Inför V75/jackpot: ”Ska vara favorit”

151

Inför V75/jackpot: ”Ska vara favorit”

Sommarens kung.
Glänsande i årsdebuten.
Ändå bortvald av kusken.
– Jag tycker att Aetos Kronos ska vara favorit i loppet, säger tränaren Jerry Riordan inför Kungapokalen.

Aldrig hade en treåring vunnit tre miljonlopp på svensk mark inom loppet av tre månader innan 2019.
Aetos Kronos gjorde det dessutom genom att slå världsrekord två gånger om då han tog hem Treåringseliten och dubbla E3-finaler under en unikt framgångsrik travsommar.
Att hästen spelades till storfavorit i Svenskt Travkriterium var därmed logiskt, men han fick aldrig någon chans att visa om han fortfarande var bäst i årets viktigaste lopp.
En galopp långt innan starten gick iväg förstörde alla chanser.
– Allting blev fel och galoppen kom ju inte i starten utan 300 meter före start. Om Örjan fick en chans att köra om det som hände starten är jag säker på att han skulle få iväg hästen felfri, säger Jerry Riordan som den dagen hade bytt till ett öppet huvudlag sedan hästen uppträtt hetsigt vid försöksvinsten, men inte tror att det spelade in och har fortsatt med samma huvudlag sedan dess.
– Jag är inte orolig för galopp på lördag. Han är inte osäker i starten och jag kommer att fortsätta med öppet huvudlag, precis som i årsdebuten då han fungerade perfekt.

”Inte rädd för att tävla honom mot någon häst”
Årsdebuten skedde i det kungapokalskval som på förhand såg ut som det tveklöst tuffaste.
Spelarna visade störst förtroende för supermeriterade Europadebutanten Green Manalishi och formdokumenterade kriteriefyran Upset Face, men Aetos Kronos gav svar på tal då han närmast sprintade förbi efter att ha liftat med bakom favoritduon.
– Jag visste att hästen hade övervintrat väl så det var ingen överraskning. Hästen var så fin som jag hade hoppats och när Aetos är 100 procent är jag inte rädd för att tävla honom mot någon häst, förklarar Riordan som emellertid fick sin överraskning tre dagar senare då ordinarie körsven Örjan Kihlström meddelade att han istället valt att köra Don Fanucci Zet i finalen.
– Jag vet att en catchdriver ser om sitt eget bästa i första hand och är glad att Örjan har ett gott levebröd. Han sa till mig att han ska köra åt Redén (Daniel). Jag frågade om jag skulle säga åt mina ägare att det berodde på att han tyckte att den hästen var bättre, då svarade han att ”den hästen blir bättre och bättre”. Men jag är glad att jag fick Johan (Untersteiner) och jag tror inte att någon annan häst i fältet är bättre än min.
Hur ser du på loppet?
– Jag tycker att Aetos ska vara favorit. Tittar man på försöksloppen och jämför mellantiderna så var han bäst den dagen. Han känns jättefin efteråt och kommer att vara ännu bättre nu.
Kan han köra om ledningen?
– Tror du att han behöver ledningen för att vinna? Det taktiska får Johan ta hand om, jag fokuserar på att ha hästen i toppform på lördag.

”En skyldighet mot hela travsporten”
Huruvida Aetos Kronos blir favorit återstår att se i ett fantastiskt fält med flera segerkandidater.
Att ett år äldre Zarenne Fas får bära favoritskapet i Lyon Grand Prix (V75-4) ter sig däremot klart.
Hästen som vunnit storlopp i Italien, Tyskland och Norge väntar fortfarande på sin första fullträff på svensk mark.
Spurten i årsdebuten talade för att den kan komma på lördag.
– Jag var väldigt nöjd med den prestationen och det enda som oroar mig på lördag är distansen. Vi har provat lång distans tre gånger och i de två senaste har han svikit. Men jag tror att det beror på att han inte gillar tempoväxlingar, ”stop-and-go”-trav. Han vill ha jämnare fart.
Skulle du vilja se honom i ledningen på lördag?
– Ja, gärna. Det skulle passa, då kan han lägga upp farten själv. Men jag vet inte hur snabbt han kan öppna, vi har aldrig tryckt av honom från början. Det blir upp till Rikard (N Skoglund) att avgöra efter hur hästen känns, men skulle han inte komma till spets så vill jag inte att han får ett ryckigt lopp. Att lägga en 1.10-speed för att komma fram utvändigt om ledaren och sedan springa i 1.17-fart med en snabb avslutning är inget han gillar.
Tror du att han vinner?
– Får han rätt resa så tror jag att han har god vinstchans. Hästen känns riktigt fin för dagen.
Du sa inför årsdebuten att han är ditt starkaste kort inför Elitloppet, är det fortfarande målet?
– Sa jag det? Det har aldrig varit målet. Men skulle vi bli inbjudna till Elitloppet så kommer vi att tacka ja. Det tycker jag är en skyldighet mot hela travsporten, och jag tycker att hästen är bra nog att hävda sig där. Men vi räknar inte med att bli inbjudna och har inte matchat för att vara med i Elitloppet. Planen är starta på i sådana här femåringslopp.
Du har Zabul Fi till start i samma lopp, hur många procents chans ger du honom att besegra Zarenne Fas?
– Det kan jag inte se hända. För att Zabul Fi ska besegra Zarenne Fas krävs att jag själv kör Zarenne Fas, det hoppas vi slippa på lördag, säger Jerry Riordan.

Föregående artikelInför V75/jackpot: Glödhet dubbelchans för Tarzan
Nästa artikel7 RÄTT I LÖRDAGS! Häng med på en andel eller två!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.