Inför V75/jackpot: Från start till mål hemma i Värmland?

70

En av travets entusiaster med en häst i stallet.
På lördag kan Merete Larsen från värmländska Mangskog vinna V75 för andra gången i livet med nioårige Pacific Kingdom på hemmabanan i Årjäng.
– Jag går inte ut och säger att han ”bare vinner” men jag tycker att det ser bra ut på papperet i alla fall.

På lördag är det V75® på Årjängstravet med en jackpot på i runda tal 49 miljoner till en ensam vinnare.
En av huvudrollsinnehavarna är licensierad amatör från värdbanan i Årjäng.
Merete Larsen kör gärna sina hästar själv i lopp men anlitar proffsen vid större uppgifter. På lördag kör Björn Goop hennes häst för första gången.
Bilden är från sommaren 2007 då Merete Larsen vunnit lopp med mamman till helgens V75-aktuelle Pacific Kingdom.
– Det är med Pacific Grace då hon vann i Rättvik tror jag det var. Jag kör Pacific Kingdom en del också men till större lopp vill man ju verkligen ge hästen chansen när det handlar om så mycket pengar och anlita bra kuskar. Jag är inte kvalificerad att köra V75 men vill som sagt stå vid sidan en sån här gång, säger hon.

”Mest optimala läget”
Pacific Kingdom blir mycket spelad i klass I-försöket (V75-5). Nioåringen är startsnabb och andraspåret bakom bilen blev bästa tänkbara.
– Det blev verkligen det mest optimala läge han kunde få. Jag går inte ut och säger att han ”bare vinner” men jag tycker att det ser bra ut på papperet i alla fall. Det är några bra hästar med. Främst 4 Mandela Zon och 6 Vicar. Så visst finns det motstånd, säger Merete Larsen.

Borta i över två år
Pacific Kingdom har bara gjort 27 starter i karriären. Nioåringen har alltid varit frisk men fick ändå ta bara mest ta det lugnt under två och ett halvt år då Larsen hade annat i livet som gick före.
Sommaren 2020 kvalade Pacific Kingdom in igen och har fram till nu varit klasser bättre än före det långa tävlingsuppehållet.
Fyra segrar har det blivit i vardagslopp med tränaren i vagnen. I februari körde Carl Johan Jepson till seger i Klass II på V75 på Rommetravet och i starten efter blev det knapp förlust i finalloppet på Solvalla.
– Att ta första segern på V75 var stort men nästan större att bli tvåa i finalerna på Solvalla. Då var han verkligen bra. Vi har siktat in oss på att vara med nu på lördag men var ju inte ens säkra på att han skulle komma med på poäng. Det är kanske inte det värsta V75-loppet som körts. Att bara ha chansen i ett lopp på hemmabanan är något alldeles speciellt, säger Merete Larsen.

Banrekord senast
I den senaste starten vann nioåringen på ett nytt banrekord i Karlstad för femåriga och äldre, tiden 1.11,7.
Carl Johan Jepson körde till ledningen och höll tempot uppe i sprinterloppet till överlägsen seger.
– Han var bättre än vad vi hade förväntat oss och vann väldigt bekvämt och hade kunnat fortsätta ett bra tag till i samma tempo. Allt verkar vara precis som det ska vara med honom efteråt. Han är pigg och alert men går bara lite lugnare mellan starterna. Eventuellt går han barfota fram på lördag. Jag har inte riktigt bestämt hur det ska bli men jag tror inte att det gör varken till eller från egentligen.

Föregående artikelInför V86: Öns champion kommer med stallstjärnan
Nästa artikelInför V75/jackpot: Nu tar ingen miste på Ulvsåsen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.