det är bra form och bra läge! Om det kan vara spännande före start med Esprit Sisu så vet jag inte vad man kan säga om den här? Han gick ju iväg från ett liknande läge på Solvalla men jag vet inte hur många gångarter han hade innan bilen släppte. Awesome Kronos är ju lite speciell men kliver han iväg har han ju visat att han har fart som duger i lägsta klassen. Det blir barfota runt om som senast. 1.12,4 hade han krafter kvar på senast och han kanske kan sänka sitt rekord om det stämmer lite på lördag.
Du är regerande i Svenskt Travderby efter fjolårets seger med Attraversiamo. På söndag kan det bli en ny seger i loppet då 4 Global Adventure och 11 Bythebook försvarar stallets färger i finalen som går som V75-6. Några ord om derbyt?
– Det här handlar ju om säkra och jämna hästar som gör det jättebra hela tiden. I försöket började vi från ett dåligt läge med Bythebook men trots mycket störningar på vägen så var han väldigt duktig och reparerade de sakerna. Global Adventure är säkerheten själv. Men det var ett jäkla derby om jag får säga det rakt ut. Så gott som alla toppar tog sig ju till finalen. Skulle jag lägga en slant som spelare så la jag den på Power. Berghs häst har varit jättebra under två år men jag har aldrig sett honom så fin som förra tisdagen, slutar Svante Båth.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.