Inför V75/jackpot: Glödhet dubbelchans för Tarzan

119

Inför V75/jackpot: Glödhet dubbelchans för Tarzan

Stefan Melander har vunnit Kungapokalen tre gånger och Drottning Silvias Pokal en gång tidigare.
I år tränar han favoriterna i båda miljonloppen – och har bra chans till nya fullträffar.
– Jag har kanonhästar med som absolut kan vinna. Green Manalishi tar djävulskt långa steg och är hur cool som helst. Ganga Bae kommer att bli kraftigt förbättrad utan skor och med skygglappar, säger ”Tarzan”.

På lördag smäller det på Åby-travet när finalen i Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal ska avgöras. Det är som vanligt väldigt hög klass på storloppen när de bästa fyraåringarna drabbar samman.
Stefan ”Tarzan” Melander har tidigare vunnit Kungapokalen tre gånger som tränare. Lucky Po (1999), Gigant Neo (2002) och Volstead (2015. Drottning Silvias Pokal har han vunnit en gång tidigare med Ruby Trap 2015.
Inför årets upplagor är Tarzan glödhet då han tränar de båda förhandsfavoriterna i såväl Kungapokalen som Drottning Silvias Pokal. Dels den omtalade Green Manalishi, som gjorde debut för honom senast i första starten på svensk mark, samt Ganga Bae.

”Tar några djävulskt långa steg – är hur cool som helst”
Green Manalishi har sprungit in 10,2 miljoner kronor och var en av de bästa treåriga travarna i Nordamerika förra året. Den främsta meriten var segern i Canadian Trotting Classic och han vann även ett försök till Hambletonian. Supertalangen blev femma i Hambo-finalen och tränades som två- och treåring av Marcus Melander. Han kom till Sverige och Tarzan för tre veckor sedan och gjorde debut på svensk mark i försöket till Kungapokalen förra fredagen. Han blev där tvåa för Björn Goop från dödens bakom Aetos Kronos.
– Green Manalishi (V75-7) hade inte startat på ett halvår och gjorde ett jättebra lopp. Han hade precis kommit efter en lång resa och det var mycket som var nytt för honom. Men det är ju en ruskigt bra häst vilket han visade också, säger Stefan Melander.

Kan du beskriva hästen och jämföra honom med dina tidigare stjärnor som du har tränat?
– Han är ju väldigt fin och man måste ha klocka när man kör honom. Han tar några djävulskt långa steg, precis som Uncle Lasse gjorde. Scarlet och Nuncio var likadana men Uncle Lasse var nog den som tog sig fram utan att man kände något alls hur fort det gick. Det var en fantastisk häst.
– Det här kommer nog att bli en väldigt bra häst, eller det är han ju redan. Han klarar 2140 meter och räknar inte stegen. Framförallt är han svenskfödd och det tycker jag är fantastiskt. Men han uppför sig som en amerikansk häst. Han är en riktig glänsare och hur cool som helst. Han kan stå helt stilla och bara kolla, precis som Nuncio och Scarlet gjorde.

Vad tror du om uppgiften i finalen på lördag?
– Det är inget lätt lopp, det är kanonhästar med men han är en av dem som gör upp om segern. Han har allting och kommer att vara gynnad av att starta lite längre ut i banan bakom bilen.
– Han hade ju heller inte startat på ett halvår och borde gå framåt med loppet. Men hur mycket han går framåt är svårt att säga. Han kommer att gå lite lätta jobb under veckan men det blir ingen hård körning. Eventuellt blir det barfota fram nu, säger Stefan Melander.

Du har även Click Bait med i Kungapokalen som skrällvann sitt försök då han besegrade Power. Chanserna där?
– Click Bait (V75-7)
 frontade från bricka åtta senast och kontrade ut kriterievinnaren till slut. Han är en ruggig kämpe och kommer att göra ett bra lopp. Jag tror inte att han slår ”Greenen” men man ska aldrig säga aldrig. Helt avsågad är han inte. Han har ett bra läge och är startsnabb och kan vara bland de tre. Loppet näst senast i Romme kan man glömma när det kom så mycket vatten på banan vilket gjorde att han inte tog spets. Han kan inte springa under 1.40 i värmningen men när han sedan får helstängt på sig springer han 1.12 i lopp.

”Blir kraftigt förbättrad utan skor och skygglappar”
Även i finalen av Drottning Silvias Pokal tränar Tarzan favoriten och det är Ganga Bae som har vunnit sju lopp och tagit tre andraplatser på 13 starter. Hästens främsta merit är segern i Breeders Crown förra året och på kontot finns 2,6 miljoner kronor i intjänade pengar. Hon var tvåa i sitt uttagningslopp för Jorma Kontio och har nu lottats till spår sex i finalen.
– Ganga Bae (V75-3) var jag nöjd med senast. Hon har bara gjort ett fåtal starter och man kan inte bara begära att hon ska vinna varje gång. Hon fick tryck på långsidan och gjorde ett bra lopp. Däremot kommer hon att vara kraftigt förbättrad utan skor nu och med skygglappar med hål i. Hon gick med skygglappar i Breeders Crown förra året. Hon har bara gått lugnt efteråt och det här är en riktig löphäst som gör allting rätt. Hon är en av de som kan vinna, säger Melander.

”Varnade jag för – ingen överraskning att hon vann”
Det är återigen jackpot i lördagens V75-omgång. En ensam vinnare kan ta hem 78 miljoner kronor enbart på sju rätt. Stefan Melander har ytterligare fyra hästar med inom V75, och bland annat en till i finalen av Drottning Silvias Pokal.
– Residual Thrust (V75-3) varnade jag för inför loppet senast och det var ingen överraskning för mig att hon vann. Hästen hade suttit fast flera gånger innan och har jättebra form. Hon borde ha gått framåt ytterligare och har fått ett drömläge. Inte omöjligt att hon kan vara trea, fyra.
– Eicas (V75-4) har inte gjort någon människa glad på länge och bara galopperat på slutet. Han står fel inne i det här loppet och vi får se hur han gå på onsdag först då han ska starta på Solvalla. Det är pengar som gäller.

”Hade kunnat slå en elitloppshäst”
– Thrust Control (V75-4)
 galopperade igen i lördags och jag vet inte varför mer än att det är svårt med innerspåret bakom bilen när den kör så långsamt. Nu har han dåligt med startpoäng och bara 136 poäng och får starta där han kommer med. Han har ju känts stark en längre tid och hade ju kunnat slagit en elitloppshäst näst senast om han inte galopperat i ledningen. Iskallt läge men han öppnar snabbt om han travar. Han känns jättefin och jag hoppas att han sköter sig. I så fall kan man inte räkna bort honom.
– Tito C.A. (V75-4) har faktiskt blivit väldigt fin sedan han blev kastrerad. Jag tror att när det här året har gått så har han vunnit ett stort lopp. Han gick bra som fyra i Rättvik efter galopp mot bra hästar. Formen är fin men läget iskallt med spår elva, säger Stefan Melander.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.