Inför V75/jackpot: ”Två av mina hästar har aldrig varit bättre än de är nu”

249

Inför V75/jackpot: "Två av mina hästar har aldrig varit bättre än de är nu"

Den första halvan av V75-året har varit rekordartad.
Redan har 156 miljonvinster delats ut och det kan bli betydligt fler redan på söndag då Kalmartravet bjuder in till traditionsenligt midsommartrav späckat med jackpot.
En van gäst kommer med tre hästar, och har segerambitioner.
– Två av mina hästar har aldrig varit bättre än de är nu, säger Claes Svensson.

På midsommar flyttas V75 till en söndag och avgörs i Kalmar.
Så bjuder travsportens tradition och det hålls fast även denna sommar då väldigt lite är som vanligt.
Men för Claes Svensson innebär inte pandemin att han behöver rucka på några midsommarrutiner.
– Nej, för oss blir själva midsommarfirandet precis som vanligt. Vi firar med våra grannar här på gården som också tillhör familjen. Det blir sill och potatis, upplyser Svensson som har ett speciellt minne knutet till denna V75-helg.
– När jag tänker på midsommar och Kalmar så kommer jag ihåg en seger med Cenita Girl för många år sedan. Hon var lite av en genombrottshäst för mig, en riktigt tuff märr som jag minns med glädje.
Segern kom 1996 då Cenita Girl från bakspår besegrade storfavoriten Krama Käll i stoeliten.

”Som en studsboll”
Från andra ledet bakom bilen startar även Claes Svenssons största hopp på söndag.
9 King of Everything (V75-7) blev en riktig snackhäst i vintras då han dansade hem V75-debuten på Färjestad och sedan spelades till 1,39 i finalen tre veckor senare.
Där gav sig hästen från ledningen och snacket kom av sig då hästen åkte på ytterligare två raka förluster, också det från ledningen.
I V75-finalen under elitloppshelgen var han därför föga betrodd, men var så när att tysta sina belackare då han efter en urstark långspurt blev målfotoslagen tvåa, spelad till 28 gånger pengarna.
– Det är aldrig kul att förlora så knappt, men det var ändå ett skönt besked att hästen visade vad han kan, säger Claes Svensson som fortfarande har höga tankar om sin fyraåring.
– Jag ser ingen anledning till det eftersom jag känner att hästen går framåt för varje start och fortfarande har framtiden för sig. Däremot ska jag erkänna att barfotakörningen inte gett hela den effekt jag hoppats på, men det som är väldigt positivt med hästen är att han är fräsch efter varje start. Även då han får tuffa lopp så kan man åka ut med honom två dagar senare och han är som en studsboll. Det gör att han kan fortsätta att utvecklas.

Vinner vid 1.10-fart först varvet
Läget innebär precis som senast att King of Everything inte kan utnyttja sin startsnabbhet.
– Det är förstås tråkigt, speciellt över sprinterdistans. Men som jag läser loppet har vi en väldigt snabb rygg i 2 Sobel Jasmine. Om den tar spets och svarar ut 3 Zlatan Knick samtidigt som vi får rygg på Velten Limelight och kan följa den runt sista sväng kan det bli riktigt bra. Om Zlatan Knick får spets och kan dämpa farten så vinner den förstås och då får vi rikta in oss på en plats. Jag tycker inte att min häst ska vara favorit, och det är han inte heller, men han kan vinna om det blir hårt tempo, säger Svensson som är känd för sina raka och träffsäkra analyser.
Hur bedömer du formen inför söndag?
– Den ska vara lika bra som senast, minst. Han har som sagt känts fin efteråt och kommer att få sina vanliga förberedelser med ett jobb två dagar före start. Utrustning och balans blir också densamma.
Hur snabbt måste första varvet gå för att ni ska vinna?
– 1.10,5.

”Hade vinstkrafter sparade”
Ytterligare två hästar selas ut i V75-2 där Svensson väljer att köra 7 Jetstream Rapida före 11 Eye In the Skye.
– Det är för att Jetstream har bättre form. Kör jag bara felfritt så kommer han att vara först i mål av mina, säger Claes Svensson och utvecklar:
– Eye In the Skye har pausat och behöver loppet i kroppen. Det kan tyckas dumt att ta ut honom på V75 då, men det fanns dåligt med andra lopp och det är fina pengar att köra om även om det inte räcker för att segerstrida. Han ska gå med jänkarvagn nu, det har han bara haft en gång i näst senaste starten. Då slog han i vagnen, men nu selar vi lite längre bak och jag hoppas förstås att det ska ha positiv effekt. Men min styrning är som sagt bättre för dagen.
Faktum är att tränaren inte låter helt främmande för att han kan bjuda på en riktig knall.
– Det kanske låter konstigt när man ser loppet från sidan, men jag tyckte att jag hade vinstkrafter sparade när Jetstream galopperade senast. Hästen har svårt att trava i svängarna och kunde inte följa sin rygg då, men var absolut inte trött. Galoppen kom när jag forcerade honom för att inte släppa ut hästen i rygg ledaren och berodde på att han gick med jänkarvagn, det gjorde att jag inte kunde stötta honom med vänsterstången. Nu går vi tillbaka till hans ordinarie sulky och hästen är i toppform, han har aldrig varit bättre än nu.
Hur läser du det här loppet?
– Som att Jockes häst (6 Oscar L.A.) kommer till ledningen och vinner. Då får vi slåss om platserna bakom, men skulle det bli ett annat scenario kan det gå. Den som garderar Jockes häst bör i alla fall ta med oss, tipsar Claes Svensson.
Förra veckans jackpot innebär att ATG uppskattar söndagens sjurättspott till minst 58 miljoner kronor.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.